Café Weltschmerz

Column #59Ab Gietelink – Was de 5 mei poster echt zo fout?

Column #59Ab Gietelink – Was de 5 mei poster echt zo fout?

Hoe gaan we de coronadictatuur herdenken?

Columnist en theatermaker Ab Gietelink behandelt de kritiek op de 5 Mei poster. Die zou de coronadictatuur vergelijken met de Tweede Wereldoorlog. Maar volgens Gietelink zegt de poster alleen dat onze vrijheid, die in 1945 begon, in 2020 is geëindigd. Dat is niet hetzelfde.

Volgens Gietelink laat de huidige “virologische dictatuur” zich beter vergelijken met de dictaturen in de voormalige Oostbloklanden, zoals de DDR. “Ook die vond plaats onder het excuus: ‘Wij beschermen uw sociale veiligheid’.”

“Natuurlijk zijn we decennia verder en is het leven in Nederland veel welvarender en daarmee aangenamer dan destijds in de DDR”, zegt Gietelink, “maar als we kijken naar het gewone leven van miljoenen burgers zien we veel parallellen. Van de rijen voor de winkels tot de sociale controle en de macht van een autocratische staat.”

Misschien is het 75 jaar na de oorlog, nu de laatste getuigen uitsterven, tijd voor een nieuwe herdenkingsdag, oppert Gietelink. “Een herdenkingsdag waarin we de zinloze aanval op onze vrijheden kunnen herdenken. Een herdenkingsdag op bijvoorbeeld 12 maart, de eerste dag van de corona lockdown.”

(Visited 42 times, 1 visits today)
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *