Blckbx

Verontwaardiging om inclusieve taalgids voor het onderwijs: ‘Knettergek woke gedram’

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) lanceert vandaag een nieuwe taalgids, die het klaslokaal ‘inclusiever en veiliger’ moet maken door genderverschillen weg te werken. ‘Goedemorgen jongens en meisjes’ is niet langer gewenst.

In plaats daarvan zouden docenten kinderen moeten begroeten met het genderinclusieve ‘goedemorgen allemaal’, of ‘goedemorgen iedereen’, volgens de vandaag gelanceerde taalgids. Ook adviseert het LAKS om geen ‘hij’ of ‘zij’ te gebruiken wanneer over iemand gesproken wordt. De woorden ‘die’ of ‘diegene’ zouden in het vervolg de voorkeur moeten krijgen.

Leerlingen worden aangespoord om hun docent niet zomaar aan te spreken met ‘meneer’ of ‘mevrouw’, maar eerst te vragen hoe iemand aangesproken wil worden. En zij worden geadviseerd om te vragen wat de persoonlijke voornaamwoorden zijn van hun leerkracht. Zij moeten er dus niet zomaar vanuit gaan dat een biologisch mannelijke docent met ‘hij/hem’ en een biologisch vrouwelijke docent met ‘zij/haar’ aangesproken wil worden.

Scholen worden aangemoedigd om te werken aan een genderneutrale aanduiding op de schoolpas en in de schooladministratie, zoals vermelding van een X in plaats van M (mannelijk) en V (vrouwelijk). Ook zijn in veel scholen toiletten en kleedkamers ‘nog niet inclusief voor alle genderidentiteiten’, stelt het LAKS.

Voor beroepsbenamingen hanteert de taalgids genderinclusieve termen, zoals ‘brandweerkracht’ in plaats van ‘brandweerman’.

En termen als ‘achterstandsleerling’, ‘zittenblijven’, ‘witte en zwarte scholen’ en ‘lager en hoger onderwijs’ moeten voortaan vermeden worden.

Ook wil het LAKS af van het predicaat ‘excellente school’, dat na een uitgebreide procedure door een onafhankelijke jury toegekend kan worden aan scholen die uitblinken. Volgens de scholieren ‘worden hierdoor andere scholen in de ogen van bepaalde mensen minder goed’.

Hulp van activisten

Bij het opstellen van nieuwe taalgids werden de scholieren bijgestaan door verschillende progressieve, activistische organisaties, zoals Rutgers, het COC, Gender and Sexuality Alliance (GSA Netwerk) en de stichting Nederland Wordt Beter, die zich onder meer hardmaakt voor het uitbannen van Zwarte Piet bij het Sinterklaasfeest.

Naar eigen zeggen keek het LAKS voor inspiratie naar reeds bestaande taalgidsen, zoals die van WOMEN Inc en die van Code Diversiteit & Inclusie. Beide gidsen pleiten voor een grondige herziening van het taalgebruik om het Nederlands zo ‘gendergelijkwaardig en inclusief’ mogelijk te maken.

Leraren hebben kritiek

Niet alle docenten zijn even enthousiast over de nieuwe taalgids. Bestuurslid bij Beter Onderwijs Nederland (BON) Gerard Verhoef wil dat leerkrachten vriendelijk omgaan met leerlingen en hen netjes aanspreken. “Maar dat er een gids is die docenten dingen voorschrijft, met daarin een soort van verboden woorden, is om duizend redenen niet best,” zei hij tegen De Telegraaf.

Volgens Verhoef is de taalgids het werk van een klein groepje scholieren met zeer progressieve idealen. “Ik lees overal dat je steeds meer op je woorden moet letten in de klas, maar ik heb nog nooit gehoord van mijn studenten dat ik iets niet mag zeggen. Mijn indruk is dat ze helemaal niet zo bezig zijn met die woke discussies.”

Basisschoolleerkracht Eddy Erkelens heeft moeite met het stigma op het woord ‘achterstandsschool’. “Ondertussen zijn er legio scholen met achterstanden. Maar laten we dat vooral niet zo benoemen. Mogen op orde-scholen nog wel?”

Ook zijn collega Bertus Meijer, die bijna veertig jaar voor de klas staat, vindt dat taal juist kan dienen om verschillen aan te tonen. “Zaken verdwijnen niet door niet te benoemen. Noem het geen hoger/lager onderwijs meer, maar het ongewenste verschil blijft. Daar moet iets aan gebeuren. Noem het geen witte/zwarte scholen, maar de kloof blijft. De kansenongelijkheid blijft. Laat die ongewenste kloof dan maar duidelijk zijn in de taal,” reageerde hij op Twitter.

‘Knettergek woke gedram’

Ook buiten lesgevend Nederland is er veel kritiek op het initiatief van LAKS. “Geen ‘goedemorgen jongens en meisjes’ meer in de klas is knettergek woke gedram. Voor clubs die het onderwijs met zulke lariekoek opzadelen en kinderen in verwarring brengen past maar één maatregel: het intrekken van de subsidie!” foetert BVNL-voorman Wybren van Haga. Zijn partij heeft Kamervragen gesteld aan de minister van Onderwijs over de taalgids en wil de subsidie voor het LAKS stopzetten.

Volgens Harm Beertema, PVV-woordvoerder onderwijs in de Tweede Kamer, lijdt het LAKS aan zelfoverschatting. “Nederland wordt gesloopt door zwaar gesubsidieerde organisaties van een paar knetterlinkse activisten die zeggen ‘de Nederlanders’ te vertegenwoordigen,” schrijft hij. “Maar ze vertegenwoordigen helemaal niemand, behalve zichzelf. Stop met jullie totalitaire ideetjes om de taal te veranderen. Ga een goed boek lezen, ‘1984’ van George Orwell bijvoorbeeld. Jullie leraar/lerares heeft misschien nog een exemplaar staan.”

Een felle reactie kwam er ook van Caroline Fransen, oprichter van de stichting Voorzij, die opkomt voor de rechten van vrouwen en meisjes. “De ‘inclusieve’ agenda is erop uit dat de eigenheid van meisjes en jongens wordt ontkend. Er zijn twee geslachten, maar dat moet zo hard mogelijk ontkend worden. Verzet je tegen de nieuwe taalgids en gebruik meisjes en jongens, mannen en vrouwen!” adviseert ze.

LAKS-bestuurslid Cylus Kawesi is niet bang voor het stempel ‘woke’. “Dat vinden wij helemaal niks negatiefs, zeker als we taalgebruik kunnen verbeteren. Tegenstand, daar moeten we als samenleving nou eenmaal doorheen bij veranderingen. Ik ben juist blij dat dit thema emoties losmaakt, dan kunnen en willen wij er vervolgens het gesprek over aangaan,” zei hij tegenover het AD.

Het LAKS was niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Blckbx.tv

Hoe meer jij deelt, hoe meer mensen we bereiken!

Hoe kun je ons volgen?

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

Van Jail naar Freedom? En ALTIJD GRATIS! Klik & Klaar! –>  Vriendenplek.nl

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIMnlX7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

Signal Kanaal 2: https://signal.group/#CjQKIN8Hi3DUBfV7RSX3WQLvthuGQRrt5PQuZp3jtVUo_LFJEhCohjtqAahO2qYhJlLHWtIT

Telegram: https://t.me/+8W_XSyRrxhw2MTI0

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 80 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

Het Andere Nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

https://prwebservices.nl/

(Visited 934 times, 1 visits today)