Blckbx

Prof. dr. Cees Hamelink vraagt zich af: ‘Ben ik nu links of rechts?’

‘Ik was altijd links, maar ben het nu vaak eens met mensen die rechts genoemd worden,’ stelt prof. dr. Cees Hamelink vast. Is er geen treffender benadering van het huidige politieke spectrum?

De verwarring lijkt mede te zijn veroorzaakt door de identificatie van links en rechts met politieke partijen. Een sociaaldemocraat uit de jaren ’60 zal weinig affiniteit hebben met de huidige PvdA, laat staan met GroenLinks. Net als een VVD’er uit die tijd zich niet zal herkennen in het neoliberale conservatisme van de huidige VVD. “Als de oude vertrouwde politieke labels van links en rechts niet meer functioneren, moeten we ze dan opgeven?” vraagt Hamelink zich af.

Mogelijk kunnen we politieke tegenstellingen beter begrijpen vanuit verschillende mensbeelden. “Veel van ons handelen is gebaseerd op fundamentele opvattingen over wie wij zijn als mens,” zegt Hamelink. “We hebben een probleem van politieke dakloosheid! En politieke partijen zijn meer deel van dit probleem dan van een oplossing.” De oude symbolen waarmee de partijen groot zijn geworden, zijn uitgehold.

Een politiek zonder partijen is ook riskant, gezien het risico op het ontstaan van een technocratische elite. “Misschien is het daarom verstandig om eerst maar eens te beginnen met partijnamen te veranderen, zodat ze eerlijk het achterliggende mens- en maatschappijbeeld weergeven,” raadt Hamelink aan.

Hoe meer jij deelt, hoe meer mensen we bereiken!

Hoe kun je ons volgen?

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

Van Jail naar Freedom? Klik & Klaar! –>  Vriendenplek.nl 

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIMnl

X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

Mocht u zich niet meer kunnen aanmelden op de link hierboven, geen paniek, we hebben tweede kanaal geopend, aanmelden kan via deze link: https://signal.group/#CjQKIN8Hi3DUBfV7RSX3WQLvthuGQRrt5PQuZp3jtVUo_LFJEhCohjtqAahO2qYhJlLHWtIT

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 70 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

(Visited 412 times, 1 visits today)