De Nieuwe Wereld

Het filosofische erfgoed van Paulus

Hoogleraar metafysica Gert-Jan van der Heiden bespreekt met Willem de Witte de filosofische receptie van de brieven van Paulus. Het resultaat is een gesprek dat niet alleen interessant is voor vakfilosofen en -theologen, maar ook de moeite waard is voor de geïntereseerde leek. “In christus is er Jood noch Griek, man noch vrouw, meester noch slaaf”

Wie denkt dat de brieven van Paulus uit het Nieuwe Testament alleen interessant zijn voor christenen, vergist zich. Eerder al hebben onder meer Kierkegaard, Nietzsche en Heidegger het nodige over hem te zeggen gehad en de afgelopen decennia heeft Paulus zich in de belangstelling mogen verheugen van bekende filosofen als Michel Foucault, Alain Badiou, Giorgio Agamben en Zizek. Hoewel deze denkers verschillende kanten op gaan met Paulus, is er toch iets bij hem te vinden waar ze allemaal op aanslaan. Dit heeft ermee te maken dat onze wereld, waarin wij het fukuyamische ‘einde van de geschiedenis’ afwachten, vergelijkbaar is met die van Paulus. Hij wachtte immers de wederkomst van Jezus af, die zich in zijn eigen woorden zal aandienen “als een dief in de nacht” (1 Tessalonicenzen 5:2). De onderwerpen die verder ter sprake komen, zoals leven en dood, universalisme en trouw en vertrouwen, is zo tijdloos en universeel relevant, dat er ook voor non-theologen en non-filosofen genoeg uit dit gesprek te putten valt. “Paulus is een denker van het verzet tegen de wet. De joodse wet, de Romeinse wet, zelfs de natuurwetten.”

Bestel het boek van Gert-Jan van der Heiden over Paulus hier: https://vantilt.nl/boeken/het-uitschot-en-de-geest/

Hoe meer jij deelt, hoe meer mensen we bereiken!

Hoe kun je ons volgen?

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

Van Jail naar Freedom? En ALTIJD GRATIS! Klik & Klaar! –>  Vriendenplek.nl 

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIMnl

X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

Signal Kanaal 2: https://signal.group/#CjQKIN8Hi3DUBfV7RSX3WQLvthuGQRrt5PQuZp3jtVUo_LFJEhCohjtqAahO2qYhJlLHWtIT 

Telegram: https://t.me/+8W_XSyRrxhw2MTI0

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 80 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

Het Andere Nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

(Visited 341 times, 1 visits today)