Blckbx

De waarheid over Sint & Piet, interview met de maker van de docu “Wild Geraas”…

 

“De waarheid over Sint & Piet”, interview met de maker van de docu “Wild Geraas”…

Sinterklaas staat weer voor de deur en daarmee ook zwarte piet inclusief de zak en de roe”, opent programmamaker Flavio Pasquino de uitzending.

Ik sla stoute kinderen” zei een roodbruine, langharige en totaal anders ogende zwarte piet in Frankrijk. Overal in Europa vieren ze het kennelijk anders en dat onderzocht journalist en documentairemaker Arnold Jan Scheer in zijn docu Wild Geraas waaraan hij maar liefst 20 jaar werkte.

Katholieke kerk

Sinterklaas zoals we het nu kennen bestaat pas relatief kort, zo ook de pieten. Het feest onderging onder invloed van de katholieke kerk een christelijke facelift. De heidens God Wodan werd omgevormd tot Sint Nicolaas en duvelse figuren met zwart gemaakte gezichten werden jolige zwarte pieten. En dat leidde de laatste jaren tot gevoeligheid en opende de discussie rondom racisme en de oorsprong van het Sinterklaas verhaal.

De waarheid

Hoe zit het nou echt? Arnold Jan Scheer onderzocht het en ik interview hem vandaag nav zijn film Wild Geraas en nieuwe ontdekkingen die hij recent deed in Rome.

(Visited 733 times, 1 visits today)
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *