Blckbx

Van ESG naar een persoonlijk budget voor CO2. In gesprek met ESG deskundige Prof. Dr. Dick de Waard

Wat is de link tussen ESG en een persoonlijk CO2 budget? Aanvankelijk lijkt dat vergezocht maar in een gesprek tussen ESG deskundige Prof. Dr. Dick de Waard van de Rijksuniversiteit Groningen (Hoogleraar Auditing) en programmamaker Flavio Pasquino komen de twee werelden feilloos bij elkaar.

Wat is ESG?

In de investeringswereld wordt veelal gesproken over ‘ESG‘ in plaats van ‘duurzaamheid’. Deze afkorting staat voor Environmental, Social & Governance. Bedrijven willen en / of moeten in toenemende mate rapporteren over hun ESG status om aantrekkelijk te zijn voor investeerders en aandeelhouders. Daarmee is dus niet elke de winst van belang maar ook hun prestaties t.a.v. de maatschappij, de werknemers, het milieu en uiteraard de CO2 uitstoot oftewel het “Climat Change”.

European Green Deal & SDG

De European Green Deal heeft als harde eis dat Europa in 2050 geheel CO2 neutraal produceert en dat dwingt veel bedrijven tot ingrijpende maatregelen t.a.v hun productieproces en de algehele bedrijfsvoering. Denk aan de Shell Klimaatrechtzaak die de multinational onlangs verloor van Urgenda en waarmee Shell zijn winst de komende periode flink door zal zien dalen.

“Als Shell door was gegaan met produceren op deze manier was de schade mogelijk nog groter geworden want dan hadden ze assets op de balans gehad die later waardeloos waren geworden en wat leidt tot wantrouwen bij investeerders en aandeelhouders. Dat is veel grote financieel risico dan ingrijpen op basis van ESG ratings waarmee je de risico’s inzichtelijk maakt”, legt Prof. Dr. de Waard uit.

(Visited 186 times, 1 visits today)
One thought on “Van ESG naar een persoonlijk budget voor CO2. In gesprek met ESG deskundige Prof. Dr. Dick de Waard
  1. Ik heb een heel duurzaam idee; injecteer gewoon de hele aardbol onder dwang sluit ze op in eenzame opsluiting. Geef ze een quotum aan max. Co2 uitstoot, een app die een digitale versie van jou reprensenteert dan kan AI het allemaal enforceren dat is wel makkelijk want die heb geen geweten. Al die energie die weg word getrokken bij de populatie zal als effect hebben dat er minder van die energie gesubverteerd word naar bijv voortplanting. (als mensen uberhaupt nog vruchtbaar zijn na zo een hugoriaans delicatessen). Daag demonstraties daag referendums daag lichamelijke integriteit daag vlees daag vrije zelfsbezinningsrecht. En wat doet zo een Co2 fascisme met de justificering mbt het bestaansrecht van oude woningen? Bij deze dank aan de mensen wie het allemaal mogelijk maken. Rutte hugo ollongren wopke sigrid die enge grapperhaus swaab en Willem de volksverader die met de schoonfamilie paraat staat om ons via vliegtuig op zee te dumpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *