De Nieuwe Wereld

Meer bescheidenheid zou medische wereld passen; ook inzake griep-19. Aart Nederveen en Lukas Stalpers

Ad Verbrugge in gesprek met hoogleraar radiotherapie Lukas Stalpers en hoogleraar MRI-fysica Aart Nederveen, beide van het AMC, die beide oproepen tot bezinning bij de medische wetenschap. “Soms zaten we er ook naast. Wat leren we daarvan?”

Als er iets duidelijk is geworden tijdens de coronacrisis is het dat wij als maatschappij zeer hoge verwachtingen koesteren van de medische wetenschap. Zo hoog zijn deze verwachtingen, dat het gros van de Nederlanders er weinig probleem in ziet om het bestuur van het land de facto over te dragen aan het OMT. Toch zijn er ook mensen, vaak zelf medische wetenschappers, die het nodig vinden om deze verwachtingen enigszins te temperen. De wetenschap heeft ook zo zijn beperkingen, en de geschiedenis van de medische technologie is lang niet zo’n succesverhaal als vaak wel wordt aangenomen. Dit geluid lieten medici Aart Nederveen en Lukas Stalpers horen aan tafel bij De Nieuwe Wereld. Zij roepen op tot de nodige bezinning op hun vakgebied, niet alleen door de maatschappij in de bredere zin, maar vooral door hun eigen vakbroeders. “Artsen en wetenschappers zouden zich meer moeten bezinnen op de invloed van hun vakgebied op de samenleving.” Een pas op de plaats, met Aart Nederveen en Lukas Stalpers.

(Visited 529 times, 1 visits today)
One thought on “Meer bescheidenheid zou medische wereld passen; ook inzake griep-19. Aart Nederveen en Lukas Stalpers
 1. De medici moeten niet denken, dat hun achting stijgt, want dialoog in deze kwestie blijft aardig achterwege?
  Vanaf geprotocolleerd behandelen moet toch plaats maken voor dadendrang bij artsen?
  En dat virologen in de schoenen van god gaan staan en zo gevolgd moeten worden, hebben nog geeneens een eed van hypocratis afgelegd?dit virus is gewoon niet te vangen zo snel muteert dit!
  Voeding ja en gezonde levenstijl is vereist!
  Tenslotte kanker, waaraan veel meer mensen door afleiding aan sterven, raakt ook daardoor in een verdomhoekje!
  Geef de priorieit aan de laatste want we staan te lang stil bij dit onverslaanbaar virus.
  En de jonge moet niet denken dat de staat diepe zakken heeft, miljarden worden verspild aan nutteloze dingen! Kan beter opschalen. In plaats van de bevolking nog zieker maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *