Overige

Docu: De klokkenluiders: Inside the UN

Al meer dan 70 jaar staat de VN in de voorste gelederen van het werk om de mensenrechten te handhaven en de wereldvrede te bevorderen. Maar wat gebeurt er als de oplosser van de wereldproblemen zelf wordt geconfronteerd met beschuldigingen van wangedrag en corruptie? Wat gebeurt er als VN-medewerkers hun eigen managers en collega’s op de vingers tikken?

Verteld door insiders met tientallen jaren werkervaring bij ’s werelds grootste diplomatieke instelling, The Whistleblowers: Inside the UN geeft uit de eerste hand weer wat er met medewerkers gebeurt als zij beschuldigingen van wangedrag melden. Hun verhalen onthullen een cultuur van onaantastbaarheid die tot in de hoogste regionen van de organisatie reikt.

De VN heeft meer dan 35.000 personeelsleden en de meeste zijn beschermd door immuniteit voor lokale wetten zodra zij in dienst zijn van de VN. Dit betekent dat klachten van personeel intern worden onderzocht. De VN heeft een begroting van meer dan 50 miljard pond per jaar, en de klokkenluiders beweren dat er sprake is van een breed scala aan seksueel misbruik en corruptie in vele VN-organisaties, waaronder de Mensenrechtenraad, het VN-Ontwikkelingsprogramma, het Wereldvoedselprogramma en Un-aids.

Tegen hoge persoonlijke kosten onthullen de mensen in deze film hun verhaal over wat er gebeurde toen zij het probeerden op te nemen tegen de hiërarchie van de VN en de zwijgcultuur van de organisatie. Martina werkte al tien jaar bij Unaids toen ze een formele klacht indiende tegen haar baas wegens seksuele intimidatie. “Sinds ze een klacht heeft ingediend, sinds ze zich heeft uitgesproken over wat er met mij is gebeurd, heeft Unaids op zeer gemene en kwetsende manieren represailles genomen, zozeer zelfs dat ik er bijna kapot van ben.

John werkte drie jaar bij het UNDP voordat hij zijn bezorgdheid over corruptie kenbaar maakte aan zijn managers. De VN bedankte hem voor het aankaarten van de klachten, maar stelde vervolgens een onderzoek tegen hem in.

“Ze hebben nog steeds mijn UNDP laptop – al vier jaar. Dus ik weet niet wat ze onderzoeken, maar ze hebben hem al jaren en jaren.

Ze besteden meer moeite, meer tijd en meer middelen aan het onderzoeken van de klokkenluider dan aan het onderzoeken van de corruptie,” zegt John.

En hoe juist de mensen die de VN zouden moeten beschermen, de meest kwetsbaren, geen prioriteit krijgen. Philip heeft 29 jaar lang als speciaal rapporteur verslag uitgebracht aan de VN.

“Mensenrechten zijn geen sterke prioriteit voor de huidige secretaris-generaal. Ik denk dat het veel te maken heeft met het ethos dat een secretaris-generaal bepaalt,” zegt hij.

Alle klokkenluiders hebben jarenlang voor de VN gewerkt en velen geloofden dat het een carrière voor het leven zou zijn, en een plek om echt een verschil te maken.

die tien jaar bij de VN-Mensenrechtenraad heeft gewerkt, zegt: “Klokkenluiders worden vaak voorgesteld als mensen die de VN helemaal haten en willen dat ze worden opgeheven, maar niets is minder waar. We willen gewoon dat het beter wordt.

Hoe meer jij deelt, hoe meer mensen we bereiken!

Hoe kun je ons volgen?

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

Van Jail naar Freedom? En ALTIJD GRATIS! Klik & Klaar! –>  Vriendenplek.nl 

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIMnl

X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

Signal Kanaal 2: https://signal.group/#CjQKIN8Hi3DUBfV7RSX3WQLvthuGQRrt5PQuZp3jtVUo_LFJEhCohjtqAahO2qYhJlLHWtIT 

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 70 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

Het Andere Nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

(Visited 558 times, 1 visits today)