De Andere Krant

Tweede Kamer wil “oorlogseconomie” om Poetin op afstand te houden

Kamerleden van D66, GroenLinks-PvdA, CDA, VVD, BBB en NSC pleitten afgelopen week onomwonden voor een omschakeling naar een ‘oorlogseconomie’. Nederland moet weer meer wapens gaan produceren, banken en pensioenfondsen moeten meer investeren in de wapenindustrie, in elke regio moeten militairen gaan oefenen en we moeten ze weer tegenkomen in de trein. Anders lopen de Russen ons onder de voet.

De Navo-landen geven al jarenlang vele malen meer uit aan hun krijgsmacht dan Rusland. In 2018 was dit 16 keer zoveel, blijkt uit cijfers van het Zweedse Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). En in 2021 zelfs 18 keer meer. Rusland is sinds het begin van de oorlog in Oekraïne wel meer gaan uitgeven, maar nog steeds kan de Russische krijgsmacht niet in de schaduw staan van de Navo-­landen. In 2022 was de verhouding 14 staat tot 1. Toch overheerst bij Nederlandse politici en opiniemakers het beeld dat Europa machteloos staat tegenover ‘de Russen’ als die het in hun hoofd zouden halen om een Navo-lidstaat binnen te vallen.
De afgelopen maand bestookten media overal in Europa het publiek met angstverhalen over Russen die ons onder de voet dreigen te lopen of het internet willen platleggen. Die verhalen misten elke grondslag, maar ze misten hun doel niet. Zo hoefde minister van Defensie Kajsa Ollongren afgelopen dinsdag geen enkele moeite te doen om de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat er 21.4 miljard euro naar Defensie moet. In 2023 was dat 15,2 miljard. In de periode 2014-2022 steeg de defensiebegroting al van 7,7 naar 14,8 miljard.
Voorafgaand aan de bespreking in de Tweede Kamer over de defensiebegroting, stelde het D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt in een interview met BNR Nieuwsradio dat er nog miljarden bij moesten. Zij wees op de afspraak die in Navo-verband was gemaakt, namelijk dat lidstaten 2 procent van hun bruto nationaal product (bbp) uitgeven aan defensie. Met 21,4 miljard euro besteedt Nederland 1,95 procent van het bbp. Ook stelde zij dat die miljarden hard nodig waren, “want Poetin gaat niet stoppen bij de grens met Oekraïne”. De reden dat de minister om minder geld had gevraagd dan de Navo voorschreef, was personeelstekort. Extra miljarden voor defensie zouden op de plank blijven liggen, had zij aangegeven. Daar wist Podt wel een mouw aan te passen. “Slechts 18 procent van de mensen die bij Defensie werkt, is vrouw. Dus als je nou zorgt dat wat meer vrouwen geïnteresseerd zijn in Defensie, dan trek je ook meer mensen aan.” Tijdens het begrotingsdebat van afgelopen dinsdag voegde ze hieraan toe dat de oorlog in Oekraïne “ook onze oorlog” was. “Daarom moeten wij Oekraïne blijven steunen. Laat het debat over de defensiebegroting een keerpunt zijn en een krachtig signaal aan de Russische agressor door ons als Kamer uit te spreken voor de Oekraïense strijd en ons committeren aan langdurige wapensteun.”

Waar kun je Het Andere Nieuws volgen?

Natuurlijk op ons eigen censuurvrije media platform:

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

FB: https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

X: https://twitter.com/VriendenPlek

Gettr: https://gettr.com/user/hetanderenieuws

MeWe: https://mewe.com/hetanderenieuws.41/posts

Signal, kanaal 1: https://signal.group/#CjQKIM1nl2X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

Signal, kanaal 2: https://signal.group/#CjQKIN8Hi3DUBfV7RSX3WQLvthuGQRrt5PQuZp3jtVUo_LFJEhCohjtqAahO2qYhJlLHWtIT

Telegram: https://t.me/+8W_XSyRrxhw2MTI0

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 60 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

Het Andere Nieuws is mede mogelijk gemaakt door:

“Laat de Main Stream Media je niet vergiftigen met leugens.” Het woord media komt van het Griekse woord/naam Medea en dit is de Griekse godin van illusies, als in iets dat niet echt is, oftewel mogelijk leugens. Geloof jij in toeval ? Woorden hebben betekenis en wanneer deze verdraait worden, wordt er meer verwarring gezaaid en is er een grotere voedingsbodem voor meer leugens!

(Visited 144 times, 3 visits today)