Ella Ster

Ella Ster*: Rechter dwingt ministerie VWS tot dwangsommen: ‘Die doofpot mag wat kosten’

Bij elkaar heeft het ministerie een slordige 7 ton aan dwangsommen betaald voor Woo-verzoeken (Wet open overheid) die nog niet afgehandeld zijn, ondanks een nieuwe afdeling met 100 juristen, blijkt uit een analyse. Alle ministeries hebben samen meer dan 8 ton aan dwangsommen betaald. Dat schrijft Robin de Boer op zijn Substack.

Een aantal onbeantwoorde verzoeken gaan over de coronavaccins. Het ministerie zegt dat het onvoldoende personeel heeft voor het verwerken van de verzoeken.

Opgelopen tot 172 dagen

Ministeries hebben officieel 28 dagen de tijd om te reageren op een informatieverzoek, maar de gemiddelde wachttijd is inmiddels opgelopen tot 172 dagen.

Donderdag werd in de Tweede Kamer gedebatteerd over de Wet open overheid. Onderzoeksjournalist Marc van der Vegt telde in de zaal zes mensen, plus demissionair staatssecretaris Van Huffelen (D66).

“Dit debat vind ik persoonlijk belangrijker dan het formatiedebat. Ministeries overtreden de wet en betalen daar dwangsommen voor van ons belastinggeld,” reageert hij.

Die doofpot mag wat kosten

Van der Vegt voegt toe dat er een advies lag om minder informatie openbaar te maken aan burgers. “Of de ministeries dit advies inmiddels opvolgen, weten wij niet.”

“Democratie in 2024,” zegt journalist Daan de Wit. Columnist Marianne Zwagerman voegt toe: “Die doofpot mag wat kosten.”

Lees verder bij Ella Ster*: https://www.ellaster.nl/2024/02/24/rechter-dwingt-ministerie-vws-tot-dwangsommen-die-doofpot-mag-wat-kosten/

Waar kun je Het Andere Nieuws volgen?

Natuurlijk op ons eigen censuurvrije media platform:

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

FB: https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

X: https://twitter.com/VriendenPlek

Gettr: https://gettr.com/user/hetanderenieuws

MeWe: https://mewe.com/hetanderenieuws.41/posts

Signal, kanaal 1: https://signal.group/#CjQKIM1nl2X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

Signal, kanaal 2: https://signal.group/#CjQKIN8Hi3DUBfV7RSX3WQLvthuGQRrt5PQuZp3jtVUo_LFJEhCohjtqAahO2qYhJlLHWtIT

Telegram: https://t.me/+8W_XSyRrxhw2MTI0

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 90 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

Het Andere Nieuws is mede mogelijk gemaakt door:

(Visited 363 times, 1 visits today)