Alternatief tv

Interview met Aleksander Sjoelgin, de Russische Ambassadeur in Nederland, door Ab Gietelink – Nederlands ondertiteld

Interview met Aleksander Sjoelgin, Russische Ambassadeur.

‘Mijn impressie is dat de media in haar beschrijving zeer eenzijdig is en meestal Oekraïense bronnen gebruikt’

Welke argumentatie geeft Rusland in de Oekraïne oorlog?

De klassieke villa van de Russische ambassade in Den Haag was op de dag van het interview gehuld in sneeuw. Tegenover het toegangshek hing een grote geel-blauwe vlag met daarnaast een mobiele politiepost. Ondanks de oorlogsdreiging mochten we zonder controle naar binnen om in het 19e eeuwse zaaltje onze camera’s te plaatsen. Aleksander Sjoelgin is een ervaren diplomaat van achterin de zestig, die het interview goed had voorbereid. Hij is een empathisch en sensitief man, die in langzaam en precies Engels formuleert.

Meneer Sjoelgin. Er is een dramatische oorlog gaande in Oekraïne. Ik zou met U in het komende interview graag de Russische positie in het conflict willen verhelderen. Allereerst. Wat is de situatie van Uzelf en de ambassade op dit moment ?
We leven in moeilijke tijden. Ikzelf en sommige van mijn stafleden ontvingen bedreigingen. Iemand gooide een bom…

Een bom?
Ja. Iemand gooide bij het Russisch consulaat een geïmproviseerde bom naar binnen die gelukkig niet afging. De politie kwam en de dreiging werd geneutraliseerd. Daarna ontvingen wij brieven met wit poeder om ons te bedreigen en angst aan te jagen. Russen, die hier leven, worden ook bedreigd. Sommigen werd werk geweigerd door bedrijven, anderen verloren hun werk. Deze anti-Russische haat zwol aan tot een niveau dat zelfs minister-president Rutte de bevolking heeft toegesproken.

Wanneer U naar de Nederlandse media kijkt. Wat denkt U dan?
Mijn impressie is dat ze in haar beschrijving zeer eenzijdig zijn en meestal Oekraïense bronnen gebruiken. Zelfs Nederlandse journalisten vragen nu naar de kwaliteit van de informatie uit Kiev bronnen. Wij nodigen hen uit de informatie goed te checken en zich niet door het Oekraïense ‘fakenieuws’ te laten misleiden. Het is een unilaterale beschrijving van gebeurtenissen, waarin het Russisch perspectief niet meer zichtbaar is.

Welke rol speelde de Maidan revolte van 2014 volgens Rusland in de breuk met Oekraïne en NAVO?
President Janoukovitsj gebruikte hierin geen geweld en kreeg garanties van Duitsland en Franrijk voor zijn overeenkomst met de oppositie. Hij werd met geweld op de vlucht gejaagd en de westerse landen legitimeerden de facto de staatsgreep, inclusief het militair geweld van winnaar Poroshenko tegen de afgescheiden republieken Donetsk en Loegansk .

Wat is er volgens Rusland mis gegaan in de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk ?
Wij streefden naar een vredesregeling van het Donbas conflict middels de Minsk akkoorden, wat moest leiden naar autonomie, wapenstilstand en amnestie. De Oekraïense regering saboteerden de Minsk akkoorden. Ze hebben de Donbas gebombardeerd en veel bevolking gedood. Acht jaar later gaf president Zelenski aan de Minsk akkoorden niet meer te zullen uitvoeren.

Hoeveel mensen kwamen om?
Er stierven 14.000 mensen in de Donbas oorlog tussen 2014 en 2022 inclusief kinderen. In Donetsk is een herdenkingsplaats voor 200 kinderen ‘Passage van de Engelen’. Westerse media miskenden de aard van de Donbas-slachtoffers.

Hoeveel Donbas vluchtelingen waren er?
Volgens onze statistieken ontvluchtten 700.000 mensen de Donbas en kregen een vluchtelingenstatus in Rusland.

Oekraïne en het Westen spreken over ‘bezetting’ en Rusland spreekt over ‘bevrijding’ van Marioepol en de Donbas. Wie gelijk heeft hangt tenslotte af van de bevolking. Zou Rusland bereid zijn om in de betwiste gebieden referenda te laten plaatsvinden?
Zeker. Rusland zal zelf geen referenda opzetten, maar het is aan de bevolking van Donbas en Marioepol haar eigen toekomst te bepalen. Marioepol heeft ongeveer 400.000 inwoners en het Azov Bataljon gebruikt die nu als menselijk schild.

Betalen de bevolkingen van Oekraïne, maar ook die van Rusland en in mindere mate die van Europa niet een te hoge prijs voor deze escalatie?
U kunt die vraag beter stellen aan president Zelenski. Hij is verkozen in 2019 om vrede te brengen en heeft gefaald. Hij nam afstand van de Minsk akkoorden, die vrede hadden moeten brengen. Hij liet een nazi-ideologie opkomen waarin Rusland tot de grote vijand van Oekraïne werd gemaakt.
U verwijt hem dat hij werd verkozen met een vredesbelofte, maar in feite escaleerde?
Dat is precies wat er gebeurde. Laat er geen misverstand over bestaan. De Russische bevolking is bereid de prijs te betalen bij een existentiële dreiging voor de Russische federatie en voor de bescherming van de bevolking in de Donbas.

Bron: www. Alternatief.TV

Note: De redactie van Het Andere Nieuws heeft de automatische vertaling van YT gebruikt. Deze is niet perfect, maar gezien het belang van dit top interview hebben wij deze keuze gemaakt.

(Visited 771 times, 1 visits today)
3 thoughts on “Interview met Aleksander Sjoelgin, de Russische Ambassadeur in Nederland, door Ab Gietelink – Nederlands ondertiteld
  1. Rusland heeft tijdig aangegeven dat het westen/Nato niet de rode lijn moest overlopen, wie de Russische beer gaat treiteren mag klappen verwachten.

  2. Aardige man lijkt me die Aleksander Sjoelgin.Heeft het laatst bij buitenhof lastig gehad met die maaike schoon maar hij bleef kalm en rustig zitten zoals het een goed ambassadeur betaamt.Jammer dat ab gietelink gelijk over de operaratie begint waar wij dankbaar voor mogen zijn dat Putin zich daar voor inzet .Maar ja ab is immers ook theatermaker. Het hele verhaal zelf ga ik mij niet mee bemoeien dat lijkt me eerder iets voor de Russen zelf en dan moet je ook wel het hoognodige weten,wij hebben er ook niks mee te maken alhoewel onze niet gekozen regering zich flink in de nesten heeft gebracht met z’n wapenleveranties.Ook mr. Sjoelgin wil ik feliciteren met Victor Orban z’n overwinning en dat de mensen zoals in Hongarije nog een mooie tijd met Rusland tegemoet zal gaan.Wat het westen doet is schaamteloos maar mr. Sjoelgin weet ook dat het w.e.f en de msm en nog onbeschrijflijk veel andere partijen in de wereld hier van alles mee van doen heeft.Hoop voor onszelf dat de Russen kalm zullen blijven en de 4 standpunten van Putin wat betreft ukraine binnen gaan halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *