LNN Media

LNN Media: De Belastingdienst houdt informatie achter voor de rechter

Er lijkt werkelijk niets geleerd te zijn van de Toeslagenaffaire

Volgens een recent onderzoek van RTL Nieuws, houdt de Belastingdienst regelmatig relevante informatie achter voor de rechter bij juridische conflicten. Fiscale juristen die vaak tegenover de Belastingdienst in de rechtszaal staan, hebben de noodklok geluid over deze praktijk. Vaak moet er veel moeite worden gedaan om de fiscus ertoe te dwingen alle relevante stukken in een dossier in te dienen voor een zaak.

Advocaten zoals Mark Hendriks hebben al jaren geprobeerd om relevante FIOD-stukken los te krijgen in een zaak, maar zonder succes. “We weten dat ze er zijn, maar krijgen ze niet,” aldus Hendriks. Fiscaal jurist Marco Bik komt dit probleem ook vaak tegen en stelt: “Het oogt alsof de Belastingdienst meent dat zij kunnen bepalen wat de stukken van de zaak zijn. Dat is echter niet aan hen, dat volgt uit de wet. Rechters zijn hier gelukkig steeds vaker klaar mee.”

Hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek maakt zich zorgen over de handelswijze van de Belastingdienst. Hij stelt dat het niet alleen om incidenten gaat, maar om een breder patroon. “Het gebeurt gewoon te vaak. Het is een mentaliteitskwestie. Dit gebrek aan openheid en transparantie zit in het DNA van de Belastingdienst.”

Staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij ontkent echter dat dit een probleem is van de hele Belastingdienst. Hij erkent dat er soms extra stukken worden geëist door de rechter, maar benadrukt dat dit geen schering en inslag is. “Iedere uitspraak is er één te veel, maar we moeten het niet opblazen,” zegt Van Rij. Hij benadrukt dat hij de aangekaarte kwestie serieus neemt, maar dat het beeld dat door de juristen wordt geschetst niet klopt.

De Belastingdienst wordt hiermee beschuldigd van een gebrek aan transparantie en openheid in juridische conflicten. Hoewel de staatssecretaris ontkent dat dit een structureel probleem is, maken fiscale juristen en hoogleraren zich zorgen over de handelswijze van de Belastingdienst. Het is belangrijk dat de Belastingdienst in de toekomst transparant en open is in juridische conflicten en dat de juiste informatie op tijd aan de rechter wordt verstrekt. Er is gebleken dat er sprake is van vergaande corrupte bij overheidsinstellingen en de politiek, maar wie gaat daar verandering in brengen?

Bron: LNN Media

Hoe kun je ons volgen?

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIM1nl2X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 60 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

(Visited 534 times, 1 visits today)