Blckbx

Blckbx: ‘Universiteiten zijn bastions van onderdrukking’ – prof. dr. Cees Hamelink

De gangbare wetenschap dient vooral de handhaving van dominante machtssystemen en heeft een repressieve functie, meent Cees Hamelink. Kunnen universiteiten plaats bieden aan een wetenschap van bevrijding?

Wetenschap verwerft kennis over de werkelijkheid, maar dat doen journalistiek en vogelwerkgroepen ook. “De wetenschap onderscheidt zich van andere vormen van onderzoek door de wetenschappelijke methode,” zegt Hamelink. Het wetenschappelijk kijken naar de wereld wordt gekenmerkt door de kritische bevraging van onze uitgangspunten, de bereidheid om onze lievelingstheorieën te herzien, en het tonen van openheid.

“Maar repressieve wetenschap wil controle over de werkelijkheid en wil haar verklaren,” zegt Hamelink over de huidige staat van de academische wereld. Universiteiten leiden professionals op met een beroepsethiek die vooral dient ter rechtvaardiging en behoud van het dominante systeem.

“Bevrijdingswetenschap wil het potentieel van de werkelijkheid bevrijden, zodat we met elkaar in een gezamenlijk leerproces nieuwe werkelijkheden kunnen scheppen.” Zijn universiteiten in staat zich los te maken van de kannibalen?

Bron: Blckbx

Hoe meer jij deelt, hoe meer mensen we bereiken!

Hoe kun je ons volgen?

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

Van Jail naar Freedom? En ALTIJD GRATIS! Klik & Klaar! –>  Vriendenplek.nl

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIMnlX7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

Signal Kanaal 2: https://signal.group/#CjQKIN8Hi3DUBfV7RSX3WQLvthuGQRrt5PQuZp3jtVUo_LFJEhCohjtqAahO2qYhJlLHWtIT

Telegram: https://t.me/+8W_XSyRrxhw2MTI0

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 80 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

Het Andere Nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

https://prwebservices.nl/

(Visited 1.209 times, 1 visits today)