Viruswaarheid

Nabespreking en vonnis strafzaak OM vs Willem Engel

Op 20 januari 2023 werd het vonnis uitgesproken in de strafzaak tegen Willem Engel. Engel werd veroordeeld voor opruiing, op basis van één van zes social media berichten, ingebracht ter onderbouwing van zijn vervolging. In deze video praat ik na met Willem over de keuzes die de rechtbank maakte in dit vonnis en wat die voor Engel, en wellicht uiteindelijk voor iedere Nederlandse burger, kunnen betekenen.

Potkaars kreeg toestemming die zitting te filmen en live uit te zenden. De NOS/RTL maakten ook opnamen en ook de rechtbank zelf zond de zitting live uit.

Willem werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Daarvan heeft hij – zonder dat hij de voorwaarden schond – inmiddels al ruim de helft in voorarrest gezeten. Hij kreeg voor de resterende twee weken een proeftijd van twee jaar. Je zou kunnen zeggen: veroordeeld tot “Gewoon je bek houden, anders sluiten we je op.” Engel had de rechtbank gevraagd het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren en getuigen te mogen horen. Ook was de rechter, die in het begin van de vermeende corona pandemie de overheidsmaatregelen in zijn social media uitingen ondersteunde, gevraagd of hij met de kennis van nu tot nieuwe inzichten was gekomen? Rechter Jansen vond het niet nodig zich te verschonen en voegde de term ‘coronacrisiscontext’ toe aan het vonnis. Ook de twee andere verzoeken van Engel zijn door de meervoudige kamer niet ingewilligd.

Vijf van de berichten van Engel op social media die waren aangevoerd, bleken geen aanleiding te zijn om hem schuldig te bevinden aan opruiing. De zesde uiting, betreft een Facebook-bericht. Een door Hart van Nederland – zonder Engels toestemming – overgenomen videofragment. Het fragment werd door het OM bij de massa-aangifte gevoegd en betrof, volgens strafrechter Jansen, een reactie op een verboden demonstratie. Het bericht werd echter geplaatst vóórdat de voorzieningenrechter de demonstratie verboden had en is bovendien door HvN uit zijn context gehaald. Het demonstratieverbod werd uitgeroepen door interim burgemeester Remkes van Den Haag, die, aldus Engel, daarmee buiten zijn boekje ging. Engel ziet dit vonnis als de eerste stap in een reeks. Volgende stappen zijn o.a. een procedure tegen voormalig interim burgemeester Remkes en het hoger beroep tegen de veroordeling van 20 januari 2023.

Bron: Viruswaarheid

Hoe meer jij deelt, hoe meer mensen we bereiken!

Hoe kun je ons volgen?

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

Van Jail naar Freedom? Klik & Klaar! –>  Vriendenplek.nl 

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIMnl

X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 70 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

(Visited 1.187 times, 1 visits today)