Overige

Corruptie beschuldiging: Von der Leyen wegens Pfizer-deal voor strafrechter in België aangeklaagd

In een rechtszaak voor een Belgische strafrechter wordt de voorzitter van de EU-Commissie beschuldigd van “onwettige belangenbehartiging en corruptie”. Von der Leyen zou rechtstreeks zonder mandaat met Albert Bourla, CEO van Pfizer, over de aankoop van vaccins hebben onderhandeld via sms’jes. De Belgische rechter kon ook voor het eerst de immuniteit van de beschuldigde opheffen, bericht RT.

EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen werd in april in België strafrechtelijk aangeklaagd. In de klacht beschuldigt aanklager Frédéric Baldan, een erkend EU-lobbyist, haar van “ambtsmisbruik en misbruik van titel”, “vernietiging van openbare documenten” en “onrechtmatige belangenbehartiging en corruptie”. Met de rechtszaak van Baldan krijgt de sms-affaire van von der Leyen voor het eerst een criminele dimensie, aldus het Oostenrijkse nieuwsmagazine tkp.at dinsdag.

Von der Leyen zou via via sms’jes rechtstreeks met Pfizer CEO Albert Bourla hebben onderhandeld over extra Pfizer-doses ter waarde van 1,8 miljard euro, waarbij de lidstaten en de Commissie werden omzeild. Met de “Pfizer-deal” had Von der Leyen zich “zonder enig mandaat” in de plaats van de lidstaten gesteld. Zij had “rechtstreeks en in het geheim” per sms onderhandeld met onder meer de CEO van Pfizer over contracten voor de aankoop van vaccins.

Eerder waren er al administratieve klachten over de vaccindeal ingediend bij de Europese Ombudsman en het Hof van Justitie van de Europese Commissie. Met de klacht voor de strafrechter kon de rechter in eerste aanleg in Luik nu voor het eerst de immuniteit van de Commissievoorzitter opheffen. Zo verklaarde juriste Diane Portat het vorige week tijdens een interview met Frédéric Baldan voor het Franse tijdschrift France Soir.

De Franse Europarlementariër Michèle Rivasi reageerde eind vorige week op Twitter op de aanklacht tegen von der Leyen:

“SMS-gate neemt een criminele wending. De voorzitter van de Europese Commissie wordt beschuldigd van “usurpatie van functies en titels”, “vernietiging van openbare documenten” en “illegale bescherming van belangen en corruptie”. De lopende onderzoeken van het Europees Openbaar Ministerie moeten worden gevolgd”.

Volgens aanklager Frédéric Baldan zou von der Leyen deze keer ook de sms’jes voor de rechter openbaar moeten maken. In de vorige procedure was zij met deze eis in gebreke gebleven. Haar weigering om de via sms’jeste overleggen op grond van vermeende privacy zou neerkomen op een erkenning van een privérelatie en dus op belangenverstrengeling. Volgens een bericht in EURACTIV had Baldan hierover gezegd:

“Als von der Leyen weigert de berichten openbaar te maken omdat ze privé zijn, zouden ze een intieme relatie tussen von der Leyen en Bourla onthullen, wat zou neerkomen op een ernstig belangenconflict bij contractonderhandelingen.”

Het wissen van de tekstberichten zou dus neerkomen op het vernietigen van administratieve documenten. Omdat dit juridisch mogelijk is, wil Baldan zelf de rechter-commissaris vragen om de sms’jes te mogen inzien.

Bron: FrontNieuws

In deze wereld kun je zomaar ineens een social media ban te pakken
hebben. Op Facebook bijvoorbeeld, of Twitter. Op Fb hebben we dat ervaren. De pagina van Het Andere Nieuws is er, na enkele verblijven in de FB jail, inmiddels permanent verwijderd. Belangrijk dus om te weten
hoe en via welke social media je ons kunt volgen!

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIM1nl2X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 60 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

(Visited 1.584 times, 1 visits today)
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *