Café Weltschmerz

Windmolens zijn te stoppen! – Marcel Crok met advocaat Peter de Lange

Windmolens zijn te stoppen! – Marcel Crok met advocaat Peter de Lange.

Advocaat Peter de Lange: “Bij windmolens gaat het over drie dingen, geld, geld en geld”

De Nederlandse overheid wil graag “Parijs” halen en exploitanten kunnen miljoenen opstrijken aan subsidies voor windmolens. Boeren kunnen een jaarsalaris verdienen door de molen toe te staan op hun land. Zie daar een ‘vruchtbare bodem’ voor de vele windparken die in ons land verschijnen.

Maar de weerstand groeit. Molens van wel 270 meter tiphoogte (anderhalf keer zo hoog als de Euromast) komen te staan op minder dan 300 meter afstand van woningen.

Volgens advocaat Peter de Lange, in gesprek met wetenschapsjournalist Marcel Crok van Stichting Clintel, ondervinden tienduizenden Nederlanders overlast van windmolens. Geluidsoverlast is de voornaamste boosdoener.

De Lange, die in het verleden onder meer het “zeilmeisje” Laura Dekker juridisch bijstond, staat al jaren omwonenden bij die procederen tegen de bouw van windmolens. Tot voor kort leek die juridische strijd bij de Raad van State kansloos.

Maar daar gaat volgens De Lange verandering in komen. Hij stelt op basis van een Europese milieurichtlijn uit 2001 dat de bouw van windmolens dichtbij huizen niet toegestaan zou zijn. De richtlijn zegt namelijk dat bij nieuwe projecten de gezondheid van de mens beschermd of verbeterd dient te worden en dat is bij windmolens overduidelijk niet het geval.

Het Europese Hof van Justitie, het hoogste rechtsorgaan in Europa, gaf in twee Belgische rechtszaken omwonenden gelijk en De Lange stelt nu dat de Raad van State deze wetgeving ook in Nederland moet overnemen.

De Lange heeft via zijn website een brief opgesteld die burgers naar het bevoegd gezag in hun omgeving kunnen sturen en waarin er op gewezen wordt dat vergunningen voor windmolens op basis van het Europees recht nietig verklaard dienen te worden.

Een spannende tijd breekt aan voor burgers die windturbines in hun omgeving willen tegenhouden – en voor de projectontwikkelaars.

(Visited 25 times, 1 visits today)
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *