De Nieuwe Wereld

Is de staat inherent gewelddadig? | Een gesprek met Theo de wit

Willem de Witte in gesprek met hoogleraar politieke filosofie en wijsgerige ethiek Theo de Wit over de ‘geweldstekst’ van Walter Benjamin: Zur Kritik der Gewalt.

Wat maakt deze tekst, geschreven in 1921, heden ten dage nog zo relevant? In de toeslagenaffaire hebben we kunnen zien dat dogmatische, kille toepassing van het recht burgers in uiterst onzekere en onrechtvaardige posities kan dringen. Anderzijds toont een beweging als Extinction Rebellion ons hoe vanuit een gevoel van onrechtvaardigheid de bestaande orde kan worden uitgedaagd. Neem Pim Fortuyn, neem Wilders. “Er is in Nederland al een jaar of twintig behoorlijk wat aan het rommelen.”

In Zur Kritik der Gewalt onderzoekt Benjamin de vraag hoe recht – de wet – en rechtvaardigheid zich tot elkaar verhouden. Hoe ze kunnen schuren of zelfs conflicteren. In lijn met de tekst van Benjamin betoogt de Wit dat er geen regels zijn voor rechtvaardigheid. “Een rechter moet het recht steeds opnieuw uitvinden.”

Walter Benjamin (1892 – 1940) omschreef zichzelf ooit als: “lompenverzamelaar”, daarmee doelend op de restanten van de geschiedenis – vaak een lijdensgeschiedenis – die tot ons komt in tradities en overleving. Bij gebrek aan erkenning, of ronduit ontkenning hiervan ontstaat onvrede in de samenleving, die kan uitmonden in een confrontatie tussen handhavend en stichtend geweld, zoals bij de boerenprotesten. De Wit: “Kijk eerst naar de ervaring van vorige geslachten, om je niet te vergrijpen aan de toekomst.”

Een gesprek over arbitraire macht, onze heimelijke bewondering voor misdadigers en het zesde gebod. “Het kan – extreem geformuleerd – rechtvaardig zijn om te doden.”

Hoe meer jij deelt, hoe meer mensen we bereiken!

Hoe kun je ons volgen?

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

Van Jail naar Freedom? En ALTIJD GRATIS! Klik & Klaar! –>  Vriendenplek.nl

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIMnlX7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

Signal Kanaal 2: https://signal.group/#CjQKIN8Hi3DUBfV7RSX3WQLvthuGQRrt5PQuZp3jtVUo_LFJEhCohjtqAahO2qYhJlLHWtIT

Telegram: https://t.me/+8W_XSyRrxhw2MTI0

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 80 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

Het Andere Nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

https://prwebservices.nl/

(Visited 306 times, 1 visits today)