Café Weltschmerz

Laten we beginnen… – Peter Toonen met Ferdinand van der Neut

Peter Toonen en Ferdinand van der Neut (1982) praten over de eerste editie van het Tijdboek LuMens. Initiatiefnemer, ondernemer en uitgever Ferdinand van der Neut kreeg in maart 2020 een visioen dat een keerpunt werd in zijn leven. Als eigenaar van een bedrijf dat zich bezig hield met het bestrijden van fruitvliegjes, gooide hij aan het begin van de coronacrisis het roer volledig om. Hij werd woordvoerder van het Algemeen Burger Collectief (ABC) waarin diverse actiegroepen tegen het coronabeleid werden verenigd, ging in hongerstaking en kwam op het idee om een tijdschrift te maken. Een tijdschrift dat gaandeweg het proces een Tijdboek werd. De totstandkoming van LuMens nam negen maanden in beslag, waarbij uiteindelijk slechts vijf procent van het oorspronkelijke idee bleef bestaan. Het woord LuMens staat symbool voor de groei die wij als mens doormaken; het kenmerkt de transitie van Homo sapiens naar Homo lumineus (de verlichte mens).

LuMens is een blauwdruk geworden voor een nieuwe wereld en geeft richting in een snel veranderende, ontwrichte en gepolariseerde samenleving waarin behoefte is aan een nieuw en beter toekomstperspectief. Het eindresultaat is een prachtig vormgegeven boek, bestaande uit acht aandachtsgebieden en 32 artikelen van uiteenlopende auteurs. LuMens probeert antwoord te geven op de vraag: hoe dan wel?

Deze tijd stemt ons tot nadenken en zoals elke crisis biedt het ook kansen. LuMens geeft inzicht en handvatten voor een nieuwe wereld waarin je wordt aangezet te kijken wat je zelf kunt doen en hoe je kunt bijdragen aan een nieuw paradigma. Het is nu een tijd om de wijsheid uit jezelf te halen; een tijd om nieuwe keuzes te maken. Kies je voor het oude, gebaseerd op steeds meer controle en onderdrukking, of kies je ervoor om je bewustzijn te vergroten, in je kracht te gaan staan en samen met anderen de toekomst zelf vorm te geven?

Uit LuMens:
‘’De nieuwe mens is aan het opstaan en deelt de aarde met ‘oude wereldmensen’. Deze ‘oude mens’ zit nog vast in het oude systeem van geld, bezit en schaarste. De oude mens heeft een sterkte drang om zich vast te klampen aan het oude systeem. Want dat is altijd zijn realiteit geweest. Het voelt bekend en vertrouwd. De nieuw wereld is onbekend en eng’’. “Steeds meer mensen ontwaken en herzien hun realiteit. Ik zie in mijn visioen een mondiale bewustwording van wat het leven werkelijk is, en de fundamentele rol van liefde in de mens”.

(Visited 883 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Laten we beginnen… – Peter Toonen met Ferdinand van der Neut
  1. Lijkt me een prachtig boekwerk

    Gelukkig was er bij de totstandkoming wrijving

    Want “zonder wrijving geen glans”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *