Blckbx

Burgemeesters willen dat Kamer online gebiedsverbod snel in wet verankert

Burgemeesters willen de wettelijke bevoegdheid krijgen om mensen die op sociale media oproepen tot ‘verstoring van de orde’ een online gebiedsverbod op te leggen. De Tweede Kamer moet dat snel wettelijk mogelijk maken, vinden zij.

De burgemeesters, waaronder burgemeesters Sharon Dijksma van Utrecht (PvdA), Arjen Gerritsen van Almelo (VVD) en Sjoerd Potters van De Bilt (VVD), pleitten gisteren tijdens een rondetafelgesprek met Kamerleden en deskundigen in Den Haag voor een snelle wetsaanpassing om het online gebiedsverbod wettelijk te verankeren. Burgemeester Potters van De Bilt, die ook sprak namens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), denkt daarbij aan een ‘beperkte kleine wettelijke aanpassing’ van de Gemeentewet. Het steekt de burgemeesters dat het momenteel wel mogelijk is om iemand die op straat doet aan opruiing een gebiedsverbod op te leggen, maar dat dit nog niet kan voor degenen die dit online doen.

In aanloop naar het rondetafelgesprek publiceerden 41 burgemeesters onlangs al een document waarin zij hun standpunten toelichten. Hierin riepen ze Den Haag op om ‘gemeenten niet de kastanjes uit het vuur te laten halen’ en zo snel mogelijk over te gaan tot het aanpassen van de wet ten behoeve van het digitale gebiedsverbod.

Raddraaiers strafrechtelijk vervolgen is geen goede manier om online oproepen tot rellen te voorkomen, zeggen de burgemeesters. Dat kan alleen achteraf en het kost bovendien veel tijd om hier bewijs voor te verzamelen. Straffen is ook niet waar burgemeesters op uit zijn, zegt burgemeester Gerritsen van Almelo, die eind vorig jaar in opspraak raakte nadat hij een online gebiedsverbod liet opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van zijn gemeente.

Hij haalt liever vooraf ‘de angel eruit’ als onrust dreigt. “Voor de relschopper is het veel minder ingrijpend om een gebiedsverbod opgelegd te krijgen als daarmee een strafzaak wordt voorkomen,” meent Gerritsen. “Wie het niet eens is met een online gebiedsverbod, moet daar ook tegen in beroep kunnen. Desnoods dezelfde dag.”

Lees verder op BLCKBX

Hoe meer jij deelt, hoe meer mensen we bereiken!

Hoe kun je ons volgen?

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

Van Jail naar Freedom? En ALTIJD GRATIS! Klik & Klaar! –>  Vriendenplek.nl

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIMnlX7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

Signal Kanaal 2: https://signal.group/#CjQKIN8Hi3DUBfV7RSX3WQLvthuGQRrt5PQuZp3jtVUo_LFJEhCohjtqAahO2qYhJlLHWtIT

Telegram: https://t.me/+8W_XSyRrxhw2MTI0

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 80 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

Het Andere Nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

https://prwebservices.nl/

(Visited 1.270 times, 1 visits today)