Overige

Bewust verwonderen met Ad Broere

Geven maakt gelukkiger dan ontvangen

De kop is eraf, voor de eerste LuMens videopodcast van het tweede seizoen reizen wij af naar Drenthe en gaan in gesprek met niemand minder dan Ad Broere. Ad verhuisde een jaar geleden samen met zijn vrouw Anneke van het drukke Amsterdam naar het landelijke Drenthe. De rust en de natuur komt zijn werk ten goede. Ad studeerde economie in Groningen en is naast econoom ook onderzoeker en auteur. Hij heeft veertig jaar ervaring opgedaan in bedrijfsleven, het bankwezen en als docent in het hoger onderwijs. Sinds 2007 is hij vooral bekend geworden als auteur en publicist. De afgelopen jaren heeft hij zich vooral bezig gehouden met het inspireren van mensen om zelf een economie op te bouwen als basis voor een rechtvaardige samenleving. Een samenleving waar het welzijn van de mens en zijn omgeving weer centraal staat. Je zou Ad de grondlegger van het concept ‘de parallelle samenleving’ kunnen noemen.

Op aanraden van Marcel Messing begon Ad te schrijven en schreef vervolgens talloze artikelen en essays over het geldsysteem. Door erover te schrijven ontstond er een bewustwordingsproces ten aanzien van vragen als, hoe zit het nu precies met geld en wat is de waarde ervan? Hij begon zich te beseffen dat wij allemaal in onwetendheid wordt gehouden over geld. In 2009 verscheen zijn eerste boek en hierna volgden er nog vier, waaronder zijn twee meest succesvolle ‘Geld komt uit het niets’ en het in 2018 verschenen ‘Geld in de bijrol’.

In 2012 bood Ad in Den Haag een petitie aan om de Tweede Kamer op te roepen het ESM verdrag (Verdrag tot instelling van het Europees Stabiliteitsmechanisme) niet te bekrachtigen en te tekenen. Naar aanleiding hiervan werd hij geïnterviewd voor Twee Vandaag. Twee jaar later was hij een van de initiatiefnemers van Burgerinitiatief Ons Geld, dat het tot de Tweede Kamer bracht. Naar aanleiding van dit initiatief verscheen er een adviesrapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Dit leidde ertoe dat Ad samen met acteur en theatermaker George van Houts werd geïnterviewd voor AvroTros Radar. Het succesvolle theaterstuk ‘Door de bank genomen’ van De Verleiders was mede geïnspireerd door zijn boek ‘Geld komt uit het Niets’. Het adviesrapport werd als mooi en loffelijk ontvangen maar er werd vervolgens niets mee gedaan. De overheid en de banken hadden geen behoefte aan een ‘economisch experiment’, men wilde liever de status quo handhaven.

Het economische systeem is volgens Ad sinds de creditcrisis van 2008 zo goed als failliet. Doordat er vanaf de jaren 70 door de commerciële banken zoveel ongedekt geld de economie in is gepompt is het heel instabiel geworden. Het is volledig uit de hand gelopen met de hypotheekverstrekkingen, leningen en derivaten en hierdoor is ook de kloof tussen rijk en arm alleen nog maar groter geworden. Al het vermogen stroomt van onder in de piramide omhoog naar een hele kleine groep ultrarijke elite die het vooral aanwenden als machtsmiddel. Daarom is het systeem niet gebouwd om duurzaam te zijn omdat het gebaseerd is op hebzucht en macht. Ook op andere gebieden is de economie op zijn eind aan het lopen. De mens staat niet meer centraal in het productieproces.

Hoe meer jij deelt, hoe meer mensen we bereiken!

Hoe kun je ons volgen?

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

Van Jail naar Freedom? En ALTIJD GRATIS! Klik & Klaar! –>  Vriendenplek.nl 

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIMnl

X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

Signal Kanaal 2: https://signal.group/#CjQKIN8Hi3DUBfV7RSX3WQLvthuGQRrt5PQuZp3jtVUo_LFJEhCohjtqAahO2qYhJlLHWtIT 

Telegram: https://t.me/+8W_XSyRrxhw2MTI0

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 80 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

Het Andere Nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

(Visited 452 times, 1 visits today)