Alternatief tv

Rusland Dagboek 3. Moskou.

Russen zijn opvallend hulpvaardige en sociale mensen. Naast het moderne stadion van de voetbalclub Dynamo Moskou ligt een metrostation. De man die ons hielp om een 3-daagse metrokaart uit de automaat te halen sprak weinig Engels. Hij haalde zijn bankpasje langs het betaalvenster. Ik bedankte hem en wilde het geld cash teruggeven, maar hij weerde het af, verontschuldigde zich vriendelijk en liep direct weg.

Nog verbazingwekkender was de jonge vrouw, die ons in het centrum van Moskou hielp met een taxi. Ze belde met haar mobiele telefoon de taxicentrale. Drie minuten later kwam de taxi voorrijden. Het reserveringssysteem is zo geavanceerd dat de chauffeur weet waar hij heen moet en ook de prijs vaststaat. Bij het instappen vroeg ik welke prijs de vrouw voor ons had vastgelegd. Ze maakte een afwerend gebaar ‘’Maakt U zich daarover geen zorgen’’ riep ze en de taxi reed weg. Taxi’s zijn in Rusland relatief goedkoop. ‘’Bied hem 500 roebel’’ zei ik tegen mijn vriendin die voorin zat, maar de taxi chauffeur begreep het niet. Hij leverde ons tien minuten later volgens afspraak af voor de deur van het Okono theater. Hij wilde absoluut geen betaling. Ik realiseerde me dat de jonge vrouw onze taxi had betaald en de taxichauffeur van de situatie geen misbruik had gemaakt. Ik dacht terug aan de jaren 90 toen ik door het corrupte en vervallen Rusland reisde. Er was sindsdien veel veranderd.

Prof. Yuri Gromyko doceert psychologie en participeert in diverse internationale projecten. Hij ontving ons in het kleine theater en voerde ons door de kleedkamer naar zijn kantoortje. Ik vroeg hem wat hij dacht over de oorlog in Oekraïne. ‘’Het is een tragedie. Voor mij zijn Rusland en Oekraïne, een natie. Men probeert in Oekraïne nu een ‘fake identiteit’ te construeren’’ Ik protesteerde en vroeg of je niet beter kon spreken over een ‘verdeelde identiteit’ . Hij ontkende dat. ‘’Men probeert in Oekraïne met een mono-etnisch idee een multi-etnische samenleving te scheppen en dat is sinds 2014 fout gegaan’’. “Ik ben het helemaal eens met Poetin dat de val van de Sovjet-Unie een enorme tragedie was. De Unie is opgeblazen door reactionaire krachten’’.

Zie ook:

Rusland Dagboek – Herinneringen 1988-2019

Rusland Dagboek. 1 Kaliningrad.

Rusland Dagboek 2. Sankt Petersburg

Bron: Alternatief TV

Vrijheid, doe mee!

Waar kun je Het Andere Nieuws volgen?

Natuurlijk op ons eigen censuurvrije media platforms:

Vriendenplek

FriendPlace International

Facebook

Facebook Backup

X

Gettr

MeWe

Signal – kanaal 1

Signal – kanaal 2

Telegram

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 90 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

Het Andere Nieuws is mede mogelijk gemaakt door:

(Visited 235 times, 1 visits today)