Blckbx

‘Laten we voortvluchtig zijn’ – prof. dr. Cees Hamelink

Begin september was dr. Cees Hamelink aanwezig bij de Klimaat Week in Amsterdam. Hoewel de professor veel welwillende mensen ziet die zich inzetten voor een gezondere planeet, stelt hij dat veel mensen aan de kern van het probleem voorbijgaan. Welke kern bedoelt hij?

“het creëren van biodiversiteit, voedseltuintjes op de daken, een beetje minder vliegen (…) ik vind het allemaal fantastisch,” vertelt de professor. Maar hij ziet ook dat dit niet de kern van het probleem oplost. Volgens hem legt de Colombiaanse president Gustavo Petro de vinger op de zere plek: “de verslaving aan irrationele macht, winst en geld is de enorm dodelijke machine die de mensheid kan uitroeien.”

Hamelink merkt op dat deze kern van het probleem nauwelijks aan bod komt op klimaatconferenties. Volgens hem kunnen klimaatorganisaties een voorbeeld nemen aan internationale kerkelijke organisaties, die in hun uitspraken hierover veel kritischer zijn.

Volgens Hamelink zou de werkelijke klimaatdiscussie over alternatieven voor het huidige systeem moeten gaan. Als voorbeeld noemt hij Erik Wright, die in zijn boek pleit voor een antikapitalistische manier van produceren en daarbij het motto van Wikipedia ter illustratie noemt.

“De eerste uitdaging voor ons allemaal is het vluchten uit een moordend systeem. (…) Hoe mooi is dat, een voortvluchtige blckbx-columnist,” aldus Hamelink.

Hoe meer jij deelt, hoe meer mensen we bereiken!

Hoe kun je ons volgen?

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIM1nl2X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 60 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

(Visited 603 times, 1 visits today)
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *