Blckbx

“Crypto’s maken Machthebbers nerveus” legt expert uit in een fascinerende crypto-crash-course…

“Crypto’s maken Machthebbers nerveus” legt expert uit in een fascinerende crypto-crash-course…

Op 11 juni 2021 verscheen Pieter Hasekamp, de directeur van het Centraal Planbureau (CPB), in het nieuws met het idee Bitcoin en andere cryptocurrencies te willen verbieden. Een opmerkelijk idee nu in andere delen van de wereld crypto aan interesse lijkt te winnen. Zo heeft El Salvador onder leiding van president Nayib Bukele recentelijk als eerste land ter wereld een wet aangenomen die Bitcoin als officieel betaalmiddel erkend en overwegen meer landen dit ook te gaan doen.

Een viertal jaar geleden noemt Jamie Dimon, CEO van een van Wallstreet’s grootste banken JPMorgan Chase, tijdens een financiële top meeting terwijl hij naast Larry Fink, CEO van Blackrock zit, Bitcoin oplichting vergelijkbaar met de tulpenmanie. Ook deze opmerking is interessant te noemen nu blijkt dat notabene JPMorgan Chase zelf niet uitsluit een positie te willen nemen in Bitcoin.

“Het grote verschil is wel dat overheden en banken aansturen op FIAT-crypto-currencies. Dit lijkt op crypto maar is feitelijk een door de overheid gereguleerde digitale munt die wederom gekoppeld is aan de dollar of een andere dominantie munt. Hierdoor verdampt het voordeel van non-FIAT-crypto geld want dat is nou juist niet gekoppeld aan een dollar en daarmee waardevaster en vrij van censuur” legt crypto-expert Patrick Savalle uit.

Waar eerst cryptocurrencies werd bestempeld als iets onveiligs en crimineels heeft de cryptomarkt in januari 2021 een gezamenlijk marktwaarde overstegen van 1 biljoen dollar. Niet lang daarna oversteeg het in mei 2021 al de 2 biljoen dollar marktwaarde.

Maar wat is überhaupt een Bitcoin of cryptocurrency? Wat zouden we met de blockchain technologie kunnen doen? Waarom heeft het iets van waarde? En hoe zit het met het verbruik van energie? Dit en meer bespreekt programmamaker Flavio Pasquino met onderzoeksjournalist Patrick Savalle. Savalle is een man met vele talenten want naast zijn indrukwekkende dossierkennis over onder andere SARS-Cov-2 en PCR-testen is Patrick van beroep een IT-architect. In deze hoedanigheid is hij met zijn brede interesse ook een early-adapter van blockchaintechnologie. Zo begon Savalle in 2011 de start-up Mobbr, Nederlands eerste betaalplatform dat Bitcoin accepteerde. Ook is Patrick een graag geziene gast voor keynote presentaties over blockchain.

In deze uitzending wordt Flavio Pasquino door blockchain-expert Patrick Savalle in minder dan een uur via een crash-course op de hoogte gebracht van de mogelijke revolutionaire toepassingen van diverse cryptocurrencies.

(Visited 95 times, 1 visits today)
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *