Gezond Verstand

Gezond Verstand: De oorlog in Oekraïne #3: De toekomst

Karel van Wolferen en Anne Willemsen
De derde video in de Oekraïne drieluik focust zich op de toekomst. Op welke manier kan de oorlog stoppen? Wie stuurt aan op vredesonderhandelingen? En natuurlijk beantwoordt Karel van Wolferen een aantal vragen die zijn gesteld onder de eerste twee video’s.

Wil je meer weten over de geopolitieke verhoudingen in Oekraïne en hoe deze oorlog heeft kunnen ontstaan? Bekijk dan de eerdere drieluik video’s, of download de speciale Oekraïne kennisfront uitgave.

Toelichting/aanvulling op de video door Karel van Wolferen:
Deze vraag en antwoord uitwisseling is acht dagen geleden opgenomen. De algemene achtergrond die wordt besproken is natuurlijk onveranderd gebleven. Maar er zijn wel wat ontwikkelingen geweest die verdienen hier genoemd te worden. Het militair strategisch belangrijke Bakhmut is nu vrijwel geheel in handen van de Russische strijdkrachten, en een eerder geplande tegenaanval door Oekraïense strijdkrachten heeft niet plaatsgevonden. De Oekraïense strijdkrachten kampen volgens diverse bronnen met een catastrofaal gebrek aan ammunitie. Er is sprake van mogelijke toelevering van ammunitie vanuit Zuid-Korea.

Uit gelekte Amerikaanse militaire documenten is een beeld ontstaan van grote ontreddering in veel Oekraïense stadjes en dorpen over de kolossale verliezen van manschappen. Daarin wordt ook gewag gemaakt van een mogelijke totale mobilisatie om de gelederen van de Kiev strijdkrachten tot op een geloofwaardig peil aan te vullen. Daarbij wordt gemeld dat dit de positie van president Zelenski in groot gevaar kan brengen.

Betreffende de opmerkingen over de verschuiving van aandacht naar China en ontwikkelingen van de formatie van een NAVO inspanning, mocht het komen tot een Amerikaans-Chinese botsing aangaande Taiwan, is ook nieuws te melden. Na zijn samenzijn met Xi-Jinping in een privésfeer heeft de Franse president Macron duidelijk gemaakt dat Europa in dit verband een meer onafhankelijke koers zou moeten volgen. In Washington wordt daardoor nu gespeculeerd over ‘Franse ontrouw’. Macron heeft verduidelijkt dat er een belangrijk verschil is tussen een ‘vazal’ en een bondgenoot die nog altijd een mate van onafhankelijkheid van beleid kan handhaven. In elk geval lijkt de kans op een eensgezinde NAVO positie ten opzichte van Taiwan niet meer te bestaan.

Met vriendelijke groet,
Karel van Wolferen

Lees alle artikelen van Gezond Verstand over de Oekraïne in de speciale gratis uitgave.

Hoe meer jij deelt, hoe meer mensen we bereiken!

Hoe kun je ons volgen?

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

Van Jail naar Freedom? En ALTIJD GRATIS! Klik & Klaar! –>  Vriendenplek.nl 

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIMnl

X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

Signal Kanaal 2: https://signal.group/#CjQKIN8Hi3DUBfV7RSX3WQLvthuGQRrt5PQuZp3jtVUo_LFJEhCohjtqAahO2qYhJlLHWtIT 

Telegram: https://t.me/+8W_XSyRrxhw2MTI0

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 80 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

Het Andere Nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

(Visited 1.388 times, 1 visits today)