Blckbx

Zeven wegen uit de irrationele logica van de Koude Oorlog, voorgesteld door columnist Ab Gietelink

Hoe zou vrede met Rusland eruit moeten zien? Columnist Ab Gietelink neemt zeven stellingen door die het fundament zouden kunnen zijn van een langzaam ontwakende vredesbeweging in de westerse wereld.

Allereerst pleit Gietelink ervoor dat het Westen plaats neemt aan de onderhandelingstafel. Rusland is zowel voor als na de invasie bereid geweest om te onderhandelen. Echter, de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft sinds maart ieder onderhandelingsvoorstel afgewezen – met steun van NAVO-hardliners als de Amerikaanse president Joe Biden en premier Mark Rutte.

Ook meent de columnist dat de huidige wapenwedloop moet worden gestopt. “De Russische invasie is een feest voor het militair-industrieel complex,” stelt hij. Verschillende EU-landen hebben flinke verhogingen van hun militaire budgetten aangekondigd. Duitsland zou daarmee meer uitgeven aan defensie dan Rusland en uitgroeien tot de grootste militaire macht van Europa. Ook Amerika verhoogt het defensiebudget. “We zijn weer helemaal terug bij de irrationele logica van de Koude Oorlog,” aldus Gietelink.

Ook vindt hij dat de bevolking in de betwiste regio’s zelf zou moeten mogen beslissen over haar toekomst. Referenda onder VN-toezicht kunnen een idee zijn, zoals voorgesteld door onder meer Twitter CEO Elon Musk. De Russen reageerden voorzichtig positief, maar Oekraïne wees het plan direct af. “Wijst Zelensky de referenda af omdat hij weet dat Oekraïne die gaat verliezen?” vraagt Gietelink zich af.

Naast de zeven stellingen wil Gietelink nog één ding kwijt: “Het is van groot belang om de logica van escalatie en oorlog achter ons te laten. Laten we in plaats daarvan inzetten op dialoog, empathie en vrede.”

Hoe meer jij deelt, hoe meer mensen we bereiken!

Hoe kun je ons volgen?

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

Van Jail naar Freedom? Klik & Klaar! –>  Vriendenplek.nl 

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIMnl

X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 70 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

(Visited 302 times, 1 visits today)