Overige

Potkaars: Verslag Demonstratie 2 januari 2022, Museumplein Amsterdam – Samen voor Nederland

Op 2 januari 2022 werd even voor één uur ’s middags op last van de burgemeester door de politie een noodbevel tot verwijderen van het Museumgegeven aan duizenden demonstranten. De demonstranten vertrokken via de van Baerlestraat waar ze de weg werd geblokkeerd door diezelfde politie. Waterkanon, politiehonden, wapenstokken en busjes van de Mobiele Eenheid stonden er tegenover vreedzame demonstranten. Veteranen van in het gelid voor vrijheid proberden de situatie te de-escaleren en vormden een buffer linie tussen de politiemensen en de demonstranten. Er was wéér politiegeweld (met botbreuken en bijtwonden door politiehonden tot gevolg).

Er werd desondanks een doorgang gecreeerd en de demonstranten vervolgden hun weg in optocht naar het Westerpark. Potkaars maakte in deze reportage een aantal straatinterviews op het Museumplein. Vanaf het moment dat er door de demonstranten gehoor gegeven werd aan het ontruimingsbevel, zie je integraal via meerdere camera’s wat er gebeurde vlak voor die politielinie. Daarna interviews met Arie Paap en met Willem Engel. Aangekomen bij het Westerpark sprak ik ook veteraan Raf van In Het Gelid Voor Vrijheid. Hij was één van de veteranen die naast het Museumplein de klappen vingen.

Op beelden van Jan Huzen van Steungroep Boeren en Burgers zie je hoe Raf en twee andere veteranen, terwijl ze tegen het eind van de middag terugwandelden naar het beginpunt, alsnog met een grote politieovermacht van de straat werden gehaald. Raf werd later die avond vrijgelaten, de andere twee brachten de nacht in de cel door.

Interviews met oa. Djamila le Pair, Max von Kreyfelt, Arie Paap, Willem Engel en Raf van ihgvv.

Bron: https://potkaars.nl/blog/2022/1/3/verslag-demonstratie-2-januari-2022-museumplein-amsterdam-samen-voor-nederland

Volg Het Andere Nieuws via Signal:

https://signal.group/#CjQKIM1nl2X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

(Visited 1.751 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Potkaars: Verslag Demonstratie 2 januari 2022, Museumplein Amsterdam – Samen voor Nederland
  1. Die lui zijn de titel ” Veteraan ” niet eens waard! Op sensatie belust tuig is het, niets meer. Zeker niet genoeg spanning gehad op hun missies, dan kun je altijd nog stoer doen in een halfbakken uniform op straat! Gelijke monniken, gelijke kappen! Ze lopen er ook bij, dus heel de handel aanpakken, vooral die kanslozen in dat halve uniform. Ohja, ik ben zelf veteraan, en weet heel goed waar ik over praat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *