Blckbx

Durf van de wereld te houden – Prof. dr. Cees Hamelink pleit voor Amor Mundi

Als we niet afkomen van het koloniale denken, komen we nooit tot een wereld die beantwoordt aan Amor Mundi: je thuis voelen in de wereld en een hartelijke relatie hebben met je leefomgeving.

Het officiële apparaat van het kolonialisme is weliswaar verwijderd, maar de politieke, economische en culturele banden die door de koloniale overheersing tot stand zijn gebracht, bestaan nog steeds. Het fundament onder de koloniale mentaliteit is de zogenaamde dingificatie: de neiging om van alles wat er leeft op de wereld passieve en levenloze objecten te maken, die we kunnen gebruiken en manipuleren.

Zo komen we nooit tot een wereld die in overeenstemming is met Amor Mundi, zoals Hannah Arendt het omschrijft: je thuis voelen in de wereld en zonder schroom omgaan met de natuur en ervan leren. Het koloniale denken kunnen we achter ons laten door lef te tonen, zegt Hamelink: “Durf van de wereld te houden. Durf verantwoordelijkheid te nemen voor een wereld die groter is dan mensen alleen en die alles wat er leeft op de wereld omvat.”

Daar zouden we in het onderwijs al mee moeten beginnen, vindt Hamelink: “Kinderen moeten leren zich thuis te voelen op de aarde en hebben naast voeding en voldoende slaap ook goed contact met de natuur nodig. Dus plaats in elke school een voedseltuin en een kippenren.”

In deze wereld kun je zomaar ineens een social media ban te pakken
hebben. Op Facebook bijvoorbeeld, of Twitter. Op Fb hebben we dat ervaren. De pagina van Het Andere Nieuws is er, na enkele verblijven in de FB jail, inmiddels permanent verwijderd. Belangrijk dus om te weten
hoe en via welke social media je ons kunt volgen!

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIM1nl2X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 60 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

 

(Visited 271 times, 1 visits today)
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *