Overige

Hersenrot door AI-gebruik is echt en wordt erger – Nederlands ondertiteld

Iets leren is nog niet zo makkelijk. En er is leren en leren. Je kunt leren voor een toets op school. Gedurende een tijdje wordt bepaalde stof behandeld, punten worden herhaald, want herhalen zet het steeds beter vast in het geheugen. Dan de toets om te om te zien wie in welke mate hoeveel heeft begrepen. Nou, onthouden, eerder. En dan verder. Nog afgezien van wat je er in je verdere leven mee moet of kunt is de vraag hoe lang kennis die op deze manier wordt opgedaan blijft hangen.

In de jaren 1980’ leerde ik geluidstechniek en werd de vaste mixer van een opkomende band. Zo kwam ik voor het eerst in een opnamestudio terecht en was meteen gefascineerd door het hele proces dat uiteindelijk leidde tot een eindproduct dat iedereen kan beluisteren. Dat zou ik ook wel willen. Ik was nog jong en droomde van een eigen studio.

Het probleem was dat de analoge opnameapparatuur een aardige bak geld kosten. De studio waar ik alles heb geleerd had een inventaris ter waarde van zo’n half miljoen gulden, een dikke twee ton in euro’s, inflatie niet meegerekend. Geld dat ik natuurlijk niet had. Dus bleef het bij de droom.

Tien jaar later, eind jaren 1990’, had zich echter een revolutie voltrokken in de ontwikkeling van de persoonlijke computer. De PC. Met zo’n ding zou het mogelijk zijn om je eigen opnamestudio te hebben voor een fractie van een analoge studio. Ik deed mee aan een quiz op tv en won genoeg prijzengeld om een voor die tijd goed uitgeruste pc te kopen. Maar toen begon de ellende …

Ik wist helemaal nix van computers. Ik had een boek over het net nieuwe Windows 98 maar liep al snel vast. Na een half jaar chagrijn viel uiteindelijk het kwartje en begon ik te begrijpen hoe je een computer bediende.

Er is echter nogal een verschil tussen het openen van een tekstverwerker, iets typen en dat document ergens opslaan waar je het ook weer terug kunt vinden, en het maken van een meersporenopname op een computer. Het analoge opnameproces kende ik goed genoeg. Dat kwam feitelijk neer op het volgen van de kabels. Je kon het fysiek zien. Een kabel van de gitaar naar de versterker. Een microfoon voor die versterker met een kabel die de mengtafel inging. In/uit, vrij simpel.

In de digitale omgeving heb je dat fysieke inzicht niet. Het signaal van buitenaf dat je wilt opnemen, bijvoorbeeld diezelfde gitaar, verdwijnt via USB je computer in, naar een geluidskaart die goed ingesteld moet zijn, en dan naar de opnamesoftware met honderdduizend functies. Vergelijk het met Photoshop. Heel veel.

Lang verhaal iets minder lang, sinds eind jaren 1990’ heb ik verschillende pogingen ondernomen om het proces te leren. Een paar keer heb ik iets van een begin kunnen maken. En dan komt er dit tussen, dat tussen, heb je maanden geen tijd. Dan kom je terug en merk je dat je bijna alles weer bent vergeten.

Nu is er AI. Kan een goed hulpmiddel zijn bij leren. Maar leer je iets als je de AI al het werk laat doen? Of stomp je juist af omdat je je hersens te weinig gebruikt?

Bron en vertaling; Erick van Dijk

Wees de eerste en start een discussie/gesprek over dit onderwerp:  https://friendhyve.com/forums/thread/520/Hersenrot-door-AI-gebruik-is-echt-en-wordt-erger

Klik op de button, er opent een nieuwe tab, klik dan met de rechtermuis op: “opslaan als”.

Info, tips, meehelpen of meedoen?

Je podcast en/of artikel op Het Andere Nieuws?

We nodigen je uit!


Docu’s met Nederlandse ondertiteling? Op Het Andere Nieuws staan er inmiddels ruim 1000! (Klik op de afbeelding)


Nieuw! Jouw video op HAN? Dump hem hier: https://t.me/dumpthevid


⇓ Volg ons ⇓

⇒ FriendHyve ⇐

Facebook
Facebook Backup
X
Gettr
MeWe
Signal – kanaal 1
Signal – kanaal 2
Telegram

⇓ Ben jij al censuurvrij op onze social media? ⇓

Het Andere Nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

Brengt Service Naar Grote Hoogte

en

FriendHyve

The Free Social Hub

⇓ Deel dit artikel hier ⇓