Café Weltschmerz

Boeken die u niet mag lezen – De weg terug

De weg terug: Schopenhauer voor een dolende wereld van Joris van Rossum geeft een commentaar op het werk van de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer (1788-1860) in dialoogvorm. Van Rossum (1970) studeerde biologie en promoveerde in de wijsbegeerte. Hij is, net als Cliteur, een levenslange bewonderaar van de filosofie van Schopenhauer. Van Rossum’s diagnose van de wereld en de tijd waarin hij leeft zijn overigens net zo eigenzinnig als die van zijn grote voorbeeld. Zo schrijft hij: “De gehele publieke sfeer in de westerse wereld is in de ban geraakt van een geleidelijke stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde. Doemscenario’s over het einde der tijden domineren het nieuws en een paniekerig schoolmeisje uit Zweden zet de toon voor het debat”. De bioloog in hem zegt: “Ook biologische zekerheden worden in een mum van tijd overboord gegooid. Verschillen tussen man en vrouw en hun seksuele voorkeuren blijken plotseling ‘sociale constructen’ te zijn, in het leven geroepen door de blanke man met als doel om zijn dominante positie in de samenleving in stand te houden”. Wie echter zou denken dat De weg terug een serie sweeping statements is over de obsessies van deze tijd komt bedrogen uit. Van Rossum’s boek bevat een lange dialoog over de merites van de grote Duitse filosoof en dat tegen de achtergrond van de vraag: biedt Schopenhauer een uitweg? Het antwoord is: ja.

Titel: De weg terug
Subtitel: Schopenhauer voor een dolende wereld
Auteur: Joris van Rossum
Uitgever: Uitgeverij De Blauwe Tijger
Verkrijgbaar: Joris van Rossum ~ De weg terug. Schopenhauer voor een dolende wereld – Uitgeverij De Blauwe Tijger
ISBN: 9789493262133
Onze beoordeling:
Aantal bladzijden: 188
Prijs: € 21,95

Hoe meer jij deelt, hoe meer mensen we bereiken!

Hoe kun je ons volgen?

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIM1nl2X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 60 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

(Visited 1.139 times, 1 visits today)
One thought on “Boeken die u niet mag lezen – De weg terug
  1. “Sociale Rechtvaardigheid”, waar “Woke” op is gebaseerd, is opgezet door Luigi Taparelli, niet door Karl Marx.

    Schopenhauer kan inderdaad goed schrijven. Ik zou wat hij schrijft over vrouwen zeker eens lezen, waar je kan merken, dat hij vandaag óók geen zetel op een universiteit zou krijgen, vandaag uitgemaakt zou worden voor vuile vis door de media of doodgezwegen. Ik genoot ook van zijn geschriften over pessimisme, maar ik weet niet of dat wel naar ieders smaak is.

    De 19de eeuw, was een eeuw waar secularisatie plaats vond, “verwereldlijking”. Spiritueel is dat verduistering, maar het onderwijs noemt dat de verlichting. Er zijn fundamenteel zaken fout in het westers onderwijs. Dat is geen toeval, maar een opzettelijke sabotage. Leest mijn blog, om te ontdekken waar dat vandaan komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *