Café Weltschmerz

De universiteit als propagandamachine – Elze van Hamelen met Mark Crispin Miller

“Jij en ik zijn terroristen”

Hoe ironisch: professor Mark Crispin Miller gaf het vak “propaganda” aan New York University – en moest daarmee stoppen omdat hij de propaganda rond de coronacrisis probeerde door te prikken.

Miller vroeg zijn studenten om onderzoek te doen naar de zin van mondkapjes, vertelt hij aan geopolitiek analist en consultant Elze van Hamelen. Dat was niet de bedoeling!

Nadat een studente had geklaagd dat hij zijn studenten had “aangemoedigd om geen mondkapjes te dragen”, wat niet waar was, werd hem door het hoofd van de faculteit te kennen gegeven dat hij zijn colleges moest stoppen.

Zijn geval staat niet op zichzelf, weet Miller. De academische vrijheid staat overal zwaar onder druk. “De twee instellingen die onafhankelijk denken horen te bevorderen zijn het onderwijs en de media,” zegt hij. “Beide zijn zwaar gecorrumpeerd. Ze doen het tegenovergestelde.”

Wie kritiek heeft op het beleid, wordt verweten een “complotdenker” te zijn. Dat zogenaamde “complotdenken” is tegelijkertijd gecriminaliseerd. “Het wordt gelijkgesteld aan binnenlands terrorisme. Jij en ik zijn terroristen.”

Nog meer ironie: het begrip “complotdenken” is uitgevonden door de CIA, vertelt Miller, die daarmee de aandacht wilde afleiden van de talloze complotten waar deze organisatie zich mee bezig hield.

In het interview gaat Miller onder meer in op de manier waarop de autoriteiten in de Verenigde Staten in het verleden omgingen met mensen die de officiële propaganda doorprikten, zoals Martin Luther King, die zich tegen de oorlog in Vietnam keerde.

De geschiedenis herhaalt zich vandaag de dag rond de coronacrisis, waarop ook nauwelijks kritiek mogelijk is.

(Visited 91 times, 1 visits today)
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *