Blckbx

Wetenschap als nieuwe religie’ – In gesprek met prof. dr. Ronald Meester

Corona legde de spirituele schaarste in de samenleving bloot, volgens prof. dr. Ronald Meester. Hij schreef er het boek ‘Wetenschap als nieuwe religie’ over, dat hij in een boeiend gesprek met programmamaker Flavio Pasquino uitgebreid toelicht.

Het idee dat wetenschap de plaats heeft ingenomen van religie is niet nieuw. “Dat hoor je vaker,” zegt Meester. “Het klassieke religieuze geloof is overboord gegooid, omdat moderne rationeel ingestelde mensen dat niet meer accepteren. En wetenschap is daarvoor in de plaats gekomen als volledig rationele onderneming, waar geloof geen plaats heeft en waar je dingen bewijst als waar of onwaar.” Maar volgens Meester is het probleem vertrekkender. “De manier waarop mensen zich tot wetenschap verhouden, is gaan lijken op de manier waarop mensen zich tot religie verhouden.” En dat heeft vaak weinig met rationaliteit te maken.

Zo ziet hij dat wetenschap steeds meer wordt gekenmerkt door rituelen. “Net als religie kent de wetenschap ook hogepriesters: de mensen van het OMT, die zeggen wat wel mag en wat niet mag. Zij zijn de alwetenden waar niet aan getwijfeld mag worden, want zij hebben ervoor geleerd.”

En net als religie draagt wetenschap de belofte van een betere wereld in zich. “Dat zag ik bijvoorbeeld toen voormalig zorgminister Hugo de Jonge zei dat vaccins dé uitweg waren. Het was de oplossing voor al onze problemen. Er werd zó benadrukt dat het verlossend zou zijn, dat ik het – enigszins provocerend – een Messiaans vaccin heb genoemd. Het was eigenlijk hoe er ook gereageerd zou kunnen worden op de Christelijke belofte: de wederkomst van Jezus.”

Één van de hoofdstukken uit Meesters boek heet ‘Wetenschap als schaamlap’, waarin hij tegen het licht houdt hoe wetenschap vaak wordt opgevoerd om bepaald beleid te rechtvaardigen. “Gebeurt dat op een eerlijke manier? Zegt die wetenschap dat eigenlijk wel? Het meest stuitende voorbeeld van wetenschap die werd ingezet als schaamlap was de introductie van het coronatoegangsbewijs. Het model dat werd gebruikt als rechtvaardiging was een regelrechte belediging van de wetenschap.”

In een boeiend gesprek legt Meester uit hoe volgens hem ethici, filosofen en de rechterlijke macht allemaal steken hebben laten vallen in het coronadebat. Ook gaat hij in op de teleurstellende rol die de Kerk in zijn ogen heeft gespeeld: “De Kerk heeft bij uitstek de potentie om maatschappijkritisch te zijn, maar de kerkelijke gezagsdragers hebben die mogelijkheid niet gebruikt.”

Meester en Pasquino ontmoetten elkaar op een bijzondere plaats: in een pianowinkel annex concertzaal in Leiden, waar Meester zijn eigen vleugel kocht en verschillende concerten heeft gegeven. Zij bespreken Meesters boek ‘Wetenschap als nieuwe religie: Hoe corona de spirituele schaarste in de samenleving blootlegde’, waarbij ieder hoofdstuk muzikaal wordt omlijst door een compositie van Federico Mompou, gespeeld door Meester.

Prof. dr. Ronald Meester is hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en was al twee keer eerder te zien bij blckbx. In september 2021 was hij samen met psycholoog en mediator Dawn Henderson te gast om de polarisatie in de samenleving te bespreken. En in juni van dit jaar uitte hij samen met immunoloog prof. dr. Theo Schetters stevige kritiek op het CBS-onderzoek naar de oversterfte.

In deze wereld kun je zomaar ineens een social media ban te pakken hebben. Op Facebook bijvoorbeeld, of Twitter. Belangrijk dus om te weten hoe en via welke social media je ons kunt volgen!

Facebook – https://www.facebook.com/hetanderenieuwsnl

Facebook zusterpagina : https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Signal: https://signal.group/#CjQKIM1nl2X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

Natuurlijk via www.hetanderenieuws.nl

En via het censuurvrije Vriendenplek.nl  https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws
Hier kun je in vrijheid reageren en communiceren!

Wil je ook een social media waar je zonder censuur en advertenties gewoon plezier kunt maken en over alles kunnen spreken? Meld je dan aan bij VriendenPlek, de plek voor iedereen! https://vriendenplek.nl/

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 60 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

(Visited 608 times, 1 visits today)
3 thoughts on “Wetenschap als nieuwe religie’ – In gesprek met prof. dr. Ronald Meester
 1. Met praatjes komen we geen stap verder
  ======================================
  # define hornerhash(H,P,L,S) for(H=0ul, P=1ul, S+= strlen(S); L > 0; L–, P*=3ul) { H=(H*3ul+(long int)tolower(*–S)); } L=strlen(S)
  In plaats van boeken te schrijven zou zo’n professoer beter in het verzet kunnen gaan. Het lamleggen van de communicatie tussen criminelen
  en data over het werkelijke aantal doden, inclusief doodgeboren kinderen.

  Laffe praatjes en er om heen draaien dat is een gepasseerd station bij hollende genocide op het westen door een stel nazi’s die in deze
  oorlog al lang onder vuur genomen hadden moeten worden!

 2. Steken laten vallen?
  Wel doodsprikken gegeven zal je bedoelen. Pianissie op je vaccinekissie!
  Leuter maar verder!

 3. Wat een oeverloos geleuter als je het zou moeten hebben over een biowapen met darpa-patenten al van ver voor Wuhan,
  bedoeld voor democide. Trouwens als professor lijkt hij mij nou ook niet de meest inspirerende voor de student!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *