Overige

Artikel – Marjolein schrijft over: You’ll own nothing

Ik stoor me enorm aan al die scooters, en tegenwoordig ook elektrische fietsen, die her en der op de stoep staan. De deel-scooters. Te gebruiken met een app en je betaalt per minuut. Handig. Hoef je zo’n ding niet zelf te kopen, je huurt hem gewoon als je hem nodig hebt. Doet me denken aan een bepaalde uitspraak. ‘You’ll own nothing and you’ll be happy.’ En wat je nodig hebt, dat huur je. En dus zal ik er nooit aan meedoen. Geen deel-auto, geen slimme huurscooter, niet voor mij. 

Want het lijkt natuurlijk heel handig, je kijkt waar zo’n ding staat bij je in de buurt via de app. Je hoeft hem niet aan te schaffen, geen verzekering af te sluiten, je hoeft geen plek in je schuur of tuin te hebben om hem te stallen. Nee, je logt in en je rijdt ermee weg. Dat lijkt handig, maar ondertussen… Ik bedoel, je moet inloggen met je telefoon, ze weten dus wie welk vervoermiddel gebruikt. Al die scooters en dergelijke zijn uitgerust met GPS trackers, dus ze weten precies wie waarheen gaat, hoe laat en hoe lang je ergens blijft. Die data wordt wellicht verkocht, maar kan ook gekoppeld worden aan allerlei andere gegevens over jou en jouw gedrag.

Dat lijkt vergezocht en dat zullen veel mensen als argument aanvoeren, dat ik er wel weer heel veel achter zoek, maar het gaat allemaal om het weggeven van je privacy, van je autonomie, de controle over jou geef je aan anderen, aan een systeem. Wat nou als dat systeem kwaad wil? Wat nou als er alleen nog maar van dit soort huurvoertuigen zijn. Geen auto’s of scooters in eigendom. Je bent er nu dus van afhankelijk als je naar je werk moet. En nu ben je na het halen van vijf prikken eigenlijk wel klaar met die onzinnige coronavaccinaties en haal je prik zes niet. Een maand nadat je de oproep voor die prik genegeerd hebt, lukt het je ineens niet om de scooter te ontgrendelen en je moet wel op tijd op je werk zijn! Na de mislukte actie krijg je direct een mailtje van de overheid: ‘We zien dat je zojuist tevergeefs hebt geprobeerd een scooter te huren. We hebben je helaas voor deze service moeten blokkeren omdat je je prik nog niet gehaald hebt. Maak nu een afspraak voor de prik zodat je weer gebruik kunt maken van je vervoermiddel’. Ver gezocht?

Je ziet het al met de huidige hoge energiekosten. Met tegenzin praat het kabinet over het compenseren van burgers. Een compensatie voor bedrijven, daar lijken ze geen zin in te hebben. Een fabrikant van aluminium is al omgevallen, veel bakkers, de kassenbouw, slagers e.d. kunnen de kosten niet meer aan. Toevallig veel bedrijven die met voedselproductie te maken hebben. En zullen we het nog even over de boeren hebben? De hele keten van onze voedselproductie staat onder druk. Straks koopt de EU alles op en krijg je je portie voedsel toebedeeld en misschien, als je lief bent, mag je op vrijdagavond een zak chips en een fles cola aanschaffen, als bonus. Net als vroeger, dat je op mocht blijven en iets lekkers kreeg. Als beloning. Omdat je zo netjes in de pas loopt.

Lees dit artikel van Marjolein verder op haar website:

You’ll own nothing

Hoe meer jij deelt, hoe meer mensen we bereiken!

Hoe kun je ons volgen?

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIM1nl2X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 60 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

(Visited 831 times, 1 visits today)
3 thoughts on “Artikel – Marjolein schrijft over: You’ll own nothing
 1. In een WO III moet je voor overleven in plaats van te collaboreren, moordenaars elimineren!

  Denk daar niet te lang over na, want die tijd wordt je niet gegund! Morgen wordt je uit je
  huis gehaald, je kat en en hond vermoord, je tuintje omgeploegd, je internet afgesloten en je
  kinderen zijn nu al tot slaaf gemaakt en de doodseskaders gaan al langs de wappies die je bespotte.

 2. “Anarchisten” die zeggen wat anderen moeten zijn als salonsocialisten, die zeggen mij niets

  Jouw focus en oplossingen zijn bekend en zeeeeeer beperkt, zet eens iets anders naast je machteloze verbittering straks kweek je een kanker in jezelf, zelfs zonder prikjes.
  Je lijkt me best een aardige vent..

  Doe eens wat leuks voor of met je buren, kom uit je echokamer of neem het voortouw en haal de voorpagina’s ipv hier te domineren

  Dan word het pas echt interessant

 3. Op vrijdag een zak genetisch gemodificeerde paprika chips inclusief chip om je verder te kunnen controleren. Nee dank je voor mij geen technocratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *