Blckbx

“Toen wist ik…hier klopt iets niet”, vertelt documentairemaker Jakobien Huisman…

Van de ene dag op de andere doodgezwegen of ontslagen worden als gerenommeerd wetenschapper, omdat je visie indruist tegen het narratief. Wij wilden laten zien wat dat doet met een mens”, vertelt documentairemaker Jakobien Huisman in een openhartig gesprek met programmamaker Flavio Pasquino.

Ze werkt al meer dan 25 jaar als journalist voor verschillende Vlaamse magazines en kranten, maar daarnaast is ze ook reisreporter, reisorganisator en avonturier pur sang. Zo nam ze twee keer deel aan Expeditie Robinson. Jakobien Huisman is tevens co-auteur van een paar boeken over Andalusië (waaronder “Een jaar in Andalusië”), waar ze inmiddels ook al 13 jaar woont in een prachtige finca. Ze nam samen met haar partner, journalist Alain Grootaers, en cameraman/regisseur Mark Sanders, het initiatief om een 6-delige documentaire serie op te nemen in Andalusië met 6 bekende wetenschappers.

Onder de Spaanse zon

Huisman: “We hebben wetenschappers gekozen die tijdens de coronacrisis in het oog van de storm stonden en die ondanks felle kritiek op hun alternatieve visie op de crisis de rug recht hielden. Zij bleven bij hun, door hun kennis en ervaring onderbouwde, kijk op de situatie en hebben niet gezwegen noch gebogen onder de druk. Maar plotseling mochten ze niet meer meepraten over hun vakgebied. Terwijl ze voordien respect en aanzien genoten werden ze van de ene dag op de andere doodgezwegen of geridiculiseerd, van LinkedIn gegooid, soms gebroodroofd en in enkele gevallen zelfs voor moordenaar uitgemaakt. We wilden laten zien hoe dat gaat, hoe zoiets mogelijk is in onze maatschappij.

Monddood

We haalden hen uit het lab, de aula of hun werkruimte, zetten hen figuurlijk even uit de wind en gingen onder de Spaanse zon heel persoonlijk met hen in gesprek, telkens met hun eigen vakgebied als vertrekpunt. Maar je komt dus ook meer te weten over wie deze mensen precies zijn. Door de mens achter de wetenschapper te laten zien hopen we dat kijkers inzien wat er gebeurt als je wetenschappers monddood maakt. Dat dat het failliet van de wetenschap betekent. Alle zes portretten samen geven tevens een mooi beeld van hoe de aanpak van de crisis anders had gekund en bieden – hopelijk – ook een soort leidraad voor een toekomstige crisis.”

Vlaamse tongval

Speciaal voor de afwerking van de montage en de promotie van de serie kwam Huisman – die ondanks haar Vlaamse tongval een rasechte Delftse is – naar Nederland en België en zo trof programmamaker Flavio Pasquino haar in de BLCKBX studio.

Indrukwekkende cast

De serie kent een indrukwekkende cast met Nederlandse en Belgische wetenschappers die allen minstens Drs. en de meesten Prof. Dr. voor hun naam hebben staan. Ze kregen  allemaal een eigen aflevering van om en nabij een uur. Dit zijn de namen:

1) Lector gezondheidswetenschappen Drs. Sam Brokken

2) Vaccinoloog Prof. dr. Theo Schetters

3) Gezondheids- en welzijnseconoom Prof. dr. Lieven Annemans

4) Klinisch psycholoog Prof. dr. Mattias Desmet

5) Privacyspecialist Prof. dr. Paul De Hert

6) Sociaal geograaf, statisticus en opiniepeiler Drs. Maurice de Hond

Laatstgenoemde raakte goed bevriend met Jakobien Huisman en bood haar na afloop van de opnames een lift, logies en ontbijt aan in zijn huis in Amsterdam. Toen Maurice op de bank als toeschouwer de uitzending leek te gaan bijwonen, kreeg Flavio de geest om ook hem aan tafel uit te nodigen. “Hij was immers een hoofdrolspeler in de reeks en dan is het een buitenkans om hem te vragen naar zijn ervaringen in het zonnige Andalusië”, aldus Pasquino.

Release

De release van de documentaire-reeks is voorzien op 3 september 2021 en daarna volgt iedere week een nieuwe episode. BLCKBX mag deze serie exclusief distribueren en daar zijn we trots op. “Meer en meer talentvolle documentairemakers weten de weg naar ons te vinden en kiezen ons platform als distributie- en promotiepartner omdat we kennelijk een goede reputatie hebben ontwikkeld. Dat is een opsteker waar we trots op zijn,” vertelt Flavio Pasquino.

Drs. Brokken

De eerste uitzending zal draaien rond gezondheidswetenschapper Drs. Sam Brokken die in 2020 onder de noemer ‘De Omgekeerde Lockdown’ een brandbrief schreef waar duizenden wetenschappers hun naam onder zetten. Helaas kostte een later interview in het politieke VRT-programma “De 7e Dag” Brokken zijn baan, want kort na dit amper twee minuten durende interview werd hij ontslagen als lector Gezondheidswetenschappen aan de Pius X Hogeschool in Hasselt. Een drama waar hij in de documentaire onder andere over vertelt.

Tegenwind.TV

Om de serie te realiseren hebben Jakobien Huisman, Alain Grootaers en regisseur Mark Sanders een website opgezet “Tegenwind.TV”, waar alle informatie rondom het project is te vinden. Zo ook mogelijkheden om te doneren voor een vervolgreeks met internationale namen die al gepland staat.

(Visited 1.525 times, 1 visits today)
One thought on ““Toen wist ik…hier klopt iets niet”, vertelt documentairemaker Jakobien Huisman…
  1. Is dit de mail van Jacobe Huisman? Ik neem aan van wel. Kunt u anders haar mailadres geven? Op blckbx vertelde je dat je met een vliegtuig vanuit Spanje kon vliegen zonder controle of mondkapjes. Welke maatschappij is dat? Ik zou ook zo graag nog even weg willen zonder teveel gedoe. Groetjes Mariëtta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *