Blckbx

Overheden manipuleren burgers richting gewenst gedrag – Elze van Hamelen over cognitieve oorlogsvoering

Propaganda is van alle tijden, maar cognitieve oorlogsvoering gaat nog een stap verder. De NAVO is er al mee bezig, maar wat is het precies? En zetten overheden deze techniek ook in voor binnenlandse doeleinden? Journaliste Elze van Hamelen praat ons bij.

Voor de Andere Krant schreef Van Hamelen onlangs een intrigerend artikel over cognitieve oorlogsvoering. Hoewel er overlap is met klassieke propaganda en psychologische oorlogsvoering, gaat cognitieve oorlogsvoering veel verder. Met deze techniek probeert men namelijk het proces te beïnvloeden waarmee mensen tot inzichten, ideeën en overtuigingen komen. Op die manier sturen overheden burgers richting het gewenste gedrag. En dit gebeurt niet alleen om burgers in te zetten als wapen tegen een vijandelijke mogendheid. Ook voor binnenlandse doeleinden zetten overheden cognitieve oorlogsvoering in.

Van Hamelen legt aan redacteur Bas Reijnierse welke kennisdomeinen er ten grondslag liggen aan cognitieve oorlogsvoering en hoe de techniek wordt toegepast, in zowel de internationale als de Nederlandse context. Ook bespreken zij welke parallellen er zijn tussen de verschillende cognitieve strijdtonelen, zoals de strijd in Oekraïne en de informatieoorlog rondom corona.

In deze wereld kun je zomaar ineens een social media ban te pakken hebben. Op Facebook bijvoorbeeld, of Twitter. Belangrijk dus om te weten hoe en via welke social media je ons kunt volgen!

Facebook – https://www.facebook.com/hetanderenieuwsnl

Facebook zusterpagina : https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Signal: https://signal.group/#CjQKIM1nl2X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

Natuurlijk via www.hetanderenieuws.nl

En via het censuurvrije Vriendenplek.nl  https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws
Hier kun je in vrijheid reageren en communiceren!

Wil je ook een social media waar je zonder censuur en advertenties gewoon plezier kunt maken en over alles kunnen spreken? Meld je dan aan bij VriendenPlek, de plek voor iedereen! https://vriendenplek.nl/

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 60 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/ 

(Visited 847 times, 1 visits today)
One thought on “Overheden manipuleren burgers richting gewenst gedrag – Elze van Hamelen over cognitieve oorlogsvoering
  1. Feitelijk wordt onze democratie, waarin mensen vrij zijn om te kiezen, hiermee ondermijnd. Moeten er geen gedragsregels/wetgeving komen om de beïnvloeding van eigen volk door de overheid aan banden te legggen??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *