Blckbx

‘Dans en zing ongegeneerd in de straat’ moedigt prof. dr. Cees Hamelink aan

De wetenschap zoekt naar verklaringen om de wereld om ons heen te duiden. En daarmee is het leven grotendeels onttoverd. Maar kunnen we wel zonder magie?

Volgens de Duitse socioloog Max Weber is er niet langer sprake van een mysterieuze wereld waarin wonderen een plaats hebben. Met wetenschappelijk onderzoek zou uiteindelijk alles te verklaren zijn. Maar is dat zo? En kunnen we leven in volledig onttoverde wereld?

Prof. dr. Cees Hamelink denkt van niet en pleit daarom voor herbetovering. “Want we hebben God weliswaar doodverklaard, maar daarmee zijn de grote vragen naar de zin van ons bestaan natuurlijk niet verdwenen.” Wetenschap kán wel magisch zijn, volgens Hamelink. “Een wetenschappelijke theorie die inzicht geeft in een wonderlijke werkelijkheid werkt betoverend,” zegt hij. Door het aanvaarden van die magische werkelijkheid zouden we soms echter ook moeten zeggen: “Ik weet het niet.” Maar daarvoor ontbreekt het vaak aan durf.

Om de ziel van wereld te begrijpen en de ingewikkelde problemen van de huidige samenleving op te kunnen lossen, hebben we dromers nodig. Net zoals kinderen dat doen, zouden we ons opnieuw moeten laten betoveren, volgens Hamelink. “Daarom hebben we mensen nodig die ons aanmoedigen om ongegeneerd te dansen en zingen in de straat.”

Hoe meer jij deelt, hoe meer mensen we bereiken!

Hoe kun je ons volgen?

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIM1nl2X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 60 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

(Visited 390 times, 1 visits today)
One thought on “‘Dans en zing ongegeneerd in de straat’ moedigt prof. dr. Cees Hamelink aan
  1. Jammer dat er zo een irritant muziekje door je overigens goede betoog doorklinkt, het is daardoor eigenlijk nauwelijks te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *