Blckbx

Kees van der Pijl: hoe macht angst misbruikt

We spraken met politicoloog Kees van der Pijl over hoe machthebbers proberen de samenleving te transformeren in een controlemaatschappij. Dit gebeurt op globaal, Europees en nationaal niveau. Hij beschrijft dit proces in zijn boek ‘Pandemie van de angst’, dat inmiddels is vertaald in het Duits en in het Engels.

Kees van der Pijl legt ons uit hoe machthebbers op allerlei niveaus proberen te voorkomen dat de digitale revolutie wordt ingezet om de maatschappij en het leven van mensen daadwerkelijk te verbeteren. In plaats daarvan zien zij liever een controlemaatschappij.

Klaus Schwab speelt hierin met zijn World Economic Forum (WEF) een belangrijke rol. Hij is er bijzonder trots op dat over de hele wereld mensen in regeringen zitten die het WEF als Young Global Leaders heeft geschoold. Veel mensen zullen inmiddels zijn beruchte uitspraak hebben gehoord dat: “We penetrate the cabinets.” Invloedrijke wereldleiders als Justin Trudeau, Angela Merkel en Emmanuel Macron hebben in het WEF-klasje gezeten.

In zijn boek ‘Pandemie van de angst’ beschrijft Van der Pijl hoe machthebbers een politiek van angst voeren om zo van de samenleving een controlemaatschappij te maken. De komst van corona werd aangegrepen om de bevolking angst aan te jagen. Als iedereen bang is, staan alle neuzen dezelfde kant op en is een bevolking makkelijker te beïnvloeden. Er is echter een grote minderheid die niet meegaat in die angst en bijvoorbeeld weigert om zich te laten vaccineren.

Het bestaan van die weigerachtige minderheid en de chaotische situatie op het wereldtoneel – denk aan de oorlog in Oekraïne – hebben de behoefte bij machthebbers aan controle alleen maar vergroot. Op Europees niveau werkt men aan een digitale identiteit die burgers straks nodig hebben voor álle facetten van het leven. Men presenteert dit uiteraard als een positieve ontwikkeling waar iedereen beter van wordt, maar de realiteit is dat straks iedere stap die een mens zet, gecontroleerd kan worden.

Kees van der Pijl is toch positief over de toekomst. Uiteindelijk zal de angstpolitiek vastlopen, omdat de leugens niet vol te houden zijn, zo schat hij in.

==

Volg Het Andere Nieuws nu via Signal: https://signal.group/#CjQKIM1nl2X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

(Visited 617 times, 1 visits today)
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *