Café Weltschmerz

Het wezen van water – Peter Toonen met Theo Claasen

Peter Toonen in gesprek met Theo Claassen (1951), auteur van het boek ‘Het Wezen van Water, verborgen dimensies ontsluierd’.

Geboren op een boerderij vlakbij de Waal ontwikkelde Theo een grote interesse voor de natuur en in het bijzonder voor water. Na zijn studie biologie werkte hij onder andere bij de provincie en het waterschap in Friesland (Wetterskip Fryslân). Gestaag groeide bij hem ook de fascinatie voor allerlei raadselachtige aspecten en minder harde feiten over water. Theo is een van de weinige wetenschappers die open staat voor alle wijsheidsbronnen.

Eind 2019 verscheen zijn dikke, veel omvattende boek ‘Het Wezen van Water’ (480 pagina’s, harde kaft, rijk geïllustreerd). In dit voor Nederlandse taalgebied unieke standaardwerk worden vele aspecten van water op een wetenschappelijk verantwoorde wijze voor het voetlicht gebracht. Dat zijn de vertrouwde domeinen van hoeveelheden water op aarde en het belang van water voor de mens, de watervoetafdruk, waterkringlopen, klimaat en klimaatveranderingen. Naast de fysisch-chemische en biologische waterkwaliteit is er ook uitgebreide aandacht gegeven aan de structuuraspecten in en de energetische kwaliteit van water.

Water is de meest bijzondere vloeistof die we kennen. Als bewoners van een waterplaneet bestaat ons lichaam ook voor het grootste deel uit water. Maar er is zoveel meer, want water is een waar wonder en het schijnbaar eenvoudige molecuul heeft nog niet eens al zijn geheimen prijsgegeven. Daarnaast wordt water al eeuwenlang vereerd en gebruikt in rituelen. Het heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mythen, legenden en religies. Zo vond deze blauwdruk van het leven zijn weerklank in de architectuur en schilderkunst, in muziek en getallensymboliek. Dit laatste aspect, gematria en water, is in dit boek voor het eerst uitgebreid belicht door Theo, die na een werkzaam rijk leven ‘met water’, zijn kennis met ons deelt van alle menselijke wijsheidsbronnen: van de harde feiten uit de wetenschap tot de minder harde uit de esoterie en gnostiek. Dat maakt dat dit prachtig vormgegeven en goed leesbare boek een geweldig inspirerend naslagwerk is geworden, waarin vrijwel alle bijzondere aspecten van water aan bod komen.

(Visited 516 times, 1 visits today)
One thought on “Het wezen van water – Peter Toonen met Theo Claasen
  1. Water schoon water is waar je heel dankbaar voor moet zijn als mens..de meeste verspillen zoveel water zonder na te denken, dat het ook kan opraken.in de wereld zijn er mensen die vele kilometers moeten lopen voor vers water. Neem het niet voor lief wees er zuinig op..liefs angelina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *