Ledennieuws VVJ

De Andere Krant: Bellingcat werkt mee aan Oekraïense vliegtuigkaping

Het Andere Nieuws is lid van de Vereniging voor Vrije Journalisten. Binnen de VVJ hebben we afgesproken dat ieder op zijn eigen website aandacht schenkt aan de andere leden binnen de vereniging. Zo krijgt ieder de beschikking over een breder, en wellicht ander, publiek en krijg jij blogs, artikelen en video’s te zien die je anders wellicht niet tegen was gekomen. Zo helpen we elkaar.

In deze categorie vind je dus artikelen en video’s van andere Vrije Journalisten. Soms zullen we een introductie van een artikel plaatsen en kun je verder lezen op de site van de betreffende collega. Onderaan de post wordt altijd de link naar het originele artikel geplaatst.

We wensen je veel plezier bij onze collega’s!

Onderzoekscollectief Bellingcat is betrokken geweest bij een mislukte poging van de Oekraïense militaire inlichtingendienst om Russische gevechtspiloten zover te krijgen dat ze met vliegtuig en al overliepen naar de vijand. Bellingcat-boegbeeld Christo Grozev, een graag geziene gast in Nederlandse actualiteitenprogramma’s, heeft berichten hierover in de Russische media bevestigd.


Is de in Nederland gevestigde Stichting Bellingcat het onafhankelijke journalistieke onderzoekscollectief zoals het altijd wordt gepresenteerd in de media? Of is het in werkelijkheid een project van westerse inlichtingendiensten? Die vraag is opnieuw actueel, nu is gebleken dat Bellingcats ‘hoofdonderzoeker’ Christo Grozev nauw betrokken is geweest bij een mislukte operatie van Oe­kraïense inlichtingenofficieren om Russische gevechtsvliegtuigen in handen te krijgen. Piloten van de gevechtsvliegtuigen werden door de Oekraïners heimelijk benaderd met een lucratief aanbod. Als zij met toestel en al overliepen naar de Oekraïners, dan werd hun een miljoen dollar contant in het vooruitzicht gesteld, plus een Europees paspoort. De piloten werd daarnaast verteld hoe ze moesten vliegen zodat ze, zonder angst beschoten te worden, de oversteek konden maken.

Diverse Russische media, waaronder het Engelstalige RT, toonden geluidsopnamen die de Oekraïense inlichtingenmedewerkers hadden gevoerd met Russische piloten. Ook lieten zij beelden zien van een geldoverdracht aan een Russische piloot die gedaan had alsof hij bereid was over te lopen. Wat de twee dames die hem het geld gaven niet wisten, was dat de piloot de transactie filmde. De persoon die de twee dames als geldezels had ingehuurd, werd daarop gearresteerd. Ook van die actie toonden de Russische media een videoregistratie. De arrestant beweerde dat hij handelde in opdracht van de Bulgaar Christo Grozev, hoofdonderzoeker bij Bellingcat. Grozev had iemand gestuurd die het geld bij hem afleverde. Volgens een door RT geïnterviewde medewerker van de Russische inlichtingendienst FSB hebben de Oekraïners de operatie uitgevoerd in samenwerking met de Britse inlichtingendienst MI6 en werkt ook Grozev samen met deze dienst.

Het volledige artikel geschreven door Eric van Beek kunt u lezen op de site van De Andere Krant:

In deze wereld kun je zomaar ineens een social media ban te pakken
hebben. Op Facebook bijvoorbeeld, of Twitter. Op Fb hebben we dat ervaren. De pagina van Het Andere Nieuws is er, na enkele verblijven in de FB jail, inmiddels permanent verwijderd. Belangrijk dus om te weten
hoe en via welke social media je ons kunt volgen!

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIM1nl2X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 60 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

(Visited 593 times, 1 visits today)
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *