Overige

Sander Boon: Hoogste inflatie in 40 jaar

Aan het eind van het jaar, terwijl we de hoogste inflatie in 40 jaar tijd meemaken, spreken we Sander Boon (politicoloog) over zijn nieuwe boek: van goud tot bitcoin. We verkennen nog eens de oorzaken van inflatie, maar belangrijker: de gevolgen. Geldontwaarding is een probleem voor onze koopkracht en daarmee onze welvaart en welzijn, maar er zitten ook grote maatschappelijke en politieke consequenties vast aan een hoge inflatie. De geschiedenis van de wereld en de grote gebeurtenissen daarin spelen zich allemaal af tegen een alles omvattende monetaire achtergrond

(Visited 468 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Sander Boon: Hoogste inflatie in 40 jaar
 1. De SDR is een mandje met div valuta’s … en GOUD . WAAR DE ‘WERELD NAARTOE GAAT’van het IMF zelf.

  “De SDR is een internationale reserve, opgericht door het IMF in 1969 om de officiële reserves van de lidstaten aan te vullen. Tot nu toe is SDR 204,2 miljard (gelijk aan ongeveer US $ 291 miljard) toegewezen aan leden, waaronder SDR 182,6 miljard toegewezen in 2009 in de nasleep van de wereldwijde financiële crisis. De waarde van de SDR is gebaseerd op een mandje van vijf valuta’s – de Amerikaanse dollar, de euro, de Chinese renminbi, de Japanse yen en het Britse pond sterling.

  “De SDR werd aanvankelijk gedefinieerd als gelijk aan 0,888671 gram fijn goud – wat op dat moment ook gelijk was aan één Amerikaanse dollar. Na de ineenstorting van het Bretton Woods-systeem werd de SDR geherdefinieerd als een mandje valuta’s.

  De weging van elk is gebaseerd op “het toekennen van gelijke aandelen aan de export van de valuta-emittent en een samengestelde financiële indicator”, is vastgesteld voor 5 jaar en is momenteel als volgt: zie tabel op > https://www.ainsliebullion.com.au/gold-silver-bullion-news/the-sdr-and-gold-e2-80-93-where-the-e2-80-98world-is-heading-e2-80-99/tabid/88/a/1957/default.aspx

  bla bla bla etc …
  Maar de SDR is een ideaal voertuig voor een door goud gesteunde valuta omdat het de steun heeft van elke grote economische macht op aarde via het IMF.

  Het komt erop neer dat China de SDR nu aan goud heeft gekoppeld. Dit is zeer ironisch, want toen de SDR in 1969 werd gemaakt, was deze oorspronkelijk gekoppeld aan goud en gedefinieerd als een gewicht in goud (SDR1 = 0,88867 gram goud). Die koppeling werd kort daarna verlaten, zelfs toen de koppeling van de dollar (USD1 = 1/35e ounce goud) ook werd verlaten.

  Omdat deze SDR-koppeling aan goud informeel is, kan deze op elk moment worden verlaten. Het zal waarschijnlijk worden opgegeven omdat de Chinese sponsors van de koppeling de lessen van 1925 hebben genegeerd toen het Verenigd Koninkrijk het pond sterling tegen de verkeerde prijs teruggaf aan de gouden standaard. Het resultaat was catastrofale deflatie die de grote depressie voorafging.

  De Chinese koppeling van SDR900 is veel te goedkoop om duurzaam te zijn gezien het schaarse aanbod van goud en het groeiende aanbod van SDR’s. Sterker nog, het IMF zal biljoenen SDR’s drukken in de volgende wereldwijde financiële crisis, die zeer inflatoir zal blijken te zijn.

  Toch is dit een historische ontwikkeling, en we zullen het nauwlettend in de gaten houden in Rickards ‘Gold Speculator. Zelfs als de koppeling op de lange termijn onhoudbaar is, is het een duidelijk signaal op korte termijn dat China inzet op de SDR en goud, niet op de yuan of de dollar.

  Mijn advies onder deze omstandigheden is simpel. Dump dollars, yuan en SDR’s (als je die hebt) en krijg goud.

  Dat is waar de hele wereld naartoe gaat.”

 2. Je moet dit zien als een inhaalslag voor de elite, het volk gijzelen en de politici nutteloze bestedingen laten doen, waarbij het volk alleen mag als betalende hiervoor toezien!
  Bestedingsbedrag van burger moet bepalend zijn voor in- of deflatie?
  Een verzet tegen het beleid mart oplossing bieden?
  De burger zal een eigen betalingssysteem moeten ontwikkelen? Florijn?
  Rutte zit of te liegen of te slapen, gauw uit eu en eigen munt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *