De Andere Krant Ella Ster

Docu: The Venus Project

Na aanleiding van een uitstekend artikel in de Andere Krant, geschreven door Ella Ster en Jeroen Arents plaatsen wij hier de documentaire The Venus Project van Jacque Fresco.

Ons huidige economische model is gebaseerd op schaarste en winst maken, waarbij grote corporaties controle lijken te krijgen over alle grondstoffen. In werkelijkheid is er echter overvloed aan land, energie en grondstoffen. Als deze weer vrij beschikbaar komen voor de gehele mensheid en eerlijk verdeeld worden, zijn we goed op weg naar een betere samenleving. ‘The Venus Project’, geesteskind van Jacque Fresco, heeft een model ontwikkeld om hiervoor te zorgen: een op grondstoffen gebaseerde economie.

Jacque Fresco was industrieel ontwerper, architect, uitvinder en sociaal wetenschapper. Hij heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan het herontwerpen van onze cultuur en leefomgeving. Jacque was zijn tijd al ver vooruit. Vanaf zijn 8e tekende hij al futuristische voertuigen en gebouwen. In 1975 startte hij samen met Roxanne Meadows The Venus Project in Venus, Florida in de Verenigde Staten. Een non-profit organisatie die een nieuw sociaal-economisch model presenteert, wat gebruikmaakt van wetenschap en technologie, voor het bereiken van een duurzame samenleving met overvloed voor iedereen, zonder uitzondering.
Volgens Fresco zijn in ons huidige economische systeem de grondstoffen in handen van overheden, of in werkelijkheid een aantal wereldwijde corporaties, die in handen zijn van een handvol rijke families. In de praktijk betekent dit dat een handvol families stinkend rijk zijn, en er vooral heel veel armoede en tekorten in de wereld zijn. Schaarste en hebzucht komen direct voort uit dit economische systeem. Zonder schaarste is er immers geen winst te behalen, een bekend economisch feit. Dit leidt tot allerlei ongewenst gedrag en uitsluiting van mensen. Daardoor zijn zaken zoals politie, gevangenissen en uitkeringen noodzakelijk volgens Meadows: “We hebben deze problemen altijd gehad, omdat we altijd met schaarste, ruilhandel en monetaire systemen hebben geleefd.” Fresco: “Als je de oorzaken van sociaal ongewenst gedrag wegneemt, bestaat dit niet meer. The Venus Project gaat over een herziening van onze cultuur en onze waardes. Deze moeten gerelateerd zijn aan de dragende capaciteit van de aarde, niet aan een of andere mening, politiek of religieus standpunt.”
Lees het volledige artikel bij De Andere Krant: https://deanderekrant.nl/nieuws/the-venus-project-2023-03-01

Hoe meer jij deelt, hoe meer mensen we bereiken!

Hoe kun je ons volgen?

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

Van Jail naar Freedom? En ALTIJD GRATIS! Klik & Klaar! –>  Vriendenplek.nl 

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIMnl

X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

Signal Kanaal 2: https://signal.group/#CjQKIN8Hi3DUBfV7RSX3WQLvthuGQRrt5PQuZp3jtVUo_LFJEhCohjtqAahO2qYhJlLHWtIT 

Telegram: https://t.me/+8W_XSyRrxhw2MTI0

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 80 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

Het Andere Nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

(Visited 683 times, 1 visits today)