Ella Ster

Oud NOS-directeur Bauke Geersing grillt NPO, media en kabinet

Media zouden de regering kritisch moeten benaderen, maar volgens voormalig NOS-directeur Bauke Geersing zijn het NOS Journaal en veel andere media tegenwoordig niets meer dan spreekbuizen van de macht. In gesprek met Flavio Pasquino van Blckbx analyseert hij hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Geersing schreef onlangs de zoveelste brandbrief aan NOS-hoofdredacteur Giselle van Cann, waarin hij haar oproept om de eenzijdige berichtgeving van het NOS Journaal zo snel mogelijk te stoppen. Op onderwerpen als klimaat, stikstof, immigratie en het slavernijverleden belicht het NOS Journaal vaak maar één perspectief.

“Stelselmatig brengt het NOS Journaal slechts het verhaal van de klimaatalarmisten. Het bieden van een podium aan Extinction Rebellion past geheel in die eenzijdige aanpak,” schreef Geersing in zijn brief. Ondertussen wil de NPO voor de derde keer een boete opleggen aan de omroep Ongehoord Nederland, wegens het schenden van de journalistieke code. “Geldt de journalistieke code van de NPO dan niet voor het NOS Journaal?” vroeg Geersing zich af.

De NOS houdt zich niet aan de eigen grondbeginselen, constateert hij. “Het NOS Journaal heeft een prachtig geformuleerde missie voor zichzelf opgesteld, maar voldoet daar niet aan,” vertelt hij aan tafel bij Pasquino. “Het behoort kritisch te zijn, meerdere invalshoeken te belichten en vooral de machthebbers kritisch te volgen. Maar men schurkt aan tegen de macht. In het stikstofdossier bijvoorbeeld houdt men de lijn aan van het kabinet.” In het klimaatdebat slaat de NPO vol op de alarmistische trom en weert men kritische geluiden, zoals dat van wetenschapsjournalist en Clintel-directeur Marcel Crok.

Naast stikstof en klimaat reflecteren de twee dwarsdenkers op de manier waarop de media berichten over corona, de Oekraïne-oorlog en het onderzoek naar de dekolonisatie van Indonesië. Maar vooral vragen zij zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen. Geloven journalisten en politici zelf in de leugens die zij verspreiden? Of zijn zij zich bewust van wat ze doen? En hoe spelen angst en zelfcensuur een rol?

Bekijk dit meeslepende gesprek voor een treffende kijk op het Nederlandse medialandschap van iemand die deze wereld als geen ander kent. Wat me wel enigszins heeft verbaasd is dat Geersink de invloed van het World Economic Forum nog niet onderkend, of niet op de hoogte is van de wereldwijde VN Agenda 21 (met Agenda 2030 als mijlpaal) die het beleid van Nederlandse politici bepalen. Uit de reacties onder deze video en het artikel blijkt dat sommige kijkers van Blckbx deze link wel kunnen leggen.

Bron: Blckbx.tv

Ella Ster | Bron: ellaster.nl

Hoe meer jij deelt, hoe meer mensen we bereiken!

Hoe kun je ons volgen?

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIM1nl2X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 60 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

(Visited 710 times, 1 visits today)
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *