Overige

Navo – Rusland oorlog? Dagelijks bijgewerkt!

Wij van Het Andere Nieuws vinden dat u zich volledig moet kunnen infomeren over zeer belangrijke zaken, een mogelijke oorlog is daar één van. In deze categorie gaan wij u informeren hoe de buitenlandse gecensureerde pers de mogelijke oorlog ziet en verkondigt.  In Nederland is dermate veel censuur dat u zich slecht kan informeren, en daar ligt het gevaar van propaganda op de loer. U hoort immers maar één zijde van het verhaal (net zoals dat bij de “pandemie” was/is). Wij zijn er ons zeer bewust van dat de waarheid het eerste slachtoffer is, maar willen u wel de gelegenheid bieden om op zijn mist de situatie van twee zijden te beoordelen. We gaan dit proberen op dagelijkse basis en proberen zoveel als mogelijk te vertalen in het Nederlands.


21-12-22

Bron: Sputnik News

Weer een bedelaar die om een aalmoes vraagt: Amerikanen bespotten Zelensky’s bezoek aan Washington

Volodymyr Zelensky komt woensdag naar Washington voor zijn eerste persoonlijke bezoek sinds het begin van de speciale militaire operatie van Rusland in Oekraïne, bevestigde een hoge ambtenaar van de Amerikaanse regering eerder. Joe Biden en de Oekraïense president zouden een reeks onderwerpen bespreken, waaronder “slagveldstrategie, energie en sancties”.

Volodymyr Zelensky is door de Amerikanen afgeschilderd als de zoveelste “bedelaar die om een aalmoes vraagt”, nu een hoge ambtenaar van de Amerikaanse regering heeft bevestigd dat de Oekraïense president de videoconferenties waaraan hij zich de afgelopen maanden heeft overgegeven even zal onderbreken en naar Washington zal komen.

Sinds Rusland zijn speciale militaire operatie in Oekraïne begon, is Zelensky een fervent gebruiker van Zoom, zijn beeld spettert over het scherm tijdens een overvloed aan bijeenkomsten. Of hij nu het Amerikaanse Congres, het Europees Parlement of de Universiteit van Oxford toesprak, de Oekraïense leider pleitte steevast voor meer geld en meer wapens.

Tijdens deze persoonlijke ontmoeting zal de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis een uitgebreide bilaterale ontmoeting hebben met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Biden zal ook een fiks nieuw hulppakket van 2 miljard dollar voor Oekraïne aankondigen, zo werd bevestigd. In reactie daarop hekelden Amerikaanse media het “virtuele blanco cheque voor Oekraïne”-beleid dat de huidige Amerikaanse regering voorstaat.

“Hij denkt dat het zijn laatste kans is om 100 miljard dollar extra te scoren voordat het Congres van eigenaar wisselt. Je weet maar nooit,” schreef een lezer, naar aanleiding van berichten dat de Oekraïense president van plan was een gezamenlijke zitting van het Congres toe te spreken.

Over de redenen voor Volodymyr Zelensky om naar buiten te gaan en zich te laten zien, schreef een andere Amerikaanse lezer:

“Waarom zou hij niet naar de VS komen? Hij moet het geld ophalen dat hem toekomt uit de Omnibus Bill. Sommige klussen moet een man zelf doen.”

Hier werd verwezen naar het wetsvoorstel voor de financiering van de federale overheid met een waarde van 1,7 biljoen dollar voor een heel jaar, dat de leiders van de Senaat dinsdagochtend onthulden. Eerst zal de Senaat naar verwachting deze week over het akkoord stemmen, waarna het ter goedkeuring naar het Huis van Afgevaardigden wordt gestuurd voordat de overheidsfinanciering op 23 december afloopt.

Zelensky – een voormalige komiek en televisiepersoonlijkheid – werd ook bekritiseerd door Amerikaanse lezers omdat hij naar meer aalmoezen hengelt in de stijgende kosten van levensonderhoud in de VS.

“De persoon van het jaar die helemaal naar een ander continent reist om meer geld van de Amerikaanse belastingbetaler te vragen tijdens een recessie en een recordhoge inflatie,” merkte een andere lezer op.

Sommigen merkten sarcastisch op dat de Oekraïense leider waarschijnlijk “zijn Amerikaanse staatsburgerschap komt versterken”, en voegden daaraan toe:

“Of misschien om te kijken naar onroerend goed in Beverly Hills of Martha’s Vineyard. Of allebei. Met al het geld dat we hem gestuurd hebben kan hij zich het beste veroorloven.”

“Geef ons de Benjamins, en WIJ maken de klus af! OK, ik zou graag nog wat meer praten, maar ik kan niet blijven. Ik moet al mijn offshore bedrijven en andere eigendommen controleren. Kom me opzoeken op de Kaaimaneilanden, dan kunnen we wat rondhangen! Doei!” zei een andere Amerikaanse lezer, in een slang verwijzing naar Amerikaanse honderd-dollarbiljetten.

Het Witte Huis heeft Zelensky vorige week formeel uitgenodigd voor een bezoek aan Washington, liet een Amerikaanse functionaris de media weten, en voegde eraan toe dat Biden en Zelensky een gezamenlijke persconferentie zullen houden.

“We wilden hem [Zelensky] ontvangen voor een programma hier in het Witte Huis met een uitgebreide sit down met president Biden, een ontmoeting met belangrijke leden van president Biden’s nationale veiligheidsteam en kabinet, een gelegenheid om de pers toe te spreken, en vervolgens een gelegenheid om naar Capitol Hill te gaan voor een gezamenlijke zitting van het Congres,” zei de Amerikaanse functionaris.

De president is heel duidelijk geweest dat wij Oekraïne op militair, economisch, energie- en humanitair gebied krachtig zullen steunen. Maar we streven niet naar een rechtstreekse oorlog met Rusland, en daar zal morgen niets aan veranderen”, zei de hoge ambtenaar tegen verslaggevers.

Er werd onderstreept dat de regering Biden vastbesloten blijft Amerikaanse troepen uit Oekraïne te houden, en dat het bezoek van Volodymyr Zelensky aan Washington bedoeld was om “een boodschap te sturen aan de Russische president Vladimir Poetin”.

Er werd aan toegevoegd dat het pakket aanvullende veiligheidssteun voor Oekraïne een batterij Patriot-raketten zal omvatten.

“President Biden zal een belangrijk nieuw pakket van bijna 2 miljard dollar aan veiligheidssteun voor Oekraïne aankondigen. Het zal een zeer belangrijke nieuwe capaciteit bevatten, een Patriot-raketbatterij, die een kritieke troef zal zijn… Wij zullen de Oekraïense strijdkrachten trainen in het bedienen van de Patriot-raketbatterij in een derde land”, aldus de Amerikaanse functionaris.

Eerder werd gemeld dat de regering-Biden plannen aan het afronden was om Oekraïne te voorzien van Patriot-luchtverdedigingssystemen, naar aanleiding van een reeks Russische precisieaanvallen op de infrastructuur van het land. De aanvallen werden sinds oktober uitgevoerd als vergelding voor Oekraïense terroristische aanslagen, waaronder de dodelijke ontploffing op de Krimbrug, georganiseerd door Kiev.

De Russische ambassade in de VS zei in een verklaring dat de mogelijke levering van MIM-104 Patriot grond-luchtraketsystemen aan Oekraïne een nieuwe provocerende stap van de regering Biden zou zijn en zou kunnen leiden tot “onvoorspelbare gevolgen”. Sinds het begin van de Russische operatie in Oekraïne hebben Washington en zijn westerse bondgenoten het regime in Kiev voortdurend van wapens voorzien.

Ondanks de waarschuwing van Moskou dat de militaire steun aan Kiev het conflict alleen maar verlengt, en ongeacht hun eigen naar verluidt slinkende voorraden, hebben Washington en zijn NAVO-bondgenoten geen teken gegeven van een heroverweging van hun standpunt.

Rusland heeft de stroom van wapens naar Oekraïne vanuit het collectieve Westen aan de kaak gesteld en gewaarschuwd dat elke lading met wapens op weg naar Oekraïne een legitiem doelwit is.

Bron: https://sputniknews.com/20221221/another-beggar-asking-for-a-handout-americans-mock-zelenskys-visit-to-washington-1105656415.html


17-12-22

Bron: Sputnik News

Rusland waarschuwt dat nieuwe EU-sancties tegen Moskou de problemen van Europa zullen verergeren

MOSKOU (Sputnik) – Het negende pakket sancties dat de Europese Unie deze week aan Rusland heeft opgelegd, zal de sociale en economische problemen van de EU alleen maar vergroten, zei de Russische woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova zaterdag.

“De EU-leiders kunnen de vicieuze cirkel van beperkingen niet doorbreken en geven toe dat alle anti-Rusland-sancties en het drukbeleid hebben gefaald. Het nieuwe pakket zal hetzelfde effect hebben als de vorige: Het zal de sociale en economische problemen in de EU zelf verergeren,” zei Zakharova in een verklaring.

Ze zei dat het onredelijke gedrag van de EU had geleid tot energietekorten en torenhoge inflatie in heel Europa en het risico inhield dat de industriële vooruitgang werd ondermijnd. De woordvoerster noemde de Verenigde Staten de belangrijkste begunstigde van de Europese sancties tegen Rusland en stelde dat de opkomende economieën in Afrika, Azië en Latijns-Amerika onevenredig zwaar hebben geleden.

Rusland heeft de EU herhaaldelijk opgeroepen geen maatregelen te nemen die de Russische uitvoer van voedsel en meststoffen aan banden leggen. Zakharova zei dat Brussel “veelomvattende in plaats van cosmetische stappen moet nemen om de beperkingen die direct of indirect van invloed zijn op de levering van graan, meststoffen en grondstoffen wettelijk uit te sluiten van het sanctiepakket”.

De EU heeft samen met Groot-Brittannië en de VS sancties opgelegd aan Rusland nadat Moskou in februari zijn speciale operatie in Oekraïne was begonnen. In december sloot de EU zich ook aan bij het besluit van de G7 om een maximumprijs voor Russische olie vast te stellen op 60 dollar per vat, en rolde zij haar negende sanctiepakket tegen Rusland uit.

De beperkingen verstoorden de bevoorradingsketens wereldwijd en verergerden de huidige problemen op de energiemarkt, waardoor de olieprijzen de pan uit rezen. Het resultaat van de sancties was een energiecrisis in Europa, stijgende kosten van levensonderhoud en een recordhoge inflatie, terwijl ook de industrie van het blok in gevaar kwam.

Bron: https://sputniknews.com/20221217/russia-warns-new-eu-sanctions-against-moscow-will-add-to-europes-woes-1105546529.html


13-12-22

Bron: Sputnik News

‘History & Geopolitics’ suggereren dat Rusland zijn rol als belangrijkste gasleverancier van de EU kan heroveren.

Te midden van de enorme energiecrisis die is aangewakkerd door de westerse sancties die Rusland zijn opgelegd vanwege zijn speciale militaire operatie in Oekraïne, heeft de Europese Commissie in oktober een nieuw pakket maatregelen voorgesteld om de stijgende energiekosten te bestrijden, waaronder de verplichte gezamenlijke aankoop van 13,5 miljard kubieke meter gas.

Geopolitiek en een wandeling door de geschiedenis tonen aan dat voor alle positieve retoriek die momenteel uit de Europese Unie komt over het nooit meer terugkeren naar “business as usual” met Rusland inzake gasinvoer, “zeg nooit nooit”, suggereerde een recent rapport in de Amerikaanse media.

Welke plannen de beleidsmakers in de VS, de EU en hun bondgenoten ook bedenken en welke mechanismen zij ook bedenken om zich van de Russische energie te “ontdoen”, Moskou kan zijn vroegere rol als belangrijke gasleverancier van de EU weer opnemen, aldus het rapport.

Het citeert een recente opiniepeiling onder leidinggevenden en beleidsmakers op een recente bijeenkomst georganiseerd door het Oxford Institute for Energy Studies. Op de vraag of de Europese Unie volgens hen ooit van Rusland haar belangrijkste gasleverancier zou kunnen maken, antwoordde 40% “ja” en 40% “nee”, met slechts 20% onbeslist.

Vóór de Oekraïne-crisis en de sancties tegen Moskou vanwege de speciale militaire operatie in het buurland, ontving Europa ongeveer 40% van zijn gasverbruik uit Rusland. Deze “energiebrug” heeft de Koude Oorlog, de ineenstorting van de Sovjet-Unie en talrijke ups en downs in de geopolitiek doorstaan.

Nadat Rusland op 24 februari een militaire operatie in Oekraïne lanceerde, reageerde het Westen echter met uitgebreide sancties tegen Rusland, waarbij de EU beloofde een einde te maken aan haar afhankelijkheid van Russische energieleveranties. Op 20 juli stelde de Europese Commissie een nieuwe verordening voor betreffende een gecoördineerde vermindering van het gasverbruik in het hele blok als middel om zich te “spenen” van de Russische gasleveringen en de prijspiek te weerstaan. Hoewel het voorstel tot veel discussie leidde in Griekenland, Polen, Hongarije en andere EU-landen, stemden de lidstaten in met het plan en verbonden zij zich ertoe het aardgasverbruik met 15% te verminderen van augustus 2022 tot maart 2023.

Voorts hebben de EU-landen gesproken over de invoering van een prijsplafond voor gasleveringen uit Rusland, vergelijkbaar met het plafond van 60 dollar per vat voor Russische olie over zee dat de G7, de EU en Australië hebben ingevoerd en dat op 5 december van kracht is geworden.

Het plan werd eind november onthuld door de Europese Commissie, die een “veiligheidsprijsplafond” van 275 euro (289 dollar) voor TTF-gasfutures voorstelde. Op 24 november slaagden de EU-ministers van energie er echter niet in overeenstemming te bereiken over de kwestie en werd een nieuwe vergadering gepland. Het plan heeft sindsdien geleid tot verdeeldheid onder de lidstaten. Duitsland, Denemarken en Nederland schaarden zich aan de zijde van de voorstanders van een voorzichtige aanpak, terwijl landen als Polen, België, Italië en Griekenland pleitten voor een steeds agressievere houding.

“Er is momenteel geen consensus over hoe het moet werken en over de aantallen. Voorzieningszekerheid is belangrijk voor het hele continent. Het gas moet naar Europa blijven stromen”, aldus Tinne van der Straeten, Belgisch minister van Energie.

De Russische minister van Energie, Nikolaj Sjoelginov, waarschuwde dat de invoering van een prijsplafond voor Russisch gas de internationale energiemarkt verder zou kunnen destabiliseren en zowel de producenten als de consumenten van gas zou kunnen treffen.

“Het idee om een maximumprijs voor gas op te leggen, dat door een aantal EU-landen wordt gesteund, dreigt de energiemarkten verder te destabiliseren, wat negatieve gevolgen heeft voor zowel consumenten als gasproducenten”, zei de minister tijdens zijn toespraak op een ministeriële bijeenkomst van het Forum van gasexporterende landen (GECF).

De brand in Oekraïne en de strafbeperkingen hebben geleid tot verstoringen van de bevoorradingsketens en een wereldwijde stijging van de energieprijzen. Westerse landen en hun bondgenoten worden geconfronteerd met een enorme energiecrisis en worstelen om hun gasreserves aan te vullen.

Nu de uitvoer via pijpleidingen afneemt, wordt voorspeld dat het aandeel van Russisch gas dat Europa ontvangt in 2023 tot minder dan 10% zal zijn gedaald. Volgens een door het Internationaal Energieagentschap gemodelleerd scenario zou de gasexport naar het Europese continent vanuit Rusland in 2028 tot nul kunnen zijn gedaald. Dit zou het gevolg zijn van de toegenomen invoer van LNG en de toegenomen opwekking van zonne- en windenergie. De breuk in de Russisch-Europese gashandel zou “permanent” zijn, voorspelde het IEA.

Maar in de Europese hoofdsteden lopen de meningen hierover uiteen. Zo zei Michael Kretschmer, leider van de Duitse deelstaat Saksen, in november dat het definitief afwijzen van Russisch gas “historisch onwetend en geopolitiek verkeerd” zou zijn.

Duitsland moet “naar Rusland kijken zodra deze oorlog voorbij is” om zijn energievoorziening veilig te stellen, voegde de politicus van de Christen-Democratische Unie (CDU) daaraan toe. Hij had ook aangedrongen op het gebruik van “diplomatieke middelen” om het conflict in Oekraïne op te lossen.

Nog eerder, in september, zei Kretschmer:

“We zien vandaag dat we niet zonder Russisch gas kunnen. Onze sancties hebben een rol gespeeld bij het veroorzaken van het tekort. We moeten uit alle macht proberen dit conflict te beëindigen om de economische samenwerking met Rusland te hervatten. Wapens moeten tot zwijgen worden gebracht.”

Ook de “prijs” van de zaak is een zwaar argument ten gunste van Russisch gas. Berlijn betaalt momenteel 140 euro (180 dollar) per megawattuur voor de invoer van gas, aldus het Amerikaanse rapport, en herinnert eraan dat dit bedrag bijna zeven keer hoger ligt dan de gemiddelde kosten in de periode tussen 2010 en 2020. Duitsland is gedwongen om miljarden aan subsidies uit te geven om de kosten voor consumenten en bedrijven te drukken.

Het rapport herinnerde eraan dat Irak een “comeback” maakte in de oliehandel na het volledige embargo van de Verenigde Naties in 1990, waarbij de VS in 2001 evenveel Iraakse ruwe olie importeerden als begin 1990 toen Saddam Hoessein nog aan de macht was, ondanks het feit dat hij door Washington werd gedemoniseerd. Speculerend of de gebeurtenissen een soortgelijk “comeback” scenario zouden kunnen volgen in het geval van Russische energie, voegde hij eraan toe dat er voor Europa geen goedkoper gas bestaat dan dat van Rusland. Vooral als het continent nog steeds hoopte zijn industrieën concurrerend te houden.

Bron: https://sputniknews.com/20221213/history–geopolitics-suggest-russia-may-reclaim-its-role-of-key-gas-supplier-to-eu-1105408544.html


12-12-22

Bron: RT

Russische bondgenoot hekelt westerse provocaties

De VS en anderen hebben Oekraïne onder druk gezet om de Wit-Russische grens te schenden, beweert een militaire topcommandant in Minsk.

Westerse landen die Kiev steunen, gebruiken hun troepen om Wit-Rusland te provoceren tot een reactie die zij later kunnen veroordelen, heeft de hoogste militaire bevelhebber van het land beweerd. Oekraïne gebruikte een soortgelijke tactiek toen het een raket afvuurde op Pools grondgebied, voegde hij eraan toe.

De verdenking wordt elke dag sterker in Wit-Rusland “dat westerse mogendheden ons proberen te provoceren tot een actie die zij op een voor hen gunstige manier kunnen interpreteren. Maar natuurlijk gebruiken ze de Oekraïense strijdkrachten maximaal”, zei generaal Viktor Gulevich, het hoofd van de Wit-Russische generale staf, in een tv-interview dat zondag werd uitgezonden.

Hij noemde herhaalde schendingen van de grens met Belarus vanaf de Oekraïense kant, zowel door drones als door gewapend personeel, die door de nationale grenswachten zijn gemeld. Sommige van deze incidenten werden gefilmd en leken “demonstratief”, zei hij.

Half november gaf Wit-Rusland beelden vrij van wat volgens hen een gewapende Oekraïense soldaat was die een brug overstak naar het grondgebied van het land om foto’s te maken en door de sneeuw te zoeken. De grenswachten wijten het incident aan “slechte discipline” in sommige Oekraïense eenheden en zeiden dat het risico van een vuurgevecht bestond.

Terwijl hij de VS en hun bondgenoten ervan beschuldigde Oekraïne te gebruiken tegen Wit-Rusland, beweerde Gulevich dat Kiev vorige maand dezelfde aanpak gebruikte tegen het Westen, toen een Oekraïense luchtverdedigingsraket een Pools grensdorp raakte, waarbij twee mensen omkwamen.

“Hoogstwaarschijnlijk is het met opzet gedaan om westerse naties in een zwaardere confrontatie met de Russische Federatie te trekken, tot en met directe agressie, conflict,” zei hij.

Het incident vond plaats tijdens een Russische raketaanval op doelen in Oekraïne. Functionarissen in Kiev, waaronder president Vladimir Zelensky, haastten zich te beweren dat het projectiel dat het Poolse luchtruim binnendrong Russisch was en opzettelijk op het dorp werd afgevuurd. Zelensky riep de NAVO op om in reactie hierop artikel 5 (collectieve verdediging) in te roepen.

De Poolse regering erkende later dat de raket “hoogstwaarschijnlijk” een Oekraïens luchtafweergeschut was dat uit koers was geraakt.

Bron: https://www.rt.com/russia/568084-belarus-border-western-provocations/


11-12-22

Bron: RT

Sancties tegen Rusland werken averechts – voormalige Oostenrijkse vice-kanselier

De Europeanen zijn de dupe van de crisis, terwijl de economie van Moskou het goed doet, aldus Heinz-Christian Strache.

De westerse sancties tegen Moskou hebben de Russische economie geen deuk opgeleverd en zijn uiteindelijk alleen maar nadelig voor de Europeanen, zei de voormalige Oostenrijkse vice-kanselier Heinz-Christian Strache zaterdag. Ook beschuldigde hij Europese beleidsmakers ervan een oogje dicht te knijpen voor de dodelijke gevechten in Donbass, die volgens hem jarenlang als opmaat dienden voor het huidige conflict.

Op een pro-neutraliteitsbijeenkomst in Wenen, die tevens een protest was tegen de sancties tegen Rusland, beweerde Strache dat het besluit van Oostenrijk om zich bij de beperkingen aan te sluiten een zelf toegebrachte wond is gebleken. “Oostenrijk heeft Europa laten zien hoe de sancties zichzelf beschadigen”, zei hij en vertelde zijn publiek dat de maatregelen hebben geleid tot stijgende elektriciteits- en gasprijzen, waarvan steeds meer mensen de gevolgen voelen.

“Als het zo doorgaat, krijgen we volgend jaar in maart en april te maken met massale insolventies en faillissementen”, waarschuwde hij en noemde de mogelijkheid “verdomd gevaarlijk”.

Als de crisis verergert en meer mensen wanhopig worden, “zou dit een gevaarlijke ontwikkeling kunnen veroorzaken in de vorm van sociale spanningen die we allemaal niet willen”, voegde de voormalige vice-kanselier eraan toe.

Tegelijkertijd, vervolgde Strache, hebben de beperkingen de Russische economie niet ondermijnd. Volgens hem “hebben de Russen dit jaar hun activiteiten verdubbeld” en 220 miljard dollar aan inkomsten binnengehaald.

Strache verklaarde ook dat Europa zich in de huidige situatie bevindt omdat het jarenlang “de andere kant op heeft gekeken” bij de vijandelijkheden in Donbass, die in 2014 begonnen nadat gewelddadige rellen in Kiev de democratisch gekozen president Viktor Janoekovitsj omver hadden geworpen.

Nadat Rusland eind februari zijn militaire operatie in Oekraïne lanceerde, legden de westerse landen nieuwe strenge sancties op aan Moskou, waarbij de helft van zijn goud- en deviezenreserves werd bevroren en de energie-export werd aangepakt.

De beperkingen leidden echter tot een stijging van de energieprijzen en de kosten van levensonderhoud, wat talrijke protestbijeenkomsten in heel Europa uitlokte.

Eerder deze maand verzamelden honderden Italiaanse activisten zich in het centrum van Milaan om te protesteren tegen het sturen van wapens naar Oekraïne en het uitbreiden van de sancties.

Eind november benadrukte de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, dat de EU-beleidsmakers alleen zichzelf de schuld kunnen geven van de aanhoudende energiecrisis.

Bron: https://www.rt.com/news/568042-russia-sanctions-backfire-europe/


05-12-22

Bron: Sputnik News

Macron zegt dat de betrekkingen tussen Europa en de VS door hoge energieprijzen dreigen te verzwakken

MOSKOU (Sputnik) – De Franse president Emmanuel Macron heeft de aandacht gevestigd op de “de-synchronisatie” in de betrekkingen tussen Europa en de Verenigde Staten, nu de Noord-Amerikaanse bondgenoot gas blijft verkopen tegen het zesvoudige van de oorspronkelijke prijs, waardoor de lasten voor Europese huishoudens en industrieën toenemen.

“Ik denk dat deze regering en president Biden persoonlijk zeer gehecht zijn aan Europa. Maar als je naar de huidige situatie kijkt, is er inderdaad sprake van een de-synchronisatie. Waarom? Energie. Europa is een koper van gas en olie. De VS is een producent”, zei Macron tegen Amerikaanse media.

De Franse president merkte op dat industrieën en huishoudens van de VS en Europa gas en olie tegen verschillende prijzen kopen, waardoor een grote kloof ontstaat die de koopkracht en het concurrentievermogen van de geallieerde landen beïnvloedt.

“Nu het Russische aardgas drastisch is verminderd, koopt Europa meer van de VS, maar tegen een prijs die maar liefst zes keer zo hoog is als wat de Amerikanen betalen. En dat terwijl de inflatie en de werkloosheid in Frankrijk rond de 7% schommelen”, voegde Macron eraan toe.

Over de situatie in Oekraïne zei de president dat Europa en de VS bij dit conflict betrokken zijn “om dezelfde principes”, maar dat de kosten van deze betrokkenheid aan beide zijden van de Atlantische Oceaan verschillend zijn.

Macron bracht van 29 november tot 2 december een officieel bezoek aan de VS. Hij had donderdag in Washington een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden om de situatie in Oekraïne, de economie, handel, energie en samenwerking op het gebied van ruimtevaart te bespreken.

Na het begin van de militaire operatie van Rusland in Oekraïne in februari 2022 en de goedkeuring van verschillende sanctiepakketten tegen Moskou door de Europese Unie, heeft het blok zijn invoer van Russisch gas drastisch beperkt en gezocht naar alternatieven voor Russische brandstof, na een belofte om zijn afhankelijkheid van Moskou voor energievoorziening te beëindigen.

Bron: https://sputniknews.com/20221205/macron-says-europe-us-relations-facing-de-synchronization-over-high-energy-prices-1105043571.html


28-11-22

Bron: RT.com

VS bezorgd over onbedoeld gevolg bewapening Oekraïne

Krant beweert dat Washington bang is dat militaire hulp aan Kiev Taiwan kan schaden

Het beleid van de Amerikaanse regering om Oekraïne te bewapenen verergert de vertraging van wapenleveranties aan Taiwan, meldde de Wall Street Journal zondag, onder verwijzing naar ambtenaren van het Congres en de regering die bekend zijn met de zaak.

De VS hebben meer dan 18,2 miljard dollar uitgegeven aan veiligheidssteun voor Kiev, waaronder langeafstandsgeschut en raketsystemen, sinds Rusland eind februari zijn militaire operatie in de buurstaat begon, aldus het Pentagon. Tegelijkertijd is de achterstand bij de leveringen aan Taipei naar verluidt gegroeid van meer dan 14 miljard dollar tot 18,7 miljard dollar sinds december vorig jaar.

Onder de beloofde maar nog niet geleverde wapens zouden 208 Javelin anti-tank wapens en 215 anti-lucht schoudervuurraketsystemen zitten, beide door Taiwan besteld in 2015. De Taiwanese regering gaf geen commentaar op het rapport, maar haar Ministerie van Defensie erkende eerder dit jaar dat de VS bepaalde orders mogelijk niet op tijd levert “vanwege veranderingen in de internationale situatie”

In een verklaring aan de Wall Street Journal zei Pentagon-woordvoerster Sabrina Singh dat de VS “ijverig zullen blijven werken om Taiwan zo snel mogelijk van capaciteiten te voorzien en er tegelijkertijd voor zullen zorgen dat Oekraïne zich kan verdedigen tegen Russische agressie”.

Het nieuws over de leveringsproblemen komt op een moment dat de wereldwijde toeleveringsketens nog steeds bezig zijn te herstellen van de verstoringen als gevolg van de Covid-19 pandemie, en de VS Beijing ervan beschuldigen de spanningen rond Taiwan aan te wakkeren.

Peking beschouwt het eiland, dat sinds het eind van de jaren veertig een afzonderlijke regering heeft, als een deel van zijn eigen grondgebied en is sterk gekant tegen elke vorm van diplomatieke erkenning of buitenlandse militaire hulp aan Taipei.

Tijdens een top in Indonesië op 14 november heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping ontmoet en zijn bezorgdheid geuit over de “steeds agressievere acties” van Peking ten aanzien van Taiwan, aldus het Witte Huis. De Chinese krant Global Times citeerde Xi die zei dat het eiland de “rode lijn” van Beijing is, terwijl hij er bij Washington op aandrong het één-China-beleid te respecteren, wat betekent dat geen enkel land het eiland als een onafhankelijke staat mag behandelen.

Bron: https://www.rt.com/news/567300-us-weapons-delays-taiwan/


27-11-22

Bron: Sputnik News

De NAVO heeft bijna geen wapens meer voor Oekraïne omdat 20 van haar leden ‘behoorlijk uitgeput’ zijn.

Het onderhoud van de door het westen geleverde bewapening om het regime in Kiev overeind te houden werd een hoofdpijn voor het Pentagon, aldus een eerder rapport, met overgebruikte wapens die worden vernietigd of beschadigd nu Rusland zijn speciale militaire operatie in het buurland voortzet.

De VS en hun NAVO-bondgenoten vinden het steeds moeilijker om voldoende wapens te verzamelen om het regime in Kiev te bewapenen en tegelijkertijd hun eigen slinkende voorraden aan te vullen, aldus bronnen die door een Amerikaans mediabericht worden geciteerd.

De alliantie van westerse landen die militaire en financiële steun aan Oekraïne willen blijven verlenen, begint een tekort aan wapens voor dit doel te krijgen. Terwijl Washington en zijn NAVO-bondgenoten volharden in het aanwakkeren van het vuur van de Oekraïense brand, verslindt dit hardnekkige beleid in toenemende mate de bescheiden voorraden artillerie, munitie en luchtverdediging van enkele van Europa’s meer bescheiden legers.

Zo hebben de kleinere lidstaten van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie hun potentieel al uitgeput, en 20 van de 30 leden van het bondgenootschap zijn momenteel “behoorlijk uitgeput”, aldus een NAVO-functionaris.
De overige 10, waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland zouden nog steeds in staat zijn meer militaire bijstand aan Oekraïne te verlenen.

De westerse coalitie die Oekraïne met wapens ondersteunt, kampt met talloze problemen. Washington, weliswaar de zelfbenoemde leider van deze “bijstand”, heeft slechts beperkte voorraden van het soort wapens dat de Oekraïners nodig hebben, aldus het mediabericht. Omdat de VS niet graag cruciale wapens onttrekt aan regio’s als Taiwan en Korea en de voorraden dure luchtverdedigingsraketten en antitankjagers die naar Oekraïne zijn gestuurd, slinken, zijn zij naar verluidt op zoek naar uitrusting en munitie uit het Sovjettijdperk voor Oekraïne.

Het gaat om S-300 luchtverdedigingsraketten, T-72 tanks en artilleriegranaten van Sovjet-kaliber. Het probleem met de granaten wordt bijzonder nijpend omdat de Oekraïense kant een duizelingwekkende hoeveelheid munitie gebruikt, aldus geciteerde NAVO-functionarissen.

Toen Camille Grand, een defensiedeskundige van de Europese Raad voor Buitenlandse Betrekkingen, eraan herinnerde hoeveel artilleriegranaten dagelijks door de NAVO-strijdkrachten in Afghanistan werden afgevuurd, zei hij: “Een dag in Oekraïne is een maand of meer in Afghanistan”.

De Verenigde Staten produceren slechts 15.000 artilleriekogels per maand, aldus de bronnen, die erop wijzen dat de westerse defensie-industrieën worden gewaarschuwd zich op te maken voor veel langer lopende contracten. Voorts wordt er kennelijk gesproken over het in dienst nemen van meer ploegen werknemers en het opknappen van oudere fabriekslijnen. Naar verluidt wordt ook gekeken naar aankopen van munitie in landen als Zuid-Korea om voorraden aan te vullen die door het conflict in Oekraïne zijn uitgeput.

De NAVO zou zelfs overwegen te investeren in enkele oude fabrieken in Slowakije, Bulgarije en Tsjechië om de productie van 152mm- en 122mm-granaten van Sovjet-kaliber voor Oekraïne op gang te brengen, omdat Oekraïne nog steeds in hoge mate afhankelijk is van artillerie uit het Sovjettijdperk. Voorts hebben de NAVO-landen geavanceerde westerse artillerie aan Oekraïne geleverd die gebruik maakt van de standaard 155mm granaten van de alliantie. Maar omdat andere NAVO-landen de granaten vaak anders vervaardigen, zijn deze systemen vaak niet compatibel.

De Amerikaanse voorraden 155mm artilleriekogels zouden vanaf september zijn geslonken, terwijl ook het aantal geleide raketten, raketwerpers, houwitsers, Javelins en Stingers beperkt was.

In een eerder rapport was vermeld dat het onderhoud van de wapens een probleem aan het worden was, aangezien niet minder dan een derde van de naar schatting 350 in het Westen vervaardigde houwitsers die aan Kiev werden geleverd op een bepaald moment buiten werking waren wegens slijtage.

Exportcontroles vormden een ander obstakel, aldus het rapport, aangezien sommige landen wettelijke beperkingen hebben op de verkoop van geweren en munitie aan een land dat deze wil leveren aan een ander land dat in een conflict verwikkeld is.

Toen hij de overvloed aan verschillende systemen beschreef die de westerse landen naar Oekraïne hebben gestuurd, noemde een functionaris van het bondgenootschap het wrang genoeg “de kinderboerderij van de NAVO”, verwijzend naar de dierennamen die voor de wapens worden gebruikt, zoals het Duitse Gepard (“Cheetah”) 35 mm zelfrijdende luchtafweergeschut, of het Franse Crotale (“Ratelslang”) luchtverdedigingssysteem. De “mixed bag”, zoals de bron het uitdrukte, maakt zowel bevoorrading als onderhoud tot een uitdagende zaak. Het bondgenootschap is er niet in geslaagd wapens te creëren die door NAVO-landen onderling uitwisselbaar zijn, voegden insiders eraan toe.

In totaal hebben de NAVO-landen naar schatting 40 miljard dollar aan wapens aan Oekraïne geleverd, aldus het rapport, bijna evenveel als bijvoorbeeld het gehele jaarlijkse defensiebudget van Frankrijk. Overigens wordt Parijs genoemd als terughoudend om meer te leveren aan Oekraïne nadat het ongeveer 20 procent van al zijn bestaande artillerie in de vorm van 18 moderne Caesar-houwitsers heeft gegeven.

En toch heeft de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, onwillige leden van het bondgenootschap openlijk toegesproken en hen eraan herinnerd dat, ondanks de richtlijnen van het bondgenootschap die leden verplichten voorraden aan te houden, de uitputting daarvan geen excuus is om de wapenexport naar Oekraïne te beperken.

Rusland begon zijn speciale militaire operatie op 24 februari, als reactie op de roep om hulp van de afgescheiden volksrepublieken Donetsk en Lugansk tegen de achtergrond van de toegenomen agressie van het regime in Kiev. Westerse landen reageerden met vergaande sancties tegen Moskou en verhoogden hun militaire steun aan Kiev. Moskou heeft er consequent op gewezen dat het bijstaan van Kiev het conflict alleen maar verlengt, en een verdere brand zou kunnen veroorzaken, omdat de NAVO het risico loopt volledig in het conflict te worden betrokken. Bovendien zijn er berichten dat Amerikaanse wapens voor Oekraïne vaak “verdwijnen” om vervolgens op de zwarte markt weer op te duiken.

Bron: https://sputniknews.com/20221127/nato-running-low-on-weapons-for-ukraine-as-20-of-its-members-pretty-tapped-out-1104741349.html


24-11-22

Bron: RT.com

Moskou schetst standpunt over gesprekken met Washington

Onderhandelingen op hoog niveau zijn niet aan de orde, maar de landen communiceren wel via diplomatieke kanalen, aldus een hoge ambtenaar.

Rusland is niet van plan gesprekken op hoog niveau met de VS aan te knopen, aldus vice-minister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov op donderdag. Hij voegde er echter aan toe dat diplomaten van beide naties contact onderhouden via de gevestigde kanalen

“Er zijn geen plannen geweest voor een dergelijk contact, en we plannen momenteel geen contacten op hoog niveau”, zei Ryabkov tijdens een briefing. Hij zei dat de communicatie tussen Moskou en Washington verloopt “via telefoongesprekken waarbij relevante hoge ambtenaren betrokken zijn”, maar niet op presidentieel niveau.

“We voeren een dialoog via de gebruikelijke diplomatieke kanalen”, verklaarde hij.

De opmerkingen van Ryabkov echoën de opmerkingen van vorige week van perssecretaris Dmitry Peskov van het Kremlin, die zei dat een top tussen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden momenteel niet wordt besproken.

Vorige maand gaf Peskov echter aan dat de twee leiders elkaar zouden kunnen ontmoeten als de VS bereid waren de veiligheidszorgen van Moskou aan te pakken. De woordvoerder verwees met name naar ontwerpdocumenten over veiligheidsgaranties die Moskou voor het uitbreken van het conflict in Oekraïne eind februari aan zowel Brussel als Washington had voorgelegd. Moskou eiste toen dat het Westen Oekraïne de toegang tot de NAVO zou ontzeggen en drong erop aan dat het bondgenootschap zich zou terugtrekken tot zijn grenzen van 1997. Het initiatief werd echter afgewezen.

Hoewel Rusland herhaaldelijk heeft verklaard dat het geen gesprekken voert met de VS over Oekraïne, onderhandelen de twee mogendheden wel over verschillende andere kwesties. Vorige week onthulde Ryabkov dat Rusland met de VS gesprekken voert over een mogelijke gevangenenruil om de vrijlating te bewerkstelligen van de Russische zakenman Viktor Bout, die in 2012 werd veroordeeld wegens wapenhandel.

De diplomaat zei ook dat Moskou en Washington op het punt staan de historische New Start-overeenkomst te bespreken, die beperkingen oplegt aan de kernwapenarsenalen van beide mogendheden. Het overleg hierover zou van 29 november tot 6 december plaatsvinden in Caïro, Egypte.

Eerder deze maand ontmoetten Russische en Amerikaanse topspionnen elkaar ook in Ankara, waarbij de woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, zei dat deze onderhandelingen “echt gingen over het openhouden van de communicatiekanalen met Rusland over kwesties die onze beider veiligheid raken”. Moskou bevestigde dat de gesprekken hadden plaatsgevonden, maar weigerde verdere details te verstrekken.

Bron: https://www.rt.com/russia/567099-high-level-talks-us/


24-11-22

Bron: RT.com

Door VS geleverde raket treft Oekraïens huis

Het incident met een anti-radar projectiel vond eind september plaats in Kramatorsk

Een anti-radarraket van Amerikaanse makelij, die door de VS aan Kiev was geleverd, heeft in september een woongebouw in Oekraïne getroffen, waarbij drie mensen gewond raakten, zo heeft de New York Times gemeld.

De aanval met een AGM-88B High Speed Anti-Radiation Missile (HARM) vond plaats in de door Oekraïne gecontroleerde stad Kramatorsk in het oosten van het land op 26 september, schreef de krant donderdag

De NYT zei dat haar verslaggevers in staat waren een stuk granaatscherf ter plaatse fysiek te inspecteren en ontdekten dat het een montagenummer bevatte dat het puin verbond met een elektronische schakelkaart die alleen in een AGM-88B raket werd gebruikt. Andere stukken van de geëxplodeerde munitie die de journalisten zagen, kwamen ook overeen met oudere raketten van Amerikaanse makelij, voegde de krant eraan toe.

Het beoogde doel van de HARM-raket is onbekend, maar hij kan het huis in Kramatorsk hebben geraakt nadat hij geen Russische radar had gevonden en zonder brandstof kwam te zitten, suggereerde de krant.

Een woordvoerster van het Oekraïense ministerie van Defensie weigerde commentaar toen de krant haar over het incident benaderde.

Een naamloze Amerikaanse officier vertelde de NYT dat de raket in kwestie “zeker” afkomstig was uit oude overtollige voorraden, aangezien het Amerikaanse leger momenteel nieuwere HARM-modellen in dienst heeft

De New York Times wees erop dat de raketaanval in Kramatorsk “een venster biedt op waar de miljarden dollars militaire hulp van de Verenigde Staten aan Oekraïne soms terechtkomen”.

Het is onduidelijk wanneer de VS, die tijdens het conflict met Rusland de belangrijkste geldschieter van Oekraïne zijn geweest, begonnen zijn met het leveren van HARM-raketten aan Kiev. Ambtenaren in Washington bevestigden voor het eerst dat de Oekraïense strijdkrachten dit type munitie in augustus hadden gebruikt.

Moskou heeft al lang kritiek op de westerse landen die wapens leveren aan de regering van Vladimir Zelenski, met het argument dat dit de gevechten alleen maar verlengt en het risico van een rechtstreeks conflict tussen Rusland en de NAVO vergroot.

Bron: https://www.rt.com/russia/567093-us-missile-ukraine-nyt/


17-11-22

Bron: RT.com

Zelensky krabbelt terug op raketclaims

Niemand, ook Oekraïne niet, kan met 100% zekerheid weten welk soort raket twee Poolse dorpelingen heeft gedood, zei hij.

President Vladimir Zelensky heeft zijn beweringen afgezwakt dat een Russische raket verantwoordelijk was voor de dood van twee mensen in een Pools dorp bij de grens met Oekraïne.

“Ik weet niet wat er deze keer is gebeurd. We weten het niet voor 100%”, gaf Zelensky donderdag toe. Hij reageerde op een vraag over het incident tijdens een paneldiscussie op het Bloomberg New Economy forum in Singapore, dat hij via videoverbinding bijwoonde.

“Maar ik weet zeker dat er een Russische raket was en ik weet zeker dat wij luchtverdedigingsraketten lanceerden,” voegde hij eraan toe.

Het incident vond plaats op donderdagavond, toen Rusland met een spervuur van raketten doelen in Oekraïne bestookte. Zelensky verklaarde dat het projectiel Russisch was en dat de landing ervan op Pools grondgebied een aanval was op de collectieve veiligheid van de NAVO, en drong aan op vergelding.

Warschau heeft sindsdien aangekondigd dat het wapen hoogstwaarschijnlijk een verdwaalde Oekraïense luchtverdedigingsraket was, maar Zelensky’s eerste reactie was om met de vinger naar Moskou te wijzen.

Het Russische leger zei dat het geen enkele plaats in de buurt van het dorp heeft aangevallen en dat beelden van de crashplaats, die door Poolse media werden gepubliceerd, duidelijk aangaven dat het projectiel een Oekraïense luchtverdedigingsraket was.

Zelensky beweerde tijdens het panel van Bloomberg dat het Oekraïense leger hem had verteld dat de beelden niet overeenkwamen met dat soort wapen. Hij beweerde dat niemand met volledige zekerheid kon zeggen wat de oorsprong van de raket was, totdat een volledig onderzoek was uitgevoerd.

Hij bedankte ook de buitenlandse geldschieters van Oekraïne, die Rusland de schuld gaven van de doden in Polen, ongeacht wie het wapen afvuurde. De NAVO en sommige van haar leden, waaronder de VS, verklaarden dat Moskou verantwoordelijk was omdat het überhaupt raketten op Oekraïne had afgevuurd.

Maria Zakharova, de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat de houding van Washington de Amerikaanse burgers een hint kan geven over de algemene juistheid van de Amerikaanse onderzoeken.

“De Amerikaanse regering geeft er niet om de resultaten van een onderzoek te krijgen,” zei ze. “De Amerikaanse regering heeft altijd iemand om ‘verantwoordelijk te houden’ op politieke gronden.”

Bron: https://www.rt.com/russia/566686-zelensky-missile-incident-poland/


15-11-22

Bron: RT.com

Rusland ontkent Polen aan te vallen met raketten

Moskou houdt vol dat een gemelde explosie bij de Oekraïense grens geen verband houdt met zijn militaire operatie

Rusland heeft geen aanvallen uitgevoerd op doelen in de buurt van de Pools-Oekraïense grens, zei het ministerie van Defensie in Moskou op dinsdag, na berichten over een raket die het dorp Przewodow raakte en twee burgers doodde.

Sommige westerse media en politici hebben beweerd dat Rusland verantwoordelijk is voor het incident. Er is echter geen bewijs geleverd om dergelijke beweringen te staven.

Raket fragmenten, waarvan foto’s werden gepubliceerd door Poolse media ter plaatse, “hebben niets te maken met Russische wapens,” zei het Russische ministerie van Defensie

Verklaringen van de Poolse media en ambtenaren over de vermeende ‘Russische’ raketten die in het gebied van het dorp Przewodow zouden zijn gevallen, zijn “een opzettelijke provocatie om de situatie te laten escaleren”, voegde het Russische leger eraan toe.

Polen heeft dinsdagavond een spoedvergadering van zijn nationale veiligheidsraad bijeengeroepen, na berichten dat ten minste twee burgers werden gedood toen een of meer raketten het dorp in de regio Lublin, net over de grens met Oekraïne, troffen.

Terwijl het AP meldde dat Russische raketten Polen waren binnengedrongen, onder vermelding van een naamloze “senior US intelligence official,” weigerde het Pentagon de bewering te bevestigen.

“Ik kan u zeggen dat we op dit moment geen informatie hebben om die berichten te bevestigen en dat we dit verder onderzoeken,” zei brigadegeneraal Patrick Ryder van de luchtmacht tegen verslaggevers, toen hem werd gevraagd naar het Przewodow-incident.

De Poolse regeringswoordvoerder Piotr Mueller riep de media en het publiek op “geen onbevestigde informatie te publiceren“.

Ambtenaren van de Baltische staten gaven Rusland de schuld en stelden dat Polen als vergelding artikel 5 van de NAVO zou moeten inroepen. Ondertussen beschuldigde de Oekraïense president Vladimir Zelensky Rusland van “terrorisme” en zei dat de NAVO moest “optreden” tegen deze “aanval op de collectieve veiligheid”.

Bron: https://www.rt.com/russia/566589-russia-no-strikes-on-poland/


15-11-22

Bron: Sputnik News

Lavrov: andere landen beseffen dat Washington Oekraïne-conflict heeft uitgelokt ondanks Amerikaanse beweringen

Op 24 februari lanceerde Rusland de lopende speciale militaire operatie in Oekraïne op verzoek van de Donbass-republieken om hen te beschermen tegen de provocaties van Kiev.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft verklaard dat, ondanks de beweringen van de VS tijdens de G20-top, andere landen zich beginnen te realiseren dat het conflict in Oekraïne door Washington is uitgelokt.

De opmerkingen komen nadat Lavrov tijdens een G20-persconferentie op Bali tegen Sputnik heeft gezegd dat de EU en de NAVO al lange tijd betrokken zijn bij een hybride oorlog in Oekraïne.

Hij zei dat het Westen Oekraïne van wapens blijft voorzien en met militaire middelen blijft steunen, ook al spreken de Europese leiders over de noodzaak van een vreedzame regeling.

“De Europese Unie en de NAVO zijn al lang hybride deelnemers aan een hybride conflict, een hybride oorlog in Oekraïne – dit omvat wapenleveranties, de opleiding van militair personeel […]. Wat betreft het specifieke besluit van de EU om deze militaire trainingsmissie te starten, is er een soort dubbele persoonlijkheid, omdat parallel hieraan [de Franse president Emmanuel] Macron en [de Duitse kanselier Olaf] Scholz en andere leiders van Europese landen praten over de noodzaak om naar een vreedzame regeling te gaan. Een soort politiek gespleten persoonlijkheid,” zei Lavrov.

De minister voegde eraan toe dat het Westen Oekraïne ook voorziet van inlichtingen, en dat Amerikaanse officieren deelnemen aan het bepalen van militaire doelen. Volgens hem “is dit het werk van instructeurs op het terrein, om nog maar te zwijgen van duizenden huurlingen.”
In een gesprek met verslaggevers zei Lavrov ook dat de Franse president Emmanuel Macron zijn voornemen heeft bevestigd om de contacten met de Russische president Vladimir Poetin voort te zetten om manieren te vinden om het conflict in Oekraïne op te lossen.

“Zoals ik heb gezegd, heb ik vandaag een kort gesprek gehad met president Macron, die bevestigde dat hij met president Poetin wil blijven communiceren om enkele akkoorden te vinden die de hele situatie kunnen helpen oplossen, zoals hij heeft gezegd”, wees de Russische minister van Buitenlandse Zaken erop.

De Russische topdiplomaat zei dat Moskou niet weet dat de VS onderhandelingen over Oekraïne voorbereidt.

“Wat betreft de berichten dat de Amerikanen [dergelijke] onderhandelingen voorbereiden, deze geruchten duiken voortdurend op en verdwijnen vervolgens met hetzelfde succes, we reageren hier niet langer op,” benadrukte Lavrov.

Lavrov voegde eraan toe dat Moskou “concrete bewijzen wil zien dat het Westen serieus geïnteresseerd is in het disciplineren van [de Oekraïense president Volodymyr] Zelensky en hem wil uitleggen dat dit niet kan doorgaan en dat het niet in het belang van het Oekraïense volk is”.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken merkte op dat de vooraf opgenomen toespraak van 20 minuten van Zelensky tijdens de G20-top erop wijst dat “hij nog niet luistert naar enig Westers advies”.

Dit komt nadat Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei dat de opmerkingen van Zelensky over de G20 de onwil van Kiev om met Rusland te onderhandelen bevestigen. Peskov onderstreepte dat Rusland herhaaldelijk heeft aangegeven dat het bereid is tot onderhandelingen, maar dat de Oekraïense autoriteiten de gesprekken op wetsniveau hebben verboden.

In zijn toespraak tot de G20-top riep Zelensky met name op tot een gevangenenruil op “all-for-all”-basis. Daarnaast stelde de Oekraïense leider een aantal voorwaarden, waaronder de terugtrekking van de Russische troepen uit Oekraïne, waarvan de vervulling volgens hem het conflict in Oekraïne “rechtvaardig, [en] op basis van het VN-Handvest en het internationaal recht” zou moeten beëindigen.

Op 24 februari lanceerde Moskou een speciale militaire operatie in Oekraïne nadat de Donbass-republieken Donetsk en Lugansk, die inmiddels deel uitmaken van Rusland, om hulp hadden gevraagd bij de verdediging tegen de aanvallen van Kiev.

Bron: https://sputniknews.com/20221115/lavrov-other-countries-realize-washington-provoked-ukraine-conflict-despite-us-claims-1104205034.html


14-11-22

Bron: Sputnik News

Berichten over Lavrov’s ziekenhuisopname zijn nep, minister bereidt zich voor op G20-top

De diplomaat arriveerde zondag in Bali, Indonesië, om de Russische delegatie op de top van de Groep van 20 te leiden.

Woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova hekelde berichten dat minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov na zijn aankomst op Bali in een medische instelling zou zijn opgenomen.

“Hier met Sergej Viktorovitsj [Lavrov] in Indonesië lezen we het nieuws en we kunnen onze ogen niet geloven: het blijkt dat hij in het ziekenhuis is opgenomen. Dit is natuurlijk nepnieuws van de bovenste plank,” zei ze.

Zakharova publiceerde een clip waarin Lavrov te zien is in een hotel.
De minister verwierp de berichten en voegde eraan toe dat westerse media ook soortgelijke uitspraken doen over president Poetin. Hij merkte verder op dat deze berichten slechts een politiek spelletje zijn en drong er bij de westerse media op aan “te proberen meer waarheid te schrijven”. Lavrov voegde eraan toe dat hij onlangs met zijn Indonesische collega Retno Marsudi de voorbereidingen voor de top had besproken, en dat hij in de marge van de voor morgen geplande top verschillende vergaderingen heeft.

De minister heeft de leiding over de Russische delegatie tijdens de G20, die op 15 en 16 november plaatsvindt. President Vladimir Poetin zal de top via een videoconferentie toespreken.

De G20 is een intergouvernementeel forum van 19 landen en de Europese Unie. Het forum is goed voor 85% van het mondiale bbp, 75% van de internationale handel en twee derde van de wereldbevolking. De G20 zegt zich te richten op belangrijke kwesties in verband met de wereldeconomie, waaronder internationale financiële stabiliteit, beperking van de klimaatverandering en duurzame ontwikkeling.

Bron: https://sputniknews.com/20221114/russian-fm-lavrov-reportedly-hospitalized-after-arriving-in-bali-for-g20-summit-1104094332.html


14-11-22

Bron: RT.com

Oekraïne verbiedt Amerikaanse en Britse media in Kherson

De stap komt ondanks grotendeels ondersteunende westerse berichtgeving, afgestemd op Kievs verhaal…

Het Oekraïense leger zegt dat het de accreditatie van verscheidene buitenlandse en lokale journalisten heeft ingetrokken omdat zij zonder toestemming verslag hebben uitgebracht in de stad Kherson, waaruit vorige week Russische troepen zijn teruggetrokken. Medewerkers van CNN en Sky News behoren tot de betrokkenen, aldus een plaatselijke NGO tegen de nieuwswebsite Ukrainska Pravda.

“Onlangs hebben sommige mediavertegenwoordigers… professionele activiteiten uitgevoerd in de stad Kherson, nog voor de voltooiing van de stabilisatiemaatregelen”, aldus de generale staf van Oekraïne in een Facebook-post op zondag.

Het beschuldigde de journalisten ervan “bestaande verboden en waarschuwingen te negeren” en in de stad, die onder controle van de Kievse strijdkrachten is gekomen, te opereren zonder toestemming van Oekraïense commandanten en de PR-diensten van het leger.

“Werkvergunningen van de mediavertegenwoordigers, die de regels voor werk in de gevechtsgebieden hebben overtreden, zijn ingetrokken en hun perskaarten zijn als niet meer geldig erkend“, aldus de generale staf.

Zij noemde niet de mediapersoneel of organisaties die hun geloofsbrieven verloren. De NGO Detector Media vertelde Oekraïne echter dat ten minste zes journalisten van de Amerikaanse zender CNN en het Britse Sky News zijn getroffen.

Detector Media citeerde ook opmerkingen van de militaire woordvoerster Natalia Gumeniuk, die beweerde dat zij “informatie had over de intrekking van de accreditatie van de ploegen van Sky News en CNN. Er is ook informatie over een Italiaans mediakanaal dat daar ook was.”

“De media mogen nog niet werken in Kherson, vanwege het gevaar. Dit is wat het commando heeft besloten,” verklaarde Gumeniuk, eraan toevoegend dat het “verbod voor iedereen geldt” en dat het officieel is aangekondigd.

Russische functionarissen hebben de media in de VS, het VK en andere landen, die Oekraïne steunen, ervan beschuldigd het conflict volledig eenzijdig te verslaan. In september zei minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dat elke “ongemakkelijke waarheid, die het beeld van Oekraïne als slachtoffer van de zogenaamde agressie aan diggelen slaat, in de westerse berichtgeving wordt verzwegen of soms ronduit genegeerd”.

In juli bekritiseerde Reporters Without Borders (RSF) Oekraïne wegens “misbruik” van buitenlandse en lokale journalisten, en zei dat duizenden van hen “moeilijk toegang krijgen tot bepaalde plaatsen en moeite hebben met filmen of fotograferen, en soms zelfs worden aangehouden”. De groep citeerde een niet nader genoemde mediawerker, die beweerde dat “de Oekraïense autoriteiten buitenlandse journalisten eerder zien als doorgeefluiken van invloed dan als informatiedragers”. De RSF erkende dat beperkingen in verband met de nationale veiligheid legitiem zijn, maar benadrukte dat Kiev ze onevenredig heeft toegepast.

Bron: https://www.rt.com/news/566484-ukraine-cnn-sky-kherson/


10-11-22

Bron: RT.com

Hongarije verklaart “totale mislukking” van sancties tegen Rusland

Brussels beleid tegen Moskou schaadt de economie van de EU “zeer ernstig”, aldus Boedapest

De sancties tegen Rusland hebben geen enkel doel van de EU bereikt en hebben alleen maar averechts gewerkt door de economieën van de lidstaten te schaden, aldus de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto.

Samen met de VS en verschillende andere landen heeft de EU Moskou vergaande beperkingen opgelegd als reactie op de militaire operatie in Oekraïne, die in februari van start ging.

“De sancties die door de Europese Unie [tegen] Rusland zijn ingevoerd, hebben gefaald. Het is een totale mislukking,” zei Szijjarto zondag tegen het Jordaanse Roya News.

De Europese Commissie zei dat de sancties zullen helpen om deze oorlog zo snel mogelijk te beëindigen en dat het de economie van Rusland op de knieën zal dwingen. Wat is het resultaat? Het tegenovergestelde.

“De oorlog wordt steeds brutaler … En ondertussen heeft de Europese economie het zwaar te verduren”, aldus Szijjarto, die eraan toevoegde dat het continent is getroffen door een “enorme energiecrisis” en door hoge inflatie en stijgende voedselprijzen.

De minister zei dat Hongarije in 2021 7 miljard euro (6,9 miljard dollar) betaalde voor de invoer van energie, maar dit jaar 19 miljard euro (18,9 miljard dollar) moet betalen. “Dat is enorm. En dit is het resultaat van een mislukt sanctiebeleid.”

Szijjarto zei dat de EU zich, in plaats van economische beperkingen, moet richten op het bereiken van vrede in de regio. Hij betoogde dat een regeling in Oekraïne het resultaat kan zijn van onderhandelingen tussen Rusland en de VS.

“Eigenlijk zijn wij de enigen in Europa die pleiten voor vrede,” zei hij. De minister van Buitenlandse Zaken verdedigde het besluit van Hongarije om de oproepen van Kiev om wapens te sturen en niet deel te nemen aan de training van Oekraïense troepen af te wijzen. Deze maatregelen “dragen eerder bij tot escalatie” dan dat ze helpen het conflict te beëindigen, zei hij.

De Hongaarse economie is sterk afhankelijk van Russische energie, en de regering heeft zich verzet tegen de plannen van Brussel om de invoer van olie en gas uit Moskou volledig te verbieden. Na gespannen onderhandelingen kreeg Boedapest verschillende vrijstellingen van de voor het hele blok geldende beperkingen op de aankoop van Russische fossiele brandstoffen.

Hongarije zei deze week dat het het gezamenlijke leningenpakket van de EU, dat voorziet in 18 miljard euro (17,9 miljard dollar) aan steun voor Kiev, niet zal steunen.

Bron: https://www.rt.com/news/566271-hunary-russian-sanctions-failure/


10-11-22

Bron: Sputnik News

De gedeeltelijke terugtrekking van Rusland uit Kherson is een “preventieve manoeuvre om levens te redden”, aldus een analist.

Het “moeilijke besluit” om zich terug te trekken uit delen van Kherson, dat de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu aankondigde na een rapport van generaal Sergei Surovikin, kwam na inlichtingen dat Kiev een massale raketaanval op de Kakhovskaya-dam plande, samen met willekeurige artillerieaanvallen op de stad Kherson en haar bevolking.

De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu heeft woensdag de terugtrekking bevolen van Russische troepen uit delen van de regio Kherson om defensieve posities in te nemen op de linkeroever van de rivier de Dnepr. Het besluit was genomen nadat de commandant van alle Russische troepen in Oekraïne, Sergei Surovikin, had gewaarschuwd voor de plannen van het regime in Kiev om een massale raketaanval uit te voeren op de plaatselijke Kakhovskaya-dam, samen met willekeurige aanvallen op burgers.

Als we kijken naar de acties van het Russische leger, hebben zij altijd prioriteit gegeven aan het voorkomen van grote verliezen onder de burgerbevolking, waarbij zij zoveel mogelijk burger- en militaire levens wilden redden, benadrukte de Iraanse politiek analist Roohollah Modabber in een gesprek met Sputnik.

Om humanitaire redenen zijn tijdens de hele lopende speciale militaire operatie van Rusland in Oekraïne moeilijke beslissingen genomen, waaronder terugtrekkingen en herschikkingen van gevechtsposities, wees hij erop.

Het besluit van de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu over de regio Kherson is dan ook in de eerste plaats een “preventieve manoeuvre om zoveel mogelijk levens te redden”, aldus de politicoloog die Russische kwesties in de Iraanse media behandelt.

In een gesprek met Sputnik benadrukte de analist dat de terugtrekking in geen geval een capitulatie was voor de strijdkrachten van Oekraïne of hun “marionettenmeesters” van de NAVO. Het is immers geen geheim dat de Strijdkrachten van Oekraïne, naast de conventionele wapens die het zogenaamde collectieve Westen naar Oekraïne heeft gesluisd en die ook zonder onderscheid tegen burgers worden gebruikt, van plan waren hun toevlucht te nemen tot verboden biologische en chemische wapens, en een “vuile bom” tot ontploffing te brengen.

“Rusland had ervoor kunnen kiezen om met alle macht toe te slaan, maar het gaf de voorkeur aan een terughoudende aanpak en een andere tactiek dan de NAVO: het minimaliseren van het verlies van levens. Dit is de reden voor het besluit van Kherson dat de Russische minister van Defensie heeft aangekondigd”, aldus de Iraanse politiek analist.

Hij voegde eraan toe dat Rusland in de loop van zijn geschiedenis vele oorlogen heeft gewonnen. Daarom kan de militaire tactiek die vandaag ten aanzien van Kherson wordt ondernomen, worden gezien als een soort overwinning van het Russische leger, dat daarmee duizenden burgers en militairen het leven redt tijdens het neonazistische tegenoffensief dat wordt voorbereid.

Tot op zekere hoogte kan deze stap van het Russische leger ook worden beschouwd als een nederlaag voor het Westen, aangezien het nooit burgers of militairen spaart, zoals blijkt uit zijn wens om Oekraïne vol te pompen met wapens – iets waarvoor Moskou herhaaldelijk heeft gewaarschuwd dat het conflict er alleen maar door wordt verlengd.

“De levens van gewone mensen hebben er voor het Westen nooit toe gedaan in militaire conflicten,” zei Dr. Roohollah Modabber.

Op 9 november stemde de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu in met de suggestie van Sergei Surovikin, de generaal van het Russische leger die is benoemd tot bevelhebber van alle Russische strijdkrachten in Oekraïne, om troepen terug te trekken uit delen van de Russische regio Kherson naar de linkeroever van de rivier de Dnepr.

Voorafgaand aan de aankondiging had generaal Surovikin aan Sergei Shoigu een verslag uitgebracht over het verloop van de speciale militaire operatie, waarin hij verklaarde dat de oprichting van verdedigingswerken langs de linkeroever van de rivier de Dnepr in de huidige omstandigheden de beste tactische optie was. Surovikin verwees naar inlichtingen dat de Kievse autoriteiten een massale raketaanval op de plaatselijke Kakhovskaya-dam planden, samen met willekeurige raket- en artillerieaanvallen op de stad Kherson:

“Er zal een extra bedreiging zijn voor de burgerbevolking en een volledige isolatie van de groep van onze troepen op de rechteroever van de Dnepr. Onder deze omstandigheden is de meest rationele optie een verdediging op te zetten langs de barrièrelijn van de Dnepr.”

Hij had eraan toegevoegd dat de verhuizing “het leven van onze militairen en in het algemeen de gevechtscapaciteit van de troepengroep zou redden.”

De regio Kherson werd begin oktober officieel deel van Rusland, samen met de bevrijde gebieden van de regio Zaporozhye en de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk, nadat de bevolking in die gebieden zich in referenda massaal achter de verhuizing had geschaard.

De Russische president Vladimir Poetin had de toetredingsverdragen met de DPR, de LPR, de regio Zaporozhye en de regio Kherson goedgekeurd en grondwettelijke wetten ondertekend waardoor zij deel uitmaken van het land.

Bron: https://sputniknews.com/20221110/russias-partial-exit-from-kherson-a-pre-emptive-maneuver-to-save-lives-analyst-says-1103963193.html


08-11-22

Bron: RT.com

Russische olie-export schiet omhoog

Een groter aantal geladen tankers verlaat de havens van het land voordat het prijsplafond van de EU van kracht wordt.

De verscheping van Russische overzeese ruwe olie steeg vorige week tot 3,6 miljoen vaten per dag en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds begin juni, terwijl het minder volatiele vierweekse gemiddelde het hoogste is sinds augustus, meldde Bloomberg maandag.

In totaal werden 34 tankers geladen met ongeveer 25,2 miljoen vaten Russische ruwe olie in de week tot 4 november, volgens gegevens van scheepsregistratie en rapporten van havenagenten, zoals geciteerd door de media. Dat is een stijging van 3,2 miljoen vaten.

De export werd opgevoerd meer dan een maand voordat de EU-sancties, gesteund door de G7-landen en Australië, op 5 december ingaan. De sancties houden in dat westerse bedrijven geen verzekeringen en andere diensten meer mogen verlenen aan schepen met Russische ruwe olie, tenzij de lading onder een nog overeen te komen prijsplafond wordt gekocht.

De grootste stijging, zowel in volume als in percentage, werd naar verluidt genoteerd voor zendingen vanuit de Arctische terminal van Moermansk. Ladingen Russische olie worden volgens Bloomberg steeds terughoudender over hun bestemming. Het agentschap merkte een grote stijging op van schepen die als volgende bestemming Port Said of het Suezkanaal aangeven, en een daling van het volume van tankers die aangeven dat ze op weg zijn naar India.

Bron: https://www.rt.com/business/566122-russia-oil-exports-surge/


06-11-22

Bron: RT.com

Oekraïne bombardeerde dam met Amerikaanse raketten

Zes raketten van door de VS geleverde systemen werden afgevuurd op de belangrijke infrastructuur, waarbij er één doorkwam, melden de noodhulpdiensten.

Het Oekraïense leger heeft zondag HIMARS-raketten van Amerikaanse makelij afgevuurd op de Kakhovskaya hydro-elektrische dam in de regio Kherson, waarbij een van de sluisdeuren werd beschadigd, aldus de hulpdiensten aan RIA Novosti.

Zes projectielen waren rond 10 uur plaatselijke tijd op het bouwwerk gericht. Vijf ervan werden onderschept door de Russische luchtafweer, maar één ervan drong door, aldus een vertegenwoordiger.

De strijdkrachten van Oekraïne geven hun pogingen om de dam van de waterkrachtcentrale Kakhovskaya te vernietigen en de omstandigheden te creëren voor een humanitaire ramp niet op,” aldus de verklaring.

De plaatselijke autoriteiten verklaarden later dat de raket geen kritieke schade had veroorzaakt.

De afgelopen weken heeft Moskou Kiev beschuldigd van talrijke pogingen tot aanvallen op de Kakhovskaya hydro-elektrische dam, die aan de rivier de Dnjepr ligt, stroomopwaarts van de stad Kherson.

De Russische autoriteiten zijn vorige maand begonnen met het verplaatsen van burgers uit de stad en de gebieden op de rechteroever van de Dnjepr. De waarnemend gouverneur van Cherson, Vladimir Saldo, verklaarde dat er “een onmiddellijk overstromingsgevaar in de gebieden bestond als gevolg van de geplande vernietiging van de Kakhovskaya hydro-elektrische dam” door de Oekraïense strijdkrachten.

De Russische president Vladimir Poetin zei donderdag dat “de inwoners van Kherson moeten worden geëvacueerd uit de gevaarlijkste actiezone. De burgerbevolking mag niet lijden onder beschietingen, alle soorten offensief en tegenoffensief en andere activiteiten in verband met militaire operaties.”

Oekraïne heeft echter beweerd dat Rusland van plan was de dam zelf op te blazen in een valse operatie om Kiev erin te luizen. Deze beweringen zijn door Moskou herhaaldelijk ontkend.

De regio Kherson werd begin oktober officieel tot deel van Rusland verklaard, samen met de regio Zaporozhye en de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk.

De afgelopen weken heeft het Oekraïense leger herhaaldelijk geprobeerd Kherson binnen te dringen, maar al deze aanvallen zijn afgeslagen.

Bron: https://www.rt.com/russia/566036-kherson-dam-kherson-ukraine/


04-11-22

Bron: RT.com

Bevrijdde Russische soldaten vertellen over verschrikkingen van gevangenschap in Oekraïne

Oekraïense bewakers martelden gevangenen en dwongen hen te liegen voor propagandadoeleinden, zeggen ze.

Russische soldaten die tijdens een recente gevangenenruil met Kiev zijn vrijgelaten, hebben RT verteld dat zij tijdens hun gevangenschap zijn gemarteld en bedreigd.

Ze zeiden dat ze werden geslagen tijdens ondervragingen, waarbij een voormalige gevangene beweerde dat “sommigen zelfs doodgeslagen werden”.

“Die drie maanden waren een hel. Ik wil niet dat iemand anders dat meemaakt“, zei een soldaat nadat hij en andere repatrianten naar de regio Moskou waren gevlogen voor debriefing en medische behandeling.

“We moesten ongeveer 16 uur in de kou lopen met alleen shirts, lichte broeken en slippers aan,” zei een andere vrijgelaten soldaat.

“Ik zag een paar gevangenen in Lviv hun benen laten zien. Ze waren opgezwollen van de slagen. Ze konden geslagen worden voor alles wat verkeerd werd gevonden”.

Een andere vrijgelaten soldaat zei dat gevangenen werden gedwongen Oekraïense liederen en volksliederen te leren en te zingen. “Ze lieten ons niet eten totdat we instemden met zingen,” voegde hij eraan toe.

Een militair die nu herstelt in de Russische Volksrepubliek Donetsk (DPR) vertelde aan RT dat Oekraïense troepen een spervuur van artillerie hadden afgevuurd en zijn eenheid hadden omsingeld toen zij in de buurt van Charkov in Oost-Oekraïne waren gelegerd.

“Eerst stopten ze ons in een hangar. Ze kleedden een van ons uit toen het buiten vroor,” zei hij, en voegde eraan toe dat de gevangenen vervolgens naar Kiev werden overgebracht en meer dan een maand in een kelder werden vastgehouden.

“De agenten sloegen ons tijdens verhoren, gewoon omdat ze daar zin in hadden. Ze sloegen me echt toen ze me vroegen: “Van wie is Donetsk?”, en ik antwoordde dat het natuurlijk Russisch is”.

Een andere soldaat zei dat hij ook werd vastgehouden in een hangar bij Charkov waar gevangenen “voortdurend werden geslagen” totdat een Oekraïense commandant arriveerde. “Ze sloegen me met gevechtslaarzen op mijn voetzolen”, verklaarde hij.

Sommige repatrianten beschreven hoe zij geïnstrueerd werden om te liegen, zodat hun verklaringen voor propagandadoeleinden konden worden gebruikt. “Ze zeiden ons te zeggen dat we jonge studenten waren die naar de frontlinie werden gebracht. Maar we waren vrijwilligers. We gingen om ons moederland te verdedigen,” zei een gevangene nadat hij was bevrijd.

Een andere beweerde dat zij waren gewaarschuwd een bezoekend Rode Kruis-team niet te vertellen over het misbruik waaraan zij werden blootgesteld. De medische liefdadigheidsinstelling inspecteerde op dat moment een detentiecentrum in de Oost-Oekraïense stad Poltava.

“Het was onmogelijk om vertrouwelijk te praten omdat de Oekraïners achter de muur zaten en alles konden horen. En daarvoor benaderde de administratie ons en zei ons niet veel te vertellen, anders zouden we ‘ervoor boeten’,” zei hij.

Rusland en Oekraïne hebben in een week tijd twee grote gevangenenuitwisselingen uitgevoerd. Moskou bracht zaterdag 50 militairen terug en donderdag nog eens 107, aldus het ministerie van Defensie van het land.

Ambtenaren in Kiev zeiden dat in dezelfde periode 52 en 107 Oekraïners werden vrijgelaten.

Bron: https://www.rt.com/russia/565933-russian-soldiers-prison-stories/


03-11-22

Bron: RT.com

Terroristisch complot verijdeld bij grootste kerncentrale van Europa

Ambtenaren hebben gezegd dat een bergplaats met explosieven is ontdekt in de faciliteit in Zaporozhye

Een Oekraïense terroristische aanslag op de kerncentrale van Zaporozhye is verijdeld, aldus Russische functionarissen, die eraan toevoegden dat het complot tot doel had de aangrenzende stad Energodar tijdens de winter zonder verwarming te zetten.

“We hebben informatie ontvangen dat onze geheime diensten een terroristische aanslag op de kerncentrale van Zaporozye hebben verijdeld”, zei Nikolaj Patrusjev, secretaris van de Russische Veiligheidsraad, woensdag.

Vladimir Rogov, een hoge functionaris van de regio Zaporozhye, zei tegen persbureau RIA Novosti dat het vermeende complot door de Oekraïense regering was beraamd.

Hij zei dat in de fabriek een bergplaats met explosieven was ontdekt en dat die daar was neergelegd ergens nadat de Russische militaire operatie eind februari was begonnen en voordat de troepen van Moskou de fabriek in maart in beslag namen.

Een woordvoerder van de autoriteiten van Zaporozhye vertelde de krant dat Kiev de pijpleiding wilde vernietigen die warmte levert aan Energodar, een stad met 52.000 inwoners net buiten de centrale, en “de bevolking in de winter zonder verwarming te laten zitten”.

Volgens de woordvoerder was de veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU) van plan een werknemer van de fabriek te rekruteren en hem de opdracht te geven de bom tot ontploffing te brengen.

De fabriek werd veroverd door Russische troepen nadat Moskou eind februari zijn militaire operatie in het buurland was begonnen. De regio Zaporozhye verliet uiteindelijk Oekraïne en sloot zich aan bij Rusland na een referendum in september.

Moskou en Kiev hebben elkaar herhaaldelijk beschuldigd van beschietingen van de fabriek. Patrushev zei dat Oekraïense troepen door het Westen geleverde wapens hebben gebruikt om de faciliteit aan te vallen, waardoor “een wereldwijde ramp” dreigt.

Hij voegde eraan toe dat de aanvallen doorgingen nadat een team van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) de centrale eind augustus had bezocht.

“Helaas heeft het bezoek van een IAEA-delegatie aan de centrale niet geleid tot het staken van de aanvallen op de centrale of tot een veroordeling van Kiev door de internationale gemeenschap,” zei hij.

Rusland heeft Oekraïne er ook van beschuldigd een zogenaamde “vuile bom”, een conventionele munitie met radioactieve elementen, te willen laten ontploffen om Moskou erin te luizen. Kiev heeft samen met de VS en andere westerse landen deze bewering ontkend.

Bron: https://www.rt.com/russia/565858-russia-foils-terrorist-nuclear/


02-11-22

Bron: RT.com

Oekraïense man gearresteerd voor bomcomplot

Een agent van de speciale dienst van Kiev heeft geprobeerd elektriciteitsleidingen op de Krim op te blazen, aldus de Russische veiligheidsdienst.

Een Oekraïens complot om zendmasten op de Krim op te blazen is verijdeld door de Russische binnenlandse veiligheidsdienst FSB, aldus een persbericht van het agentschap.

De FSB maakte woensdag bekend dat het een Oekraïner van in de 40 had gearresteerd die in het bezit was van drie explosieven, instructies voor het plaatsen ervan en schema’s van hoogspanningsleidingen op de Krim.

Als hij erin geslaagd was de elektriciteitsinfrastructuur te vernietigen, wat de FSB hem verdenkt, zouden meer dan 5.000 consumenten zonder stroom komen te zitten, waaronder enkele belangrijke overheidsdiensten, aldus de verklaring.

Volgens de verklaring handelde de arrestant namens de SBU, de Oekraïense veiligheidsdienst.

De FSB heeft beelden en foto’s vrijgegeven van wat volgens haar het moment van de arrestatie was en van de voorwerpen die tijdens de operatie in beslag zijn genomen, waaronder de vermeende bommen en afdrukken van luchtfoto’s van zendmasten. De identiteit van de vermoedelijke saboteur werd niet bekendgemaakt.

De man zal worden beschuldigd van misdrijven in verband met illegaal bezit van explosieven en poging tot sabotage, aldus de FSB, die eraan toevoegde dat de verdachte mogelijk betrokken was bij andere misdrijven in Rusland.

Vorige maand beschuldigde de Russische president Vladimir Poetin Kiev van een reeks sabotageaanvallen op de Russische infrastructuur, waaronder elektriciteitsleidingen die een kerncentrale verbinden met het nationale net, en een aardgaspijpleiding die Russische brandstof levert aan Turkije. Het meest recente complot was de dodelijke bomaanslag op de Krimbrug, voegde hij eraan toe.

Poetin zei toen dat de “terroristische” tactiek van Kiev vergelding in natura rechtvaardigde en kondigde aan dat hij het ministerie van Defensie had opgedragen de Oekraïense energie-infrastructuur aan te vallen. De regelmatige luchtaanvallen van de Russische strijdkrachten hebben sindsdien veel locaties in Oekraïne beschadigd die worden gebruikt voor de opwekking en transmissie van elektriciteit.

Bron: https://www.rt.com/russia/565791-fsb-ukraine-plot-crimea/


01-11-22

Bron: Sputnik News

Moskou wil antwoorden over de vermeende SMS van Truss aan Blinken na de ontploffing van Nord Stream.

Europa verloor op 26 september de toegang tot maximaal 110 miljard kubieke meter aardgas, toen een reeks explosies de Nord Stream 1 en Nord Stream 2 pijpleidingen die Russisch gas via de Oostzee naar Duitsland vervoeren, opbliezen. Na een uitgebreid, maandenlang onderzoek concludeerde het Russische leger dat de Koninklijke Marine achter de sabotage zat.

Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, wil antwoorden over het mysterieuze iPhone-bericht “It’s done” dat toenmalig premier Liz Truss naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zou hebben gestuurd vlak na de sabotageaanvallen op het Nord Stream-netwerk eind september.

“Om eerlijk te zijn kan het me niet schelen wie deze informatie heeft en hoe. Ik ben geïnteresseerd in het antwoord van Londen op de volgende vraag: Heeft premier Liz Truss van Groot-Brittannië onmiddellijk na het opblazen van de Nord Stream-gasleiding een bericht gestuurd naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken met de woorden ‘Het is gedaan’?” vroeg Zakharova dinsdag in een Telegram-post.

De woordvoerster stelde dat “miljoenen mensen over de hele wereld” wachten op antwoorden op de vraag hoe de energiezekerheid van de planeet is ondermijnd, “en welke rol de Angelsaksen hebben gespeeld in deze terroristische aanval”. Op maandag meldde een Amerikaanse nieuwszender op het gebied van defensie en nationale veiligheid dat onder de informatie die vermoedelijk uit de “gehackte mobiele telefoon van Truss” was gelekt, het eerder genoemde tekstbericht tussen de nu voormalige Britse leider en de Amerikaanse topdiplomaat was.

Internetondernemer en activist voor het vrije woord Kim Dotcom noemde het “It’s Done” bericht in een Twitter thread zondag, kort nadat Britse media een stuk hadden gepubliceerd over de gehackte telefoon van Truss.

“iCloud admin access rocks”, schreef Dotcom sarcastisch, verwijzend naar de dienst van Apple waarmee iPhone tekstberichten, bestanden, foto’s en andere informatie ‘in de cloud’ kunnen worden opgeslagen en toegankelijk zijn voor geautoriseerde computers (waardoor gebruikersbestanden kwetsbaar worden voor hacken). “Het zijn niet alleen de Five Eyes die backdoor admin toegang hebben tot alle Big Tech databases,” voegde Dotcom eraan toe, verwijzend naar de alliantie van Anglosphere landen waaronder de VS, het VK, Canada, Australië en Nieuw Zeeland. “Rusland en China hebben ook geavanceerde cybereenheden.”

“Het grappige is dat overheidsfunctionarissen met een hoge veiligheidsmachtiging nog steeds liever iPhones gebruiken dan hun NSA & GCHQ uitgegeven versleutelde shit-phones,” schreef Dotcom.

Een reeks explosies schakelde op 26 september drie van de vier leidingen van het Nord Stream-netwerk uit. Westerse ambtenaren en media begonnen onmiddellijk unisono te zingen dat Rusland zijn eigen pijpleidinginfrastructuur van 20 miljard dollar om onbekende redenen opblies. Het Kremlin beschuldigde het Westen van een “ongekende daad van staatsterrorisme” met betrekking tot Nord Stream, maar noemde geen specifieke staten, waarbij president Vladimir Poetin alleen zinspeelde op betrokkenheid van de “Angelsaksen” (in Russisch gebruik meestal een verwijzing naar Britten en Amerikanen).

Na een maandenlang onderzoek heeft het Russische ministerie van Defensie zaterdag onthuld dat de Britse Royal Navy heeft deelgenomen aan de planning, organisatie en uitvoering van de aanval op Nord Stream.

De schade aan het Nord Stream-netwerk heeft Midden- en West-Europa beroofd van een belangrijke traditionele bron van aardgas in de aanloop naar het stookseizoen. Ook Yamal-Europe en Soyuz, twee belangrijke Russische pijpleidingen die aardgas naar Europa transporteren, zijn stilgelegd of het gebruik ervan is sterk afgenomen, wat vragen oproept over de energiezekerheid van de regio. Eind vorige maand klaagde de Franse president Emmanuel Macron dat de Amerikaanse bondgenoten van Parijs de prijs van aardgasleveringen aan Europa hadden opgedreven en dat de Europeanen voor hetzelfde gas “3 tot 4 keer” meer moesten betalen dan de Amerikanen. “Dat is oneerlijk. Dit is meten met twee maten”, klaagde Macron.

Bron: https://sputniknews.com/20221101/moscow-wants-answers-over-truss-alleged-its-done-sms-to-blinken-moments-after-nord-stream-blasts-1102909463.html


31-10-22

Bron: Sputnik News

VS overweegt B-52 bommenwerpers naar Australië te sturen bij spanningen met China

In 2021 werden de spanningen tussen de VS en China opgevoerd nadat de toen ondertekende AUKUS-overeenkomst de weg vrijmaakte voor de Aussische regering om technologie ter beschikking te krijgen waarmee door kernenergie aangedreven onderzeeërs kunnen worden ingezet.

Het Amerikaanse leger overweegt naar verluidt de mogelijkheid om meerdere B-52 bommenwerpers naar Australië te sturen in een poging een knooppunt op lange termijn in de regio te creëren temidden van de aanhoudende spanningen tussen de regering Biden en China.

De Australian Broadcasting Corp verwees naar insiders die bekend zijn met de ontwikkelingen en onthulde dat ongeveer zes bommenwerpers zouden worden gestationeerd op de afgelegen luchtmachtbasis Tindal in het Northern Territory van Australië.

In de documenten wordt vermeld dat een “squadron operations facility” een parkeerplaats voor de bommenwerpers en een aangrenzend onderhoudscentrum zou omvatten. De diensten zullen naar verwachting worden gebruikt tijdens het droge seizoen van het gebied.

Momenteel worden in de regio al bijna jaarlijks verschillende gezamenlijke militaire oefeningen gehouden met de Amerikaanse strijdkrachten, een samenwerking die voor het eerst plaatsvond tijdens de regering-Obama.

Hoewel de spanningen tussen de VS en China al geruime tijd hoog oplopen, bereikten de banden tussen beide naties begin augustus een bijna-punt toen Huisvoorzitter Nancy Pelosi (D-CA) ervoor koos een bezoek te brengen aan Taiwan.

Destijds bleven de geruchten hoog oplopen dat China van plan was Taiwan “binnen te vallen”, een zelfbesturende eilandnatie die Peking ziet als een eigenzinnige provincie en een zaak van binnenlandse politiek. Het officiële beleid van Peking is gericht op een vreedzame eenwording van Taiwan met het Chinese vasteland.

Peking heeft herhaaldelijk gezegd dat het één-China-beginsel een politiek fundament is van de Chinees-Amerikaanse betrekkingen en dat schendingen door Washington van zijn eigen verplichtingen de samenwerking tussen beide landen in gevaar hebben gebracht en een bedreiging vormen voor de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan.

Even nadat Pelosi in Taipei was neergestreken, onderstreepte het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat het optreden van Pelosi de toch al wankele betrekkingen tussen de VS en China ernstig heeft geschaad.

Bijna drie maanden na de reis naar Taiwan neemt de bezorgdheid toe over hoe een B-52 inzet in Australië door China zou kunnen worden ontvangen.

“Het is een grote uitbreiding van de Australische betrokkenheid bij het oorlogsplan van de Verenigde Staten met China,” vertelde Richard Tanter, een senior onderzoeksmedewerker van het Nautilus Instituut en al lange tijd een anti-nucleaire activist.

“Het is een teken aan de Chinezen dat we bereid zijn het puntje van de speer te zijn.”

De ambtenaar benadrukte verder dat in vergelijking met de reguliere inzet van Amerikaanse mariniers in het Northern Territory, de aanwezigheid van B-52’s veel belangrijker is en “een openlijker signaal aan de Chinezen is dat wij meegaan in de Amerikaanse plannen voor een oorlog met China”.

Het nieuws over de mogelijke inzet komt op een moment dat de VS al bezig is met de bouw van een opslagplaats voor vliegtuigbrandstof ter waarde van 270 miljoen dollar aan de rand van Darwin, dat ongeveer 200 mijl van de Tindal-basis ligt.

Bron: https://sputniknews.com/20221031/report-us-considering-deploying-b-52-bombers-to-australia-amid-tensions-with-china-1102855676.html


28-10-22

Bron: Sputnik News

Pentagon publiceert nieuwe nationale defensiestrategie gericht op ‘geïntegreerde afschrikking’ van China, Rusland

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft zijn eerste National Defense Strategy (NDS) in bijna vijf jaar gepubliceerd, in combinatie met twee andere documenten die gewoonlijk afzonderlijk worden uitgegeven: de Nuclear Posture Review en de Missile Defense Review. De openbaar gemaakte documenten schetsen de strategische focus van Washington onder de regering Biden.

In de vorige NDS, gepubliceerd in januari 2018, introduceerde het Pentagon een verschuiving in de primaire strategische focus van Washington, gebaseerd op het idee dat “strategische concurrentie tussen staten, en niet terrorisme, nu de primaire zorg is in de nationale veiligheid van de VS.” Het nieuwe document heeft dat doel verfijnd, waarbij China wordt aangewezen als de primaire bedreiging van de VS, terwijl Rusland wordt benadrukt als een “acute bedreiging” die niettemin niet in staat is om de door de VS geleide wereldorde op lange termijn uit te dagen.

“De NDS beschrijft Rusland botweg als een acute dreiging, en we hebben het woord ‘acuut’ zorgvuldig gekozen”, zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin tegen verslaggevers.

“In tegenstelling tot China kan Rusland de Verenigde Staten op lange termijn niet systematisch uitdagen, maar de Russische agressie vormt wel een onmiddellijke en scherpe bedreiging voor onze belangen en waarden. En de roekeloze keuzeoorlog van [de Russische president Vladimir] Poetin tegen Oekraïne, de ergste bedreiging voor de Europese veiligheid sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, heeft dat heel duidelijk gemaakt voor de hele wereld,” voegde hij eraan toe.

In 2018 en 2019 beschreef de VS Rusland in openbaar toegankelijke documenten afwisselend als een “gerevitaliseerde kwaadaardige actor” en een “marginale speler” in interne rapporten van de Nationale Veiligheidsraad.

Biden bracht eerder deze maand ook een afzonderlijke nationale veiligheidsstrategie (NSS) uit, die door de start van de speciale operatie van Rusland in Oekraïne werd vertraagd van een release in het voorjaar van 2022.

China: “Meest ingrijpende strategische concurrent

Volgens Austins inleiding tot het document van 2022 blijft de Volksrepubliek China (VRC) “de komende decennia onze belangrijkste strategische concurrent. Ik ben tot deze conclusie gekomen op basis van de steeds dwingender acties van de Volksrepubliek China om de regio van de Indo-Pacific en het internationale systeem in overeenstemming te brengen met haar autoritaire voorkeuren, naast een scherp besef van de duidelijk uitgesproken bedoelingen van de Volksrepubliek China en de snelle modernisering en uitbreiding van haar leger.”

De NDS noemt het Volksbevrijdingsleger een “uitdaging van formaat” vanwege zijn moderniseringsprioriteiten met het doel de voordelen van de VS te compenseren, en zegt dat Peking “ernaar streeft de Amerikaanse bondgenootschappen en veiligheidspartnerschappen in de regio van de Indo-Pacific te ondermijnen, en zijn groeiende capaciteiten, met inbegrip van zijn economische invloed en de groeiende kracht en militaire voetafdruk van het Volksbevrijdingsleger (PLA), aanwendt om zijn buren te dwingen en hun belangen te bedreigen”.

“Naast de uitbreiding van haar conventionele strijdkrachten, is de PLA snel bezig met de ontwikkeling en integratie van haar ruimte-, contraspace-, cyber-, elektronische en informatieve oorlogsvoering om haar holistische benadering van gezamenlijke oorlogsvoering te ondersteunen”, aldus het rapport, waarin staat dat de PLA ernaar streeft het vermogen van de Amerikaanse strijdkrachten om wereldwijd macht te projecteren te ondermijnen. Het benadrukt ook de groeiende “mondiale voetafdruk” van het PLA en de modernisering en uitbreiding van zijn nucleaire capaciteiten.

Geïntegreerde afschrikking
Het document merkt op dat “in deze tijden business as usual op het ministerie niet aanvaardbaar is” en centraliseert wat het “geïntegreerde afschrikking” noemt, of het uiten van dreigementen van economische, politieke en militaire aard aan elke natie die het in haar hoofd haalt de doelstellingen van het buitenlands beleid van de VS uit te dagen.

“Onze centrale opdracht is het ontwikkelen, combineren en coördineren van onze krachten voor een maximaal effect. Dit is de kern van geïntegreerde afschrikking, een kernpunt van de 2022 NDS. Geïntegreerde afschrikking betekent het gebruik van elk instrument dat het [Ministerie van Defensie] tot zijn beschikking heeft, in nauwe samenwerking met onze tegenhangers in de hele Amerikaanse regering en met bondgenoten en partners, om ervoor te zorgen dat potentiële vijanden de dwaasheid van agressie inzien,” schreef Austin.

“Het Departement zal beleid, investeringen en activiteiten op elkaar afstemmen om de afschrikking te ondersteunen en te versterken – toegesneden op specifieke concurrenten en uitdagingen en gecoördineerd en gesynchroniseerd binnen en buiten het Departement.”
Later schetst de NDS verschillende voorbeelden van “op maat gesneden” afschrikkingsmethoden tegen mogelijke aanvallen van China, Rusland, Iran en de Democratische Volksrepubliek Korea (DPRK).

Bron: https://sputniknews.com/20221027/pentagon-publishes-new-national-defense-strategy-aimed-at-integrated-deterrence-of-china-russia-1102778571.html


28-10-22

Bron: RT.com

Rusland nodigt ‘vrienden’ uit om deel te nemen aan Arctisch oliemegaproject

Volgens Rosneft kan de onderneming de energielevering aan de Aziatisch-Pacifische regio stimuleren.

De Russische energiereus Rosneft, die het miljardenproject Vostok Oil in het Noordpoolgebied ontwikkelt, heeft bedrijven uit zogenaamde “bevriende” landen uitgenodigd zich bij het initiatief aan te sluiten.

Het vlaggenschip van het energieproject omvat 52 gebieden in het noorden van de regio Krasnojarsk en in het autonome district Yamalo-Nenets, waar zich 13 olie- en gasvelden bevinden.

“De uitvoering van het project gaat door binnen het eerder aangekondigde schema. We zijn blij dat al onze vrienden, waaronder Socar [Azerbeidzjaanse olie- en gasmaatschappij], deel uitmaken van de deelnemers aan dit project”, zei Rosneft CEO Igor Sechin donderdag op het Verona Euraziatisch Economisch Forum in Bakoe.

Volgens Sechin kan met het Vostokolieproject worden voldaan aan de groeiende vraag op de markten van Zuidoost-Azië, India en China. Hij merkte op dat Rusland, na de strategische beslissing om “naar het Oosten te draaien”, systematisch de levering van energiebronnen aan de Aziatisch-Pacifische regio verhoogt. De Russische olie-export naar China en India bedroeg in 2021 meer dan 80 miljoen ton, zei hij.

Sechin zei eerder dat Vostok Oil tegen 2024 tot 30 miljoen ton olie kan leveren via de Noordelijke Zeeroute. In totaal zal het project zorgen voor de productie, het transport en de overslag van maximaal 50 miljoen ton olie per jaar in de eerste fase, en maximaal 100 miljoen ton wanneer de tweede fase is voltooid, aldus de CEO.

De Russische president Vladimir Poetin heeft het Vostok Olie-project “groots en veelbelovend” genoemd.

Bron: https://www.rt.com/business/565437-russia-arctic-energy-project/


27-10-22

Bron: Sputnik News

VS kunnen in december verbeterde kernbom in EU stationeren

MOSKOU (Sputnik) – De Verenigde Staten hebben de inzet van een gemoderniseerde B61-12 kernbom op NAVO-bases in Europa versneld, met als doel eind 2022 in plaats van 2023, meldde een Amerikaanse online krant donderdag.

Volgens de krant was de levering van de verbeterde versie van de bom oorspronkelijk gepland voor het voorjaar van 2023. Maar volgens een diplomatieke kabel hebben Amerikaanse functionarissen tijdens een besloten vergadering in Brussel in oktober de NAVO-bondgenoten verteld dat de inzet nu gepland staat voor december van dit jaar.
De beslissing werd genomen in het licht van de Oekraïne-crisis en de vermeende dreigingen vanuit Rusland, hoewel het Pentagon geen expliciet verband heeft gelegd, aldus de krant

“Hoewel we geen details over ons kernarsenaal gaan bespreken, is de modernisering van Amerikaanse B61-kernwapens al jaren aan de gang en de plannen om oudere wapens veilig en verantwoord in te ruilen voor de verbeterde B61-12-versies maken deel uit van een lang geplande en geplande moderniseringsinspanning. Het is op geen enkele manier gekoppeld aan de huidige gebeurtenissen in Oekraïne en is op geen enkele manier versneld,” vertelde Pentagon woordvoerder Brig.Gen. Patrick Ryder aan de krant

Deskundigen vertelden Politico dat het besluit van de VS waarschijnlijk meer gericht is op Europa dan op Rusland. Eén deskundige beschreef het als “een manier om de bondgenoten te verzekeren wanneer zij zich bijzonder bedreigd voelen door Rusland.”

In december 2021 werd gemeld dat het Amerikaanse militair-industriële complex het eerste productiemonster van de verbeterde B61-12 atoombom aan het ministerie van Defensie had overhandigd. De B61 vliegtuigbom is sinds 1968 in dienst met verschillende aanpassingen. De nieuwe bom kan worden afgeworpen vanuit de B2 en B-21 strategische bommenwerpers, alsook vanuit F-15, F-16, F-35 en Tornado gevechtsvliegtuigen.

Bron: https://sputniknews.com/20221027/us-could-deploy-upgraded-nuclear-bomb-in-eu-in-december-reports-say-1102752501.html


27-10-22

Bron: RT.com

VS versnellen modernisering kernwapens in Europa

Het Pentagon heeft naar verluidt de levering van meer accurate bommen aan Europa versneld…

De VS hebben de levering van verbeterde B61-12 ongeleide kernbommen aan NAVO-bases in Europa vervroegd, zo meldde Politico woensdag, onder verwijzing naar een Amerikaanse diplomatieke kabel en twee mensen die bekend zijn met de zaak.

Volgens het rapport is de oorspronkelijk voor de lente geplande wijziging nu gepland voor december van dit jaar.

Amerikaanse functionarissen zouden het nieuws hebben doorgegeven aan de NAVO-bondgenoten tijdens een bijeenkomst achter gesloten deuren in Brussel, België, deze maand.

In een aan Politico gemaild commentaar weigerde Pentagon-woordvoerder brigadegeneraal Patrick Ryder de details van het Amerikaanse kernarsenaal te bespreken, maar zei dat de vervanging van de oudere generatie B61-bommen door de B61-12 versie “deel uitmaakt van een lang geplande en geplande moderniseringsinspanning”.

“Het houdt op geen enkele manier verband met de huidige gebeurtenissen in Oekraïne en is op geen enkele manier versneld,” voegde Ryder eraan toe.

De B61 is een familie van kernbommen die oorspronkelijk in de jaren zestig zijn ontwikkeld. De verbeterde versie is uitgerust met een moderne staartkit voor grotere nauwkeurigheid, aldus het Amerikaanse ministerie van Energie. Het wapen is ontworpen om te worden gedragen door een aantal westerse vliegtuigen, waaronder B-2 en B-21 bommenwerpers, alsmede F-15, F-16, F-35 en Tornado straaljagers.

Het nieuws komt op een moment dat het Westen en Moskou elkaar beschuldigen van het aanwakkeren van nucleaire spanningen tijdens het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Op 17 oktober ging de NAVO van start met haar jaarlijkse nucleaire oefening Steadfast Noon, die tot 30 oktober loopt en waaraan tot 60 vliegtuigen deelnemen, waaronder B-52 langeafstandsbommenwerpers. Op woensdag hebben het Amerikaanse leger en de marine een raket getest als onderdeel van hun Long Range Hypersonic Weapon (LRHW) programma.

De Russische president Vladimir Poetin hield woensdag toezicht op een grootschalige oefening met ballistische raketten, waarbij de strategische strijdkrachten van het land een nucleaire vergeldingsaanval simuleerden.

Bron: https://www.rt.com/news/565423-us-nuclear-bomb-report/


26-10-22

Bron: RT.com

Buitenlandse wapensystemen worden met elkaar vergeleken in echte gevechten met Rusland, zei Aleksej Reznikov tegen de media.

Het conflict in Oekraïne geeft westerse wapenproducenten een kans om te zien welke producten het beste presteren in een echte strijd tegen Rusland, heeft de minister van Defensie van het land gezegd.

Tijdens deze oorlog hebben we een gevechtstestveld in Oekraïne,” verklaarde Aleksej Reznikov. “We hebben acht verschillende 155mm artilleriesystemen in het veld … dus het is als een wedstrijd tussen systemen” om te zien welk systeem het beste blijkt.

De opmerkingen kwamen in een dinsdag gepubliceerd interview met Politico. Het idee van de proeftuin werd eerder geopperd door Reznikovs plaatsvervanger Vladimir Gavrilov, die beweerde dat sommige Amerikaanse defensieaannemers hun prototypes in Oekraïne opzetten.

Kiev verwacht dat de militaire hulp van de NAVO-leden nog jaren het land zal binnenstromen en wil daar meer profijt van hebben, zei Reznikov. Oekraïne zou bijvoorbeeld joint ventures kunnen beginnen met Polen, het Verenigd Koninkrijk of Duitsland om wapens te produceren.

“We moeten een UAV (unmanned aerial vehicle)-industrie ontwikkelen, niet alleen voor luchtdrones maar ook op het land en in de zee, want dat is de toekomst” van de oorlogsvoering, merkte hij op.

Hij was ook sceptisch over de beperkingen waaronder de Oekraïense bondgenoten wapens naar Kiev verschepen. Naarmate het conflict met Rusland zich ontvouwde, hebben de VS en hun bondgenoten eerdere beslissingen om geen zwaardere wapens te sturen herhaaldelijk heroverwogen, aldus de minister van Defensie.

“Ik ben echt optimistisch dat Abrams-tanks in de toekomst mogelijk zijn en ik ben er zeker van dat gevechtsvliegtuigen zoals F-16’s, F-15’s of Gripen uit Zweden ook mogelijk zullen zijn,” zei hij.

Washington was aanvankelijk terughoudend met het verstrekken van dodelijke hulp aan Oekraïne uit vrees dat Rusland dit zou beschouwen als een escalatie, maar heeft zich geleidelijk aan bedacht en steeds geavanceerdere wapens geleverd, wat Reznikov als een gunstige trend beschouwt.

Westerse functionarissen noemden logistieke problemen met de opleiding van Oekraïense piloten en het onderhoud van de gevechtsvliegtuigen als redenen waarom Oekraïne geen F-16’s of F-15’s kan krijgen. Maar volgens mediaberichten kan Kiev ze op termijn wel krijgen.

Reznikov zei dat de Europese NAVO-bondgenoten naar de VS kijken bij hun hulpbeslissingen, dus is het aan Washington om een tandje bij te zetten.

“Nadat de eerste Abrams [arriveert] ben ik er zeker van dat we Leopards, Marders en andere soorten zware gepantserde voertuigen zoals tanks zullen hebben,” zei hij tegen de nieuwsuitgave.

Bron: https://www.rt.com/russia/565350-ukraine-test-range-minister/


Oekraïne is een testgebied voor westerse wapens

24-10-22

Bron: Sputnik News

Republikeinse steun voor Oekraïne neemt af

Het is onduidelijk hoeveel hulp er in 2022 naar Oekraïne is gegaan. Het wordt geschat op 17 tot 40 miljard dollar. Dat tweede bedrag zou van Oekraïne de grootste ontvanger van Amerikaanse hulp in de 21e eeuw maken.

Vorige week verklaarde de Republikeinse leider van het Huis, Kevin McCarthy uit Californië, dat als de Republikeinen de controle over het Huis overnemen, hij geen onbeperkte hulp aan Oekraïne in zijn conflict met Rusland zal steunen.

“Ik denk dat de mensen in een recessie zullen zitten, en ze zullen geen blanco cheque uitschrijven aan Oekraïne,” verklaarde McCarthy. Later voegde hij eraan toe dat hij denkt dat “Oekraïne belangrijk is.”

De opmerkingen komen op het moment dat de Republikeinen bij de tussentijdse verkiezingen van volgende maand de leiding nemen in een algemene stemming tegen de Democraten. Andere Republikeinse wetgevers hebben zich niet uitgelaten over de kwestie, en senator Josh Hawley van Missouri heeft consequent kritiek geuit en tegen eerdere hulppakketten voor Oekraïne gestemd.

Toch zijn de meer traditionele elementen van de Republikeinse partij standvastig geweest in hun steun voor Oekraïne. Voormalig vicepresident Mike Pence zei dat er in de Republikeinse partij geen plaats is voor Russische “apologeten”. Pence sprak voor de beruchte pro-oorlog Heritage Foundation denktank. Sinds de VS militaire hulp naar Oekraïne stuurt, hebben wapenfabrikanten in de VS ongelooflijke winsten geboekt. Lockheed Martin, General Dynamics, Raytheon, Northrop Grumman en anderen hebben het dit jaar beter gedaan dan de beursindexen.

Hoewel de algemene steun voor Kiev onder leden van beide partijen groot is, zijn er steeds meer aanwijzingen voor een kloof tussen Republikeinen en Democraten. Volgens een peiling van Pew Research van september steunt 81% van de Democraten de steun van Washington aan Kiev, terwijl slechts 66% van de Republikeinen hetzelfde zegt.

Van de Democraten zegt slechts 11% dat de VS te veel heeft gestuurd en 45% dat de VS ongeveer het juiste bedrag stuurt. Twintig procent van de Democraten zegt dat de door de VS gestuurde hulp niet genoeg is.

Een ander punt van zorg voor de voorstanders van hulp aan Oekraïne is hoe laag de prioriteitenlijst van de kiezers is. Volgens een peiling van het Quincy Institute, die eveneens in september werd gehouden, zei slechts 6% van de Democraten en 7% van de Republikeinen dat de situatie in Oekraïne een van de drie belangrijkste kwesties is waarmee Amerika momenteel wordt geconfronteerd. Voor Republikeinen waren de top drie: inflatie, economie en immigratie. Klimaatverandering, reproductieve rechten voor vrouwen en wapengeweld voerden de lijst aan voor de Democraten. Twee van de punten waarover de Republikeinen zich de meeste zorgen maken, de inflatie en de economie, houden verband met de gestegen energie- en voedselprijzen die gedeeltelijk het gevolg zijn van de Amerikaanse sancties tegen Rusland.

Op de vraag of zij de steun van de VS aan Oekraïne op het huidige niveau zouden steunen als dat zou leiden tot “hogere gasprijzen en hogere kosten van goederen in de VS”, zei slechts 22% van de Republikeinen dat zij verdere steun zouden steunen, terwijl 48% van de Democraten zei dat zij dat zouden doen (44% zei van niet).

Nu de inflatie, de gasprijzen en de voedselprijzen blijven stijgen, zouden politici in Washington wel eens kunnen merken dat de voorheen onwrikbare steun voor hun hulp aan Oekraïne begint af te nemen. Vooral de Republikeinen, die binnenkort misschien het Congres gaan leiden, kunnen onder druk komen te staan om het geld van de Amerikaanse belastingbetaler elders te besteden. Dat effect kan worden versterkt als het conflict in 2023 en 2024 voortduurt. Als voormalig president Donald Trump, die vrijwel elke Republikeinse voorverkiezing aanvoert, de presidentskandidaat wordt, zullen de Republikeinen zich wellicht gemakkelijker uitspreken tegen hulp aan Oekraïne. Trump pleitte onlangs voor vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne.

Bron: https://sputniknews.com/20221024/republican-support-of-ukraine-is-faltering-could-they-end-us-support-1102560828.html


24-10-22

Bron: Sputnik News

Oekraïense ‘vuile bom’-dreiging is reëel, aan het Westen of ze het willen geloven of niet

De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu heeft zijn Franse, Britse, Amerikaanse en Turkse collega’s gewaarschuwd dat Kiev mogelijk een valse vuile bomaanslag op eigen grondgebied voorbereidt om Moskou de schuld te geven van het gebruik van massavernietigingswapens. Functionarissen in Kiev hebben Shoigu’s waarschuwing van de hand gewezen.

De dreiging dat Oekraïne een ‘vuile bom’ gebruikt is reëel, en het is aan de westerse landen of ze in het gevaar willen geloven, heeft Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov gezegd.

“Het feit dat zij de informatie die van Russische zijde is verstrekt niet vertrouwen, betekent niet dat de dreiging van het gebruik van een dergelijke vuile bom ophoudt te bestaan. De dreiging is aanwezig. Deze informatie werd onder de aandacht gebracht van de gesprekspartners van de [Russische] minister van Defensie. Het is aan hen of ze het willen geloven of niet,” zei Peskov maandag tijdens een briefing tegen journalisten.

Het Russische ministerie van Defensie meldde zondag dat Shoigu in telefoongesprekken met zijn Franse, Britse, Amerikaanse en Turkse tegenhangers zijn bezorgdheid had geuit over het mogelijke gebruik van een vuile bom door Kiev. Volgens de Russische militaire inlichtingendienst heeft de creatie van de bom de laatste fase bereikt.

Amerikaanse, Europese en Oekraïense functionarissen hebben de bezorgdheid van Moskou van de hand gewezen. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, twitterde zondag dat zijn land een toegewijde partij is bij het non-proliferatieverdrag en “geen ‘vuile bommen’ heeft, noch van plan is er een te verwerven”. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontkende de beschuldigingen eveneens, en beweerde dat “als Rusland belt en zegt dat Oekraïne iets zou voorbereiden, dat één ding betekent: Rusland heeft dit alles al voorbereid”.

De vrees van Moskou voor het gebruik van een vuile bom door Kiev komt op een moment dat westerse functionarissen en media steeds meer vrezen voor een nucleaire escalatie in Oekraïne, waarvan velen blijkbaar verkeerd geïnformeerd zijn over (of bewust liegen over) de Russische nucleaire doctrine, die het gebruik van kernwapens van welke aard dan ook verbiedt als er geen sprake is van een existentiële bedreiging voor de natie.

Bron: https://sputniknews.com/20221024/ukrainian-dirty-bomb-threat-is-real-up-to-west-whether-they-want-to-believe-it-or-not-kremlin-1102574978.html


24-10-22

Bron: RT.com

Russische Doema-spreker vergelijkt “Kiev-regime” met Al-Qaeda

Vyacheslav Volodin heeft het Westen ervan beschuldigd Oekraïne te helpen een “vuile bom” te bouwen

De Oekraïense regering hanteert in haar conflict met Moskou dezelfde tactieken als Al Qaida, zei Vjatsjeslav Volodin, het hoofd van de Doema, het lagerhuis van het Russische parlement, maandag.

Op zijn Telegram-kanaal vergeleek Volodin de Oekraïense president Vladimir Zelenski met Osama Bin Laden, de leider van de islamitische groepering achter de terreuraanslagen van 9/11 in de VS in 2001.

“Washington gaf 20 jaar geleden informatie vrij dat Al Qaida-terroristen onder leiding van Bin Laden toegang kregen tot radioactieve materialen en van plan waren een ‘vuile bom’ te maken,” zei hij. “De dreiging van het gebruik van zo’n bom in de VS en Europa bestond totdat Bin Laden in 2011 werd gedood.”

De methoden van nucleair terrorisme zijn niet veranderd: die van Osama Bin Laden worden nu gebruikt door Zelensky.

Volodin beweerde dat Kiev zijn kernwetenschappers opdracht had gegeven een “vuile bom” te maken, terwijl zijn troepen de kritieke infrastructuur van de kerncentrales van Zaporozhye en Koersk beschutten.

“Door financiële en militaire steun aan het regime van Zelenski worden de Amerikaanse president en de hoofden van de Europese landen de sponsors en medeplichtigen aan nucleair terrorisme,” schreef Volodin.

De opmerkingen kwamen nadat de Russische minister van Defensie Sergej Shoigu zijn Britse en Franse collega’s zondag had gewaarschuwd voor “een mogelijke Oekraïense provocatie” met een “vuile bom”.

Zelensky verwierp de aantijgingen en beschuldigde Moskou ervan de wereld te bedreigen met kernwapens. “Als Rusland beweert dat Oekraïne iets voorbereidt, betekent dat maar één ding: dat Rusland het zelf voorbereidt,” zei Zelensky zondag.

Moskou en Kiev hebben elkaar beschuldigd van beschietingen van de kerncentrale van Zaporozhye, die door Russische troepen in beslag werd genomen nadat Moskou zijn militaire operatie in het buurland was begonnen. De regio Zaporozhye stemde in september om Oekraïne te verlaten en is sindsdien opgenomen in Rusland.

Bron: https://www.rt.com/russia/565215-russia-ukraine-dirty-bomb/


21-10-22

Bron: RT.com

Vier doden bij Oekraïense aanval op rivierovergang Kherson

De aanval werd uitgevoerd met behulp van door de VS geleverde HIMARS-multiraketlanceersystemen, aldus de noodhulpdiensten.

Oekraïense troepen hebben donderdag laat een beschieting uitgevoerd op een rivierovergang voor burgers in de voormalige Oekraïense stad Kherson, waarbij ten minste vier doden zijn gevallen, aldus plaatselijke functionarissen.

De aanval vond plaats terwijl burgers werden verplaatst van de rechteroever van de Dnepr, na een bevel eerder deze week.

Gouverneur Vladimir Saldo van de regio Kherson zei dat het bevel tot verplaatsing een reactie was op een toename van Oekraïense aanvallen op de stad en de bezorgdheid dat het gebied zou kunnen overstromen als Kievs troepen de dam van de waterkrachtcentrale Kakhovskaya vernietigen.

“Ik weet dat er vier mensen zijn vermoord. Een vrouw en drie mannen,” zei het plaatsvervangend hoofd van het lokale bestuur, Kirill Stremousov, tijdens een optreden in het programma Soloviev Live op vrijdag.

Oekraïne richtte zich op een grensovergang die alleen door burgers wordt gebruikt, en gebruikte fragmentatiegranaten om het aantal slachtoffers te verhogen, voegde hij eraan toe.

Volgens de plaatselijke gezondheidsdienst zijn bij de aanval ook 13 mensen gewond geraakt. Volgens eerdere berichten zouden er kinderen en journalisten onder de gewonden zijn.

Bij de Oekraïense aanval in Kherson werden door de VS geleverde HIMARS-multiraketwerpers gebruikt, aldus de hulpdiensten.

In totaal werden 12 raketten afgevuurd, waarvan er 11 werden onderschept door de luchtafweer. Maar er is er één doorgekomen, die vlakbij de Antonovski brug is geland, beweerden ze. Naast menselijke slachtoffers zouden bij de aanval minstens 12 civiele voertuigen zijn vernietigd.

Ongeveer 15.000 inwoners van Cherson zijn inmiddels verplaatst naar de linkeroever van de rivier de Dnepr, zei Stremousov donderdag, eraan toevoegend dat het de bedoeling was in totaal 60.000 inwoners te evacueren.

De regio Kherson werd begin oktober officieel tot deel van Rusland verklaard, samen met de regio Zaporozhye en de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk. Kiev en zijn westerse medestanders hebben de stemmingen als “schijnvertoning” bestempeld en blijven deze gebieden beschouwen als delen van Oekraïne.

Bron: https://www.rt.com/russia/565073-kherson-crossing-shelling-ukraine/


19-10-22

Bron: Sputnik News

Erdogan zegt dat hij het met Poetin eens is over gashub, Europa kan Russisch gas gebruiken via Turkije

De Russische president Vladimir Poetin bracht vorige week het idee ter sprake om van Turkije de grootste aardgashub van Europa te maken. Afgelopen vrijdag heeft de Turkse president het ministerie van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen van het land opgedragen een gezamenlijke studie uit te voeren met zijn Russische tegenhangers over de kwestie.

Moskou en Ankara zijn het eens geworden over de oprichting van een grote gashub die Europa in staat zal stellen Russisch gas te gebruiken dat door Turkije stroomt, heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aangekondigd.

“Op dit moment denkt Europa na over hoe de gasvoorziening in de komende winterperiode kan worden verzekerd. Wij, godzijdank, hebben zo’n probleem niet. Bovendien zijn we tijdens onze laatste ontmoeting met Poetin overeengekomen om een gashub in Turkije te creëren. Zoals Poetin zelf heeft aangekondigd, kan Europa Russisch gas gebruiken via Turkije”, zei Erdogan woensdag op een bijeenkomst van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling in het parlement.

Poetin bracht het idee naar voren om van Turkije een hub te maken voor de levering van Russisch aardgas op het Forum van de Russische Energieweek vorige week, en zei dat Moskou verder zou kunnen gaan met dergelijke plannen als Europese landen interesse tonen.

Tijdens een ontmoeting met Erdogan een dag later zei de Russische president dat de bouw van een Turkse hub zou kunnen helpen zorgen voor een stabiele bevoorrading en de huidige exorbitante prijzen zou kunnen verlagen, en dat Turkije al heeft bewezen “de meest betrouwbare route vandaag te zijn voor leveringen zelfs naar Europa.”

Rusland is momenteel in staat om tot 31,5 miljard kubieke meter gas per jaar (cm3 / jaar) te leveren via de TurkStream-pijpleiding die langs de bodem van de Zwarte Zee loopt. Het pijpleidingnetwerk is een belangrijke route geworden voor Russische gasleveringen aan Turkije en aan de landen van Zuid-Europa, aangezien andere belangrijke aanvoerroutes naar landen van de Europese Unie en de Balkan de afgelopen maanden een voor een zijn afgesneden.

Vorige maand werd het Russische Nord Stream-pijpleidingnetwerk getroffen door een massale sabotageaanval, waardoor Europa werd afgesneden van maximaal 110 miljard cm3 / jaar aan Russische gasvoorraden naarmate de winter nadert. In het voorjaar zette Polen de Yamal-Europe gaspijpleiding met een capaciteit van 33 miljard cm3/jaar in omgekeerde stroom. Sojoez, een andere pijpleiding over land, deze met een capaciteit van 26,1 miljard cm3 / jaar en die door Oekraïne loopt, heeft ook te maken gehad met verminderde stromen te midden van het conflict dat in dat land woedt.

Op zondag gaf Gazprom CEO Alexei Miller aan dat het mogelijk zou zijn om gasvolumes die normaal via Nord Stream via Turkije worden geleverd, om te leiden als de nodige infrastructuur is gecreëerd. Miller herinnerde eraan dat Rusland al ervaring heeft opgedaan met het bouwen van een belangrijk pijpleidingsysteem, het South Stream-project, door de Zwarte Zee naar Bulgarije. Dat project werd in 2014 geannuleerd dankzij Europese sancties, waardoor Zuid-Europa werd beroofd van de capaciteit om tot 63 miljard cm3 / jaar aan Russisch gas te importeren en Sofia honderden miljoenen dollars aan jaarlijkse doorvoerinkomsten werd ontnomen.

Europa wordt geconfronteerd met ongekende energietekorten te midden van het verlies van Russische voorraden en zelfopgelegde beperkingen op de invoer van Russische olie, gas, kolen en elektriciteit bedoeld om Moskou te “straffen” voor zijn voortdurende militaire operatie in Oekraïne.

Eerder deze maand meldde een grote vereniging van Europese gasinfrastructuurbeheerders dat de gasafname uit de ondergrondse gasopslagfaciliteiten van Europa de input begint te overschrijden en dat de reserves bestaan uit ongeveer 95 miljard kubieke meter gas. Los daarvan waarschuwde het Internationaal Energieagentschap dat de voorraden in opslag tegen februari tot slechts 5 procent vol zouden kunnen dalen als Russisch gas niet zou worden hersteld of buitenlandse bronnen van vloeibaar aardgas niet zouden worden gevonden.

Bron: https://sputniknews.com/20221019/erdogan-says-agreed-with-putin-on-gas-hub-europe-can-use-russian-gas-through-turkey-1102072630.html


19-10-22

Bron: RT.com

Oekraïense aanval op kerncentrale afgeslagen

De amfibische operatie in de regio Zaporozhye omvatte 30 boten en volgde op artilleriebeschietingen, volgens Vladimir Rogov

Een Oekraïense poging om de grootste kerncentrale van Europa te veroveren is mislukt, meldde een hoge lokale functionaris woensdagochtend.

Oekraïense commando’s gebruikten ’s nachts ongeveer 30 speedboten om de rivier de Dnjepr over te steken en de stad Energodar aan te vallen, beweerde Vladimir Rogov.

“Na artilleriebeschietingen van de stad probeerden ze te landen, onder meer om de kerncentrale van Zaporozhye te veroveren. De gevechten duurden enkele uren, minstens drie of drieënhalf. De aanval werd afgeslagen”, zei hij.

Eerder op de dag meldde het stadsbestuur Oekraïense artillerieaanvallen op verschillende belangrijke faciliteiten in Energodar, waaronder het stadsbestuursgebouw, een toegangsweg en een transformatorstation dat cruciaal is voor de stroomvoorziening. De laatste werd uitgeschakeld, waardoor een black-out ontstond, zei het hoofd van het stadsbestuur, Aleksandr Wolga.

Energodar ligt in de regio Zaporozhye, een van de vier voormalige Oekraïense regio’s die vorige maand hebben gestemd om deel uit te maken van Rusland. Energodar staat sinds maart onder Russische controle.

De kerncentrale van Zaporozhye, de grootste faciliteit in zijn soort in Europa, ligt aan de oever van de Dnepr net buiten de stad. De site was het middelpunt van een diplomatieke ruzie tussen Rusland en Oekraïne, waarbij beide partijen elkaar beschuldigden van het aanvallen ervan en het risico liepen op een nucleaire ramp. Kiev beweerde ook dat Rusland zware wapens stationeerde in de faciliteit, wat Moskou ontkent. Rusland nam de centrale eerder deze maand formeel op in zijn civiele infrastructuur voor atoomenergie.

De provinciale hoofdstad, de stad Zaporozhye, blijft onder Oekraïense controle en diende volgens Rogov als opstelplaats voor de amfibische operatie.

Bron: https://www.rt.com/russia/564948-energodar-ukraine-amphibious-attack/


18-10-22

Bron: RT.com

Zelensky onthult schade aan Oekraïense energie-infrastructuur

Moskou lanceerde aanvallen dagen nadat een vrachtwagenbom de Krimbrug beschadigde

In iets meer dan een week van Russische luchtaanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur is 30% van de energiecentrales in het land vernietigd, heeft president Vladimir Zelensky beweerd.

De verwoesting heeft “massale black-outs in het hele land” veroorzaakt, voegde hij eraan toe in een tweet die dinsdagochtend werd gepost. Hij concludeerde dat er “geen ruimte meer is voor onderhandelingen” met de regering van zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.

Poetin kondigde vorige week maandag de verschuiving aan in de militaire operatie in Oekraïne, net nadat Russische troepen massale langeafstandsraketaanvallen in Oekraïne hadden gelanceerd. Hij beschuldigde Kiev ervan het brein te zijn achter verschillende “terroristische aanslagen” gericht op belangrijke Russische infrastructuur in de afgelopen maanden, waaronder de bomaanslag op de Krimbrug.

De Russische president zei dat de tactiek van Kiev een reactie in natura rechtvaardigde, omdat hij bevestigde dat Moskou de Oekraïense energie-infrastructuur nu beschouwt als een legitiem doelwit voor militaire aanvallen.

Enkele dagen eerder eiste een enorme explosie op de brug die de Krim met het Russische vasteland verbindt drie burgerslachtoffers en veroorzaakte aanzienlijke schade aan het wegverkeersgedeelte van de brug. Moskou beweerde dat Oekraïne erachter zat, terwijl sommige functionarissen in Kiev het incident vierden.

De Russische politie heeft sindsdien beweerd dat het heeft vastgesteld hoe de bom, die vermomd was als bouwmateriaal, zijn weg vond van Odessa, Oekraïne, naar Rusland via een aantal doorvoerlanden. Onderzoekers beweren dat de Oekraïense militaire inlichtingendienst achter het complot zat.

In de eerste twee dagen van de Russische raketaanvallen werd ongeveer 30% van de Oekraïense energie-infrastructuur vernietigd, vertelde de minister van Energie van het land, German Galushchenko, vorige week aan CNN. Hij merkte op dat het een belangrijke verschuiving was in de manier waarop Rusland zijn militaire macht tegen zijn land heeft gebruikt.

Bron: https://www.rt.com/russia/564889-zelensky-power-plants-damaged/


17-10-22

Bron: Sputnik News

Oekraïne-crisis onthult Amerikaanse zwakte in mogelijk conflict met China

De speciale militaire operatie van Rusland in Oekraïne heeft tekortkomingen van de Amerikaanse defensie-industrie aan het licht gebracht, die het vermogen van Washington om China in een mogelijke oorlog tegen te gaan kunnen ondermijnen, meldde de Wall Street Journal maandag, onder verwijzing naar de voorspelling van het Center for Strategic and International Studies

In het bijzonder hebben de Verenigde Staten hun reserves van sommige militaire systemen en munitie uitgeput, waaronder M777 houwitsers, 155-millimeter kaliber granaten, Javelin antitankraketten en Stinger luchtverdedigingssystemen, omdat de meerderheid van hen zijn geleverd aan Oekraïne, volgens de krant.

Bovendien, als onderdeel van de CSIS-oorlogsspellen op basis van het scenario van vijandelijkheden tussen de VS en China in de Straat van Taiwan, gebruikte Washington naar verluidt alle JASSM-raketten en precisiegeleide anti-scheepsraketten tijdens de eerste week van het geënsceneerde conflict.

Al deze feiten wijzen erop dat het Amerikaanse defensiesysteem niet is voorbereid op oorlogsomstandigheden, aldus de krant.

De VS en andere westerse landen hebben de wapenleveranties aan Oekraïne opgevoerd, inclusief dodelijke wapens, sinds 24 februari, toen Rusland zijn speciale militaire operatie lanceerde als reactie op oproepen om hulp van de afgescheiden republieken Donetsk en Loegansk. In totaal hebben de VS sinds het begin van de vijandelijkheden meer dan 17,6 miljard dollar aan militaire hulp aan Oekraïne toegezegd. Het recente militaire hulppakket van Washington van $ 725 miljoen aan Kiev werd op 14 oktober aangekondigd. Het bevat meer munitie voor High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) en extra 155mm artillerierondes.

Bron: https://sputniknews.com/20221017/ukraine-crisis-reveals-us-weakness-in-possible-conflict-with-china-reports-say-1101913163.html


17-10-22

Bron: RT.com

Centraal Kiev getroffen door kamikazedrones

De laatste aanvallen in de Oekraïense hoofdstad waren naar verluidt gericht op “kritieke infrastructuur”

Verschillende explosies hebben maandagochtend het centrum van Kiev opgeschrikt, heeft burgemeester Vitaly Klitschko bevestigd, te midden van berichten over een nieuwe golf van Russische drone-aanvallen, in het hele land.

Het nieuws komt een week nadat Moskou een belangrijke aanval lanceerde op de kritieke energie- en militaire infrastructuur van Oekraïne.

“Een explosie in het shevchenko-district – in het centrum van de hoofdstad”, schreef Klitschko op zijn Telegram-kanaal rond 7 uur maandagochtend, voordat hij enkele minuten later een andere ontploffing in hetzelfde gebied meldde. Er brak brand uit in een niet-residentieel gebouw en verschillende woongebouwen werden beschadigd, voegde hij er later aan toe.

Getuigen hoorden naar verluidt het geluid van kamikazedrones in de lucht, volgens Anton Gerashchenko, een adviseur van de minister van Binnenlandse Zaken, die zei dat ze zich richtten op kritieke infrastructuur in de buurt van het centraal station in Kiev.

De burgemeester plaatste later een foto van wat volgens hem onderdelen waren van een drone die werd vernietigd. Eén fragment bevatte het woord ‘Geran-2′, de naam van een kamikazedrone die door Russische troepen werd gebruikt.

Volgens sommige rapporten is de Geran-2 een gelokaliseerde versie van de Shahed-136-drone van Iraanse makelij. Moskou noch Teheran heeft de verzending van UAV’s naar Rusland bevestigd. Iran heeft in het verleden gezegd dat het neutraal is ten aanzien van het conflict.

Russische aanvallen werden ook gemeld in andere delen van het land. Valentin Reznichenko, de gouverneur van de oostelijke regio Dnepropetrovsk, zei dat verschillende huizen werden beschadigd toen een raket een niet-gespecificeerde energie-infrastructuursite raakte en brand veroorzaakte. Hij voegde eraan toe dat drie raketten werden onderschept en vernietigd in de lucht.

Volgens het Oekraïense Southern Command troffen drie drones industriële locaties en een farmaceutisch magazijn in de stad Nikolaev.

Dmitry Zhivitsky, de gouverneur van de noordelijke regio Sumy, zei dat verschillende mensen gewond raakten na aanvallen op “kritieke infrastructuur”.

De gerapporteerde aanvallen komen een week nadat Rusland gedurende twee dagen een spervuur van raketten en drones lanceerde die oekraïense militaire faciliteiten en infrastructuur in het hele land aanvielen. De aanval kwam nadat Moskou Kiev beschuldigde van het orkestreren van een dodelijke explosie op de strategische Krimbrug.

Bron: https://www.rt.com/russia/564797-kiev-kamikaze-drone-strikes/


17-10-22

Bron: RT.com

Gedeeltelijke mobilisatie voltooid in Moskou

De inschrijvingsstations van de Russische hoofdstad sluiten maandag, heeft Sergey Sobyanin aangekondigd.

Moskou sluit maandag mobilisatiestations, na het voltooien van zijn plan voor het inschrijven van militaire reservisten, heeft burgemeester Sergey Sobyanin aangekondigd. Hij voegde eraan toe dat de conceptberichten die al naar de huizen en werkplekken van mensen zijn gestuurd, niet langer als geldig worden beschouwd.

“De mobilisatie is een serieuze test geweest voor duizenden gezinnen in Moskou, waarvan de vaders, echtgenoten en zonen nu op weg zijn naar het leger. Niettemin zijn de doelen voor gedeeltelijke mobilisatie in de eerste plaats bereikt dankzij de verantwoordelijkheid, eer en patriottisme van Moskovieten,” zei Sobyanin op zijn officiële blog.

Namens de gemeenteraad sprak hij zijn dankbaarheid uit aan de mensen van Moskou die hun leven op het spel zetten en beloofde hij volledige steun voor hun families.

“We zullen hopen en bidden dat je levend en wel terugkomt. Om terug te komen met een overwinning. Om de veiligheid en onafhankelijkheid van onze natie te verdedigen”, zei hij.

President Vladimir Poetin kondigde vorige maand een gedeeltelijke mobilisatie van reservisten aan en verklaarde dat extra mankracht nodig was om de militaire operatie van Rusland in Oekraïne te ondersteunen.

Het ministerie van Defensie zei dat het wilde dat alle delen van Rusland in totaal 300.000 mensen zouden bijdragen om het leger te versterken.

Rusland stuurde op 24 februari troepen naar Oekraïne, onder verwijzing naar het falen van Kiev om de Minsk-akkoorden uit te voeren, ontworpen om de regio’s Donetsk en Loegansk een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven. De protocollen, bemiddeld door Duitsland en Frankrijk, werden voor het eerst ondertekend in 2014. De voormalige Oekraïense president Pjotr Porosjenko heeft sindsdien toegegeven dat het belangrijkste doel van Kiev was om het staakt-het-vuren te gebruiken om tijd te kopen en “krachtige strijdkrachten te creëren”.

In februari 2022 erkende het Kremlin de Donbass-republieken als onafhankelijke staten en eiste dat Oekraïne zichzelf officieel uitroept tot een neutraal land dat zich nooit zal aansluiten bij een westers militair blok. Kiev houdt vol dat het Russische offensief volledig niet is uitgelokt.

Bron: https://www.rt.com/russia/564809-moscow-completes-partial-mobilization/


16-10-22

Bron: Sputnik News

Alle Nord Stream-gasvolumes kunnen worden omgeleid via Turkish Hub, zegt Gazprom

Nord Stream 1 en 2, de twee pijpleidingnetwerken die tot 110 miljard kubieke meter Russisch aardgas via de bodem van de Oostzee naar Duitsland kunnen pompen, liepen vorige maand schade op na een vermoedelijke sabotageaanval. De aanval vond plaats terwijl Europa zich schrap zet voor een koude winter te midden van bewegingen van Brussel om russische energie “uit te faseren”.

Het zal mogelijk zijn om gasvolumes die normaal gesproken door Nord Stream worden geleverd via de hub in Turkije om te leiden, heeft Gazprom CEO Alexei Miller aangegeven.

“Weet je, niets is onmogelijk”, zei Miller zondag in een Russisch televisie-interview, toen hem werd gevraagd of de leveringen die Rusland gewoonlijk via Nord Stream levert, kunnen worden omgeleid via de in Turkije gevestigde infrastructuur. “We hebben het over die volumes die we hebben verloren dankzij de daden van internationaal terrorisme tegen de Nord Stream-pijpleidingen, dus dit kunnen aanzienlijke volumes zijn,” zei hij.

“Ik wil u eraan herinneren dat we de ervaring hebben met de voorbereiding van de implementatie van het South Stream-project, dat oorspronkelijk gepland was om een capaciteit van 63 miljard kubieke meter [per jaar] te hebben. Daarom, als we het zelfs hebben over de technische documentatie voor de ontwikkeling van de route, voor South Stream – dit alles was al in één keer gedaan, “voegde Miller eraan toe.

Bron: https://sputniknews.com/20221016/all-nord-stream-gas-volumes-can-be-redirected-via-turkish-hub-gazprom-says-1101899938.html


14-10-22

Bron: RT.com

Wit-Rusland op hoog terroristisch alarm

Grensoverschrijdende bedreigingen leidden tot een “contraterroristisch operatieregime” in Wit-Rusland, beweerde de minister van Buitenlandse Zaken van het land.

Wit-Russische strijdkrachten en speciale diensten zijn op scherp gezet om snel te reageren op en eventuele bedreigingen van naburige staten in te dammen, zei minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Makei vrijdag in een interview met de Russische krant Izvestia.

“Het hoofd van ons land hield een reeks vergaderingen met wetshandhavingsinstanties en er werd een antiterroristisch operatieregime geïntroduceerd”, vertelde Makei aan de krant, zonder uit te weiden over de reikwijdte van de vermeende verklaring. Vanaf vrijdagochtend waren er geen officiële openbare aankondigingen over de verhuizing van de veiligheidsdiensten.

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko onthulde maandag dat hij het Staatsveiligheidscomité van Wit-Rusland (KGB) had bevolen om “noodzakelijke maatregelen van contraterroristische aard” uit te voeren, maar kondigde geen wijzigingen aan in het landelijke dreigingsniveau.

Er was informatie dat sommige buurlanden provocaties planden, voor zover het ging om de inbeslagname van bepaalde delen van het Wit-Russische grondgebied,” legde Makei uit, eraan toevoegend dat “een dergelijk signaal niet mag worden achtergelaten zonder een adequate reactie”, en dus zijn de veiligheidstroepen van het land nu klaar “om te reageren op eventuele bedreigingen die kunnen voortvloeien uit buurlanden.”

Loekasjenko verklaarde deze week dat Wit-Rusland een gezamenlijke veiligheidsmacht met Rusland zou vormen als reactie op de “verergering” van Oekraïne en het Westen. Met functionarissen in Minsk die Oekraïne beschuldigen van het opblazen van bruggen en het verzamelen van tienduizenden troepen langs de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland, beweerde Loekasjenko dat “Kiev niet alleen bespreekt, maar ook een aanval plant op het grondgebied van Wit-Rusland” in opdracht van zijn westerse geldschieters.

Terwijl Wit-Rusland russische troepen toestond om zijn grondgebied te gebruiken aan het begin van de militaire operatie van Moskou in Oekraïne, herhaalde Loekasjenko vorige week dat de rol van zijn land in het conflict beperkt is tot zelfverdediging en Oekraïne de mogelijkheid ontzegt om “Russen in de rug te schieten vanaf het grondgebied van Wit-Rusland.”

De Oekraïense president Vladimir Zelensky verwierp de beschuldigingen en beweerde op zijn beurt dat de waarschuwingen eigenlijk de dekmantel zijn voor een mogelijk offensief door Minsk, en drong er dinsdag bij de G7-leiders op aan om “internationale waarnemers” naar de grens van zijn land met Wit-Rusland te sturen.

Bron: https://www.rt.com/russia/564637-belarus-high-terrorist-alert/


13-10-22

Bron: Sputnik News

De handel tussen Rusland en Frankrijk is sinds februari toegenomen, ondanks de invoering van EU-sancties, zegt de gezant.

De handel tussen Rusland en Frankrijk is niet alleen niet afgenomen sinds de invoering van EU-sancties tegen Moskou in februari, maar is ook toegenomen als gevolg van stijgende energieprijzen, vertelde de Russische ambassadeur in Frankrijk Alexei Meshkov aan Sputnik.

“Feit is dat de handelsomzet eerder is gestegen dan gedaald. Maar dit is vooral te wijten aan de stijging van de energieprijzen, en er was echt een daling in enkele andere belangrijke posities. Maar in het algemeen steeg de omzet,” zei Meshkov.

De gezant merkte ook op dat Moskou en Parijs regelmatig contacten onderhouden op het niveau van leiders en ministers om de situatie in Oekraïne te bespreken.

“Er zijn geen speciaal geprepareerde contacten, maar die vinden vrij regelmatig plaats en hangen samen met de algemene situatie… Deze communicatielijn blijft, maar meer in een situationele modus”, voegde hij eraan toe.

Hij benadrukte echter dat het momenteel onmogelijk is om te rekenen op de wereldwijde deelname van Frankrijk aan het oplossen van het conflict in Oekraïne.

“De belangrijkste speler bevindt zich niet in Europa, het bevindt zich in het buitenland, dus Europese landen kunnen geen beslissende rol spelen in een mogelijk nederzettingsproces [in Oekraïne]. Overigens hadden Duitsland en Frankrijk hun moment van glorie toen ze garant stonden voor de Minsk-akkoorden. Helaas hebben ze niets gedaan om ze te implementeren, dus vandaag kunnen we niet rekenen op een wereldwijde deelname van Frankrijk,” zei Meshkov.

Rusland lanceerde zijn speciale militaire operatie in Oekraïne op 24 februari, om de acht jaar durende oorlog te stoppen die Kiev tegen de Donbass-republieken voerde.
Westerse landen hebben verschillende rondes van sancties tegen Moskou afgekondigd, waardoor de problemen met de energiemarkten zijn verergerd. Verstoringen in toeleveringsketens als gevolg van sancties hebben geleid tot hogere brandstof- en voedselprijzen in de EU en de VS, waardoor de inflatie tot recordniveaus is gestegen en de kosten van levensonderhoud zijn gestegen.

Bron: https://sputniknews.com/20221013/russia-france-trade-increased-since-february-despite-introduction-of-eu-sanctions-envoy-says-1101793742.html


13-10-22

Bron: RT.com

Appartementsgebouw geraakt in Oekraïense beschieting van Russische stad, de stad Belgorod bij de grens is getroffen.

Een flatgebouw is geraakt en beschadigd tijdens de Oekraïense beschieting van de Russische stad Belgorod, heeft burgemeester Anton Ivanov gezegd.

“De luchtverdediging moest vandaag weer geactiveerd worden. Er is schade aan een gebouw aan de Gubkina-straat”, schreef hij donderdag op Telegram.

De burgemeester kondigde later aan dat rond 12.40 uur lokale tijd een ongeïdentificeerd object tegen het dak van een flatgebouw crashte als gevolg van operaties waarbij de luchtverdedigingssystemen betrokken waren.

De bewoners van het getroffen gebouw zijn geëvacueerd, zei hij, eraan toevoegend dat er nog geen slachtoffers zijn gemeld na het incident.

Op beelden op sociale media is te zien hoe rook van het dak van een flatgebouw komt en puin op de grond ligt.

Sommige rapporten hebben gesuggereerd dat puin van een binnenkomend projectiel of drone mogelijk op het gebouw is gevallen nadat het door de luchtverdedigingssystemen is geraakt.

Belgorod, met ongeveer 356.000 inwoners, is de belangrijkste stad van de Russische regio Belgorod.

Het is een van de grensregio’s die sinds het uitbreken van het conflict tussen Moskou en Kiev eind februari herhaaldelijk oekraïense beschietingen en drone-aanvallen hebben ondergaan.

Bron: https://www.rt.com/russia/564591-belgorod-building-shelling-ukraine/


12-10-22

Bron: Sputnik News

FSB: het belangrijkste inlichtingendirectoraat van het Oekraïense ministerie van Defensie achter de terroristische aanslag op de Krimbrug

Op zondag zei de Russische president Vladimir Poetin dat Oekraïense speciale diensten de explosie op de Krimbrug hadden geautoriseerd en uitgevoerd, waarvan hij benadrukte dat het een terroristische daad is die gericht is op het vernietigen van de kritieke infrastructuur van Rusland.

De Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) heeft verklaard dat het hoofdinlichtingendirectoraat van het Oekraïense ministerie van Defensie achter de terroristische aanval van vorige week op de Krimbrug zat.

“In een verklaring op woensdag zei de FSB dat de organisatoren van de aanval het hoofd van het directoraat Kirill Budanov waren, evenals zijn “werknemers en agenten”.

De FSB zei ook dat “het explosief op rollen werd gecamoufleerd met een bouwpolyethyleenfilm en begin augustus van de [Oekraïense] zeehaven odessa naar de Bulgaarse Ruse werd verscheept”.

Volgens de FSB werden de controle over de beweging van vracht over de hele route en de contacten met deelnemers aan het criminele plan uitgevoerd door een medewerker van het Oekraïense hoofdinlichtingendirectoraat die zich presenteerde als Ivan Ivanovitsj. Hij gebruikte zowel een virtueel anoniem nummer dat op internet was gekocht als geregistreerd bij de Oekraïense burger Sergey Vladimirovich Andreichenko voor coördinatie.

“Vijf burgers van Rusland, evenals drie burgers van Oekraïne en Armenië, die deelnamen aan de voorbereiding van de misdaad, zijn vastgehouden”, aldus de verklaring”.

De FSB voegde eraan toe dat het onderzoek naar de terroristische aanslag aan de gang is en dat “alle organisatoren en medeplichtigen, inclusief buitenlanders, verantwoordelijk zullen worden gehouden in overeenstemming met de Russische wet.”

De verklaring komt nadat Rusland maandag een reeks raketaanvallen op Oekraïne lanceerde in de nasleep van de aanval op de Krim-brug op 8 oktober na het bevestigen van de betrokkenheid van oekraïense speciale troepen, met de aanvallen gericht op Oekraïense energie-infrastructuur en communicatieposten in het hele land. De Russische president Vladimir Poetin waarschuwde dat de aanvallen een vervolg zouden krijgen als de Oekraïense aanvallen op de Russische infrastructuur doorgaan.

Eind vorige week zei Poetin tijdens een ontmoeting met de Russische onderzoekschef Alexander Bastrykin dat Oekraïense speciale diensten de explosie op de Kertsj-Brug tussen de Krim en de rest van Rusland hadden geautoriseerd en uitgevoerd.

“Hier, zoals je net hebt gemeld, is er geen twijfel mogelijk. Dit is een terroristische aanslag gericht op het vernietigen van kritieke civiele infrastructuur van de Russische Federatie,” wees Poetin erop, eraan toevoegend dat “de auteurs en uitvoerders, degenen die het hebben besteld, de speciale diensten van Oekraïne zijn.”

Op zaterdag zei het Russische Nationale AntiterrorismeComité (NAC) dat een vrachtwagen werd opgeblazen op de Krimbrug, waardoor zeven brandstoftanks van een goederentrein in brand vlogen en twee autooverspanningen gedeeltelijk instortten. Volgens voorlopige gegevens van de Russische onderzoekscommissie zijn minstens drie mensen omgekomen als gevolg van de explosie op de Krimbrug.

Laat op zaterdagavond zei de Russische vicepremier Marat Khusnullin dat Rusland de spoorwegdienst op de Krimbrug had hervat en dat alle geplande treinen deze zouden kunnen oversteken, zowel passagiers- als vrachttreinen.

Bron: https://sputniknews.com/20221012/fsb-ukraine-defense-ministrys-main-intelligence-directorate-behind-crimean-bridge-terrorist-attack-1101744789.html


12-10-22

Bron: RT.com

Oekraïens terroristisch complot verijdeld in grensgebied – Rusland

De potentiële aanvaller was van plan om een krachtige explosie in een magazijn te veroorzaken, volgens de FSB

De Russische veiligheidsdienst FSB heeft de arrestatie aangekondigd van een Oekraïense burger, die naar verluidt een krachtig geïmproviseerd explosief wilde planten in een transportterminal in de stad Brjansk.

Volgens het rapport van woensdag reisde de man van midden 50 via Estland vanuit Oekraïne naar Rusland. Eenmaal in Rusland vond hij de componenten voor een IED terug uit een voorraad die vooraf was voorbereid door de Oekraïense speciale diensten, beweerde de verklaring.

Later zou hij de bom in een gehuurd appartement hebben verzameld, waarbij een inlichtingenagent die gespecialiseerd was in explosieven instructies gaf over hoe het te bouwen en te testen. Het apparaat was aangepast van een antitankraketkop en had een opbrengst gelijk aan 3 kg TNT, volgens de beschrijving.

De FSB zei dat de verdachte de magazijnen van een logistiek bedrijf in Brjansk observeerde, waar hij het apparaat wilde planten, voordat hij werd gearresteerd door de Russische wetshandhaving. De regio Brjansk deelt een grens met Oekraïne.

De Russische politie heeft beelden vrijgegeven, die naar verluidt het moment laten zien waarop de verdachte werd aangehouden. In de video is het uitpakken van de vermeende bom te zien.

De samenzweerder “heeft spijt van zijn daden en werkt mee aan het onderzoek”, aldus het Russische agentschap. Het beweerde dat de potentiële aanvaller werd gestuurd door de Oekraïense veiligheidsdienst SBU.

Bron: https://www.rt.com/russia/564517-fsb-bryansk-bomb-plot/


11-10-22

Bron: Sputnik News

Russische strijdkrachten gaan door met massale aanvallen op het Oekraïense energiesysteem en militair commando.

Het Russische leger begon maandag met grootschalige precisieraketaanvallen op Oekraïense infrastructuur, militaire communicatie en commandoposten, als vergelding voor de terreuraanslag van zaterdag op de Krimbrug en andere terreurdaden die aan Kiev worden toegeschreven.
Rusland zet zijn campagne van precisieraketaanvallen op Oekraïne voort, heeft het ministerie van Defensie aangegeven.

“Vandaag bleven de strijdkrachten van de Russische Federatie massale aanvallen uitvoeren met behulp van zeer nauwkeurige, langeafstandslucht- en zeewapens bij militaire commando- en controlefaciliteiten en het energiesysteem van Oekraïne. Het doel van de aanvallen is bereikt. Alle aangewezen doelen werden geraakt”, zei mod-woordvoerder Igor Konashenkov dinsdag in een verklaring.

Eerder op de dag meldden Oekraïense media dat er een landelijk luchtalarm was uitgegeven en dat er een reeks explosies plaatsvond in Kiev, Odessa, Vinnitsa, Rovno, Krivoy Rog, Zhitomir, Khmelnitsky, Nikolayev, Dnepropetrovsk, Zaporozhye en Lvov. Explosies werden gevolgd door stroomuitval in sommige gebieden.

De aanvallen van dinsdag waren de tweede opeenvolgende dag van aanvallen op oekraïense elektriciteitsinfrastructuur en commando- en communicatiesystemen die door het Oekraïense leger worden gebruikt. De aanvallen van maandag troffen doelen over meer dan 1.000 km, waarbij meerdere militaire faciliteiten werden vernietigd of beschadigd en wijdverspreide stroomuitval ontstond. Oekraïense media meldden dat 11 mensen werden gedood en meer dan twee dozijn anderen gewond raakten, en dat maar liefst 200 raketten werden gebruikt.

President Poetin zei dat de aanvallen een reactie waren op Oekraïense aanvallen op Russisch grondgebied, waaronder de aanval van zaterdag op de Krimbrug, waarbij drie burgers werden gedood, de TurkStream-gaspijpleiding, de Russische elektriciteits- en transportinfrastructuur en de kerncentrale van Koersk, onder anderen. Poetin waarschuwde dat “als pogingen om terreuraanslagen op ons grondgebied uit te voeren doorgaan, de reacties van Rusland hard zullen zijn en in omvang zullen overeenkomen met het dreigingsniveau voor de Russische Federatie.”

Oekraïense functionarissen schepten op over de verantwoordelijkheid van Kiev voor de aanval op de Krimbrug op sociale media en aan de New York Times. Een hoge Oekraïense functionaris die verantwoordelijk was voor sabotageoperaties die werd misleid om met Russische grappenmakers te spreken, onthulde echter per ongeluk dat Washington “het recht heeft om een veto uit te spreken over al onze operaties” en dat Kiev niet “verder kon gaan” met een aanval op de Krimbrug tenzij Amerikaanse functionarissen het goedkeurden.

Tot nu toe heeft Rusland over het algemeen vermeden om kritieke infrastructuur aan te vallen in de loop van de speciale militaire operatie in Oekraïne, in overeenstemming met de doelen die aan het begin werden geschetst, die president Poetin karakteriseerde als de “denazificatie” van de regering in Kiev en de “demilitarisering” van de strijdkrachten van het land om aanvallen op de Donbass te stoppen.

De escalatie in de nasleep van de explosie van de Krimbrug dreigt het conflict te intensiveren, waarbij westerse media melden dat de regering-Zelensky haar eisen voor langereafstandsraketten heeft herhaald om diep op Russisch grondgebied toe te kunnen slaan.

Moskou heeft de Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten herhaaldelijk gewaarschuwd tegen het sturen van geavanceerde wapens naar Oekraïne, zeggende dat dergelijke leveringen de crisis dreigen uit te breiden, en dat een deel van deze wapens – inclusief zaken als draagbare luchtafweerwapens die burgervliegtuigen kunnen neerschieten , op de internationale zwarte wapenmarkt en in de handen van terroristische groeperingen terecht kunnen komen.

Het Russische leger en milities en functionarissen in de Donbass en andere grensregio’s hebben ook aangegeven dat de Oekraïense kant een groot deel van zijn door het Westen afkomstige zware wapens gebruikt om willekeurige aanvallen op burgers uit te voeren.

Berichtbron: https://sputniknews.com/20221011/russian-armed-forces-continue-massive-strikes-on-ukraine-energy-system–military-command—mod-1101715300.html

 

 

(Visited 20.755 times, 1 visits today)
14 thoughts on “Navo – Rusland oorlog? Dagelijks bijgewerkt!
 1. Putin met zijn Rusland doet zijn plicht namens de VN en zijn eigen bevolking en de hele wereld. Nederland is sinds mei 1940 bezet gebied en Rusland strijd nu tegen het ‘wef’ baasje klaus s. Dit staat in het VN handvest. Bron; De Bataafsche Courant.

 2. Hopelijk is deze nog zeer beheerste actie van Rusland inspiratie om op alle fronten
  de weffers in kabinet, kamerkartel en staatsmedia vreedzaam te saboteren met
  alle middelen in deze WO III tegen de burgers van alle nationale staten!

  Sterkte in effectieve sabotage tegen Rutte en Kaag cs!

 3. Fijn dat het verzet tegen de nazi’s Gates, Zelenski, Schwab eindelijk op gang komt.
  Vergeet niet de Clingendaelers en kolonels te dwarsbomen in hun desinformatie!

  Pas op voor de vaccinmoordenaars van Kuipers tot Koopmans en veilig opsluiten
  van die deepstate agenten zal het doel moeten zijn!

 4. Borreltaal door crimineel Wijnen op WNL
  ========================================
  Nederland traint oekraïners als kannonnenvoer. De nu bekende oorlogsmisdadigers Generaal Wijnen en Ollongren helpen
  zo verder de amerikaanse deepstate de aarde verder te verkloten. Zie het op WNL link: https://www.youtube.com/watch?v=cbi0-qWinOQ
  Rob Deen staat daar weer leugens te brallen op WNL.
  Te hopen is een spoedige vergelding op Clingendael omdat dit de amerikaanse deepstate het beste treft!
  Sabotage van de haviken en landverraders is geboden!
  Generaal Wijnen is een legaal doel voor de russen en het uitschakelen van oorlogscriminelen is een goede zaak bij het
  sparen van levens!

 5. Oorlogen stoppen doe je het beste door dictators, bankiers, corrupte politici en generalen in hun Clingendaelen
  uit te schakelen en in uiterste instantie dood te schieten. Bron bestrijding begint altijd bij zognaamde elite en royals!
  Normale werkers willen geen oorlog en moeten hufters saboteren en isoleren.
  Jammer dat de weffers nog vrij rondlopen.

  We kennen de amerikanen als de grootste moordenaars van deze eeuw. Het gewone volk te verwijten in het toleren
  van de Clinton Criminelen!

 6. Het is van het allergrootste belang Rutte uit te schakelen met het WEF en de amerikaanse deepstate erbij!

 7. OCCAM ananlyse Krimbrugaanslag
  ===============================

  Occam analisten kwamen al tot dezelfde conclusie dat het een geplande aanslag was gezien:
  a. explosie vanuit zee
  b. de postzegel reeds geprint
  c. de onwaarschijnlijk snelle reactie inde media

  Het wordt voor het verzet weer belangrijker in deze WO III de wef-deepstate-marionetten
  te bestrijden ter redding van de nationale staten en vele levens van de democide!

  Christopher Nigel Donnelly wordt gezien als verbonden aan de actie, niet geheel onlogisch
  gezien zijn staat van dienst maar al oud, net zoals Schwab. 10 nov 1946

  bijlage: older documents about and from of the suspect (2014)

 8. Phiny Rikkers schreef voor RAZOR NEVSKI

  Van levensbelang de congsie WEF-VS met de pendanten uit te roeien
  ===============================================

  We zien dat de bereidheid om harder binnenlands verzet in de EU-staten
  toeneemt en ik hoop dat zeker in NL de deepstaters van NATO, kabinet en kamerkartel gevoelige slagen worden toegebracht.

  Nu GB en NL betrokken zijn in deze wef-deepstate-oorlog zullen aanslagen op de ollongrens, kaags, ruttes en bouwmeesters te verwachten zijn. Zal er geen traan
  om laten want zo raak je weer wat landverraders kwijt.

  Geen enkele krimmer en russofoon in het oosten wil onder de moordende nazi’s leven!
  Nederlanders, fransen en duitsers en italianen willen niet onder de vaccinaties
  sterven.

  Het saboteren en vernietigen van het WEF gaat gaat iedereen aan, in WNL, de NOS, Clingendael, kamerkartel en kabinet. Rutte en Ollengren hebben gelijk, het is onze oorlog tegen onze landverraders die volgens ons oorlogsrecht tegen de meestal spreekwoordelijke muur gezet moeten!

  SNELHEID IS GEBODEN!!!!!!!

 9. Ollongren en Mart de Kruif kunnen we zonder meer als oorlogsmisdadigers zien met hun
  leveringen aan de nazi en weffer Zelensky. De aanval op de Krimbrug is een misdaad volgens
  ieder recht. De Krimbewoners hebben per referendum voor Rusland gekozen!

  Wat zullen we blij zijn als de weffers en de amerikaanse deepstate tot de laatste man zijn
  uitgeroeid zijn. De leugens dat de amerikanen nooit burgers aanvallen zijn al sinds WO II
  voor iedereen duidelijk. Het wordt voor de europese burgers gelukkig steeds duidelijker
  dat we in revoluties alle weffers uit moeten schakelen met alle sabotagemiddelen.
  De lijsten met de wefambtenaren zijn breed verspreid en we zullen vele bijltjesdagen meemaken!

 10. Helemaal eens. Ik zag nog net de nazi’s op BNR en die kwamen tot de conclusie dat het westen zometeen
  geen wapens meer heeft, verder ongelooflijk dom gekletst en ze begrijpen nog steeds niet dat de weffers
  met de amerikaanse deepstate worden bestreden. De oranje weffers met rutler lopen nog steeds arrogant
  rond, maar ze gaan hopelijk plat!

 11. https://www.youtube.com/watch?v=V4TtP2XRYbY

  Het is tuig van alle tijden waar de naziprins niets van wist en
  dat ook geen enkele link had met de zaakjes van VDB in Belgie.
  De bende van Nijvel had er ook niets mee te maken en chantage
  van keurig nette bestuurders in besloten clubs ook niet.

  Deze clubs van gladiolenkwekers bestaan al lang niet meer dus
  ga niet op zoek binnen de NCTV en omgeturnde milieufanaten.
  Nooit iets te maken gehad met feestjes in de villa Maarheze, niets
  te maken met het WEF, totaal niets!

  Een heel gaaf land zonder satanische netwerken en met voortsnellende
  kamerleden die van zessen klaar zijn!

  bron: Nepnieuws uit Weffersland

 12. Ollongren en Kaag vastbinden op een paar kruisraketten en op Rusland afvuren,
  want dan schrikt Putin zich helemaal kapot bij de rotkoppen van die heksen.
  Daarna gaan ze gewoon naar de Goelag.

  Iedereen uiteindelijk blij!

 13. We moeten met elkaar aan de slag met het legaal uit de macht ruimen van Adema, Balkenende, Remkes, Ollongren, van der Wal.

  Alleen door daden kunnen we dat bereiken en verder gaan op weg naar een wefvrije samenleving waar de
  uitroeiing van de boeren en de vissers wordt gekeerd en de vijand van de Nederlandse Staat de heer
  Klaus Schwab met zijn partners in crime volledig wordt kalt gesteld met al zijn landverradende handlangers hier te lande!

  Landverraders en staatsvijanden mogen nooit getolereerd worden! Van koning tot keizer of admiraal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *